Azerbaycan'da vergi teşvikleri ve vergi harcamaları
Tax incentives and tax expenditures in Azerbaijan
- Tez No: 958630
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERKAN ÜYÜMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi teşvikleri, Vergi harcamaları, Kamu maliyesi, Vergi hukuku, Vergi kanunu, Tax incentives, Tax expenditures, Public finance, Tax law, Tax code
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, Azerbaycan'daki vergi teşviklerini ve bu teşviklerin oluşturduğu vergi harcamalarının hukuki ve mali yönlerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Vergi teşvikleri, devletin belirli bölgeler veya sektörlerde vergi muafiyetleri, istisnalar ve indirimler sunarak ekonomik gelişmeyi teşvik etme çabalarına dair önemli bir maliye politikası aracıdır. Bu uygulamalardan kaynaklanan, doğrudan kamu bütçesinde görülmeyen gelir kayıpları ise vergi harcaması terimiyle anılmaktadır. Bu bağlamda, Azerbaycan Vergi Kanunu ve diğer ilgili yasal düzenlemeler detaylı bir şekilde ele alınmış; yatırım teşvik belgeleri, serbest ekonomik bölgeler ve kamu-özel iş birliği projeleri gibi farklı uygulama alanlarına odaklanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak, yasal belgeler, resmî belgeler ve akademik yayınlar incelenmiş, vergi teşviklerinin yapısal nitelikleri ve bütçe üzerindeki etkileri göz önüne alınmıştır. Sonuç olarak, vergi teşviklerinin ülke ekonomisine katkı yapma potansiyelinin bulunduğu, ancak vergi harcamalarının etkili bir şekilde izlenebilmesi için daha sağlam bir mali şeffaflık sisteminin gerekli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively examine the existing tax incentives in Azerbaijan and the legal and fiscal aspects of the tax expenditures arising from these incentives. Tax incentives represent an important fiscal policy instrument used by the state to promote economic development by offering tax exemptions, deductions, and reductions in specific regions or sectors. The revenue losses resulting from such practices, which do not appear directly in the public budget, are referred to as tax expenditures. In this context, the Tax Code of Azerbaijan and other relevant legal regulations have been analyzed in detail, with particular focus on the implementation areas such as investment promotion certificates, free economic zones, andpublic-private partnership projects. Utilizing a qualitative research method, legal documents, official records, and academic sources were examined to assess the structural characteristics of tax incentives and their impact on the national budget. The findings indicate that while tax incentives have the potential to contribute to the country's economy, a more robust fiscal transparency system is necessary for the effective monitoring of tax expenditures.