Periodontal olarak sağlıklı, periodontitisli ve periodontitisli diyabetli yetişkin bireylerin dişeti oluğu sıvısı örneklerinde asprosin ve apelin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of asprosine and apelin levels ingingival crevicular fluid samples of periodontally healthy, with periodontitis and with periodontitis diabetic adults
  1. Tez No: 958750
  2. Yazar: CANAN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZUM GÜLER DOĞRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apelin, Asprosin, Diyabet, DOS, Periodontitis, Apelin, Asprosin, Diabetes, GCF, Periodontitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; periodontal açıdan sağlıklı, periodontitisli ve diyabetli periodontitisli bireylerin diş eti oluğu sıvısı (DOS) örneklerinde diyabet, obezite ve periodontitis hastalıklarında önemli rolleri olduğu düşünülen asprosin ve apelin seviyelerinin tespit edilmesi ve klinik parametreler ile ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tasarımına uygun olarak 90 kişi her grupta 30 kişi olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Sistemik hastalığı olmayan ve periodontal sağlıklı bireyler 1. grubu, sistemik hastalığı olmayan periodontitisli bireyler 2. grubu, diyabeti olan ve periodontitisi bulunan bireyler 3. grubu oluşturdu. Her hastada plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalama derinliği (SD) ve klinik ataçman kaybı (KAK) ölçülüp kaydedildi. Her hastadan DOS örneği Periopaper strip ile toplandı ve ELISA yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: DOS apelin değeri sağlıklı, periodontitis ve periodontitis+DM gruplarında benzer olup anlamlı değildir. Periodontal klinik indeks değerleri sağlıklı grupta en azdır (p<0,001). KAK değeri periodontitis+DM grubunda en yüksektir (p=0,012). DOS hacmi sağlıklı grupta en düşük olup, anlamlıdır (p<0,001). DOS hacmi ile apelin konsantrasyonu arasında ters yönlü bir korelasyon mevcuttur (rs = –0.39; p <0.001). DOS asprosin seviyelerini tespit etmek için ELISA kiti (Elabscience® Biotechnology Co., Ltd.) kullanıldı. Çalışmamızda elde edilen DOS asprosin değerleri Elabscience® kitinin standart kalibrasyon eğrisinin altında kaldığı için (Şekil 16), ELISA okuyucu sonuçlarımız sayısal bir değere çevrilemedi. Bu sebeple asprosin hormonuyla ilgili istatistiksel bir analiz yapılamadı. Sonuç: DOS apelin düzeyleri çalışma grupları arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Apelin konsantrasyonu ile lokal inflamasyonun dolaylı bir göstergesi olan DOS hacmi arasındaki ters korelasyon, lokal inflamatuvar durumla bir ilişkiyi yansıtıyor olabilir. Bu bulgular, DOS apelin düzeylerinin tek başına periodontitis+DM bireyleri ayırt etmede sınırlı klinik değere sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu sonuçlar metabolik durumlar ile periodontal inflamasyon arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Apelinin periodontal dokulardaki kökenini ve düzenlenmesini netleştirmek ve biyobelirteç ya da terapötik hedef olarak potansiyel rolünü belirlemek için ileriye dönük, uzunlamasına ve mekanistik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to investigate the levels of asprosin and apelin adipokines considered to play pivotal roles in diabetes, obesity, and periodontitis in gingival crevicular fluid (GCF) samples obtained from periodontally healthy individuals, patients with periodontitis, and patients with periodontitis and diabetes, and to assess their associations with clinical periodontal parameters. Material and Method: In accordance with the study design, 90 participants were divided into three groups, each consisting of 30 individuals. Systemically healthy and periodontally healthy subjects constituted group 1, systemically healthy individuals with periodontitis constituted group 2, and patients with both diabetes and periodontitis constituted group 3. For each participant, plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD), and clinical attachment loss (CAL) were measured and recorded. Gingival crevicular fluid (GCF) samples were collected from each subject using Periopaper strips and analyzed by the ELISA method. Results: GCF apelin levels were similar among the healthy, periodontitis, and periodontitis+DM groups and were not statistically significant. Periodontal clinical index values were lowest in the healthy group (p<0.001). CAL values were highest in the periodontitis+DM group (p=0.012). GCF volume was lowest in the healthy group and this difference was significant (p<0.001). There was an inverse correlation between GCF volume and apelin concentration (rs = –0.39; p <0.001). An ELISA kit (Elabscience® Biotechnology Co., Ltd.) was used to determine GCF asprosin levels. Since the GCF asprosin values obtained in our study were below the standard calibration curve of the Elabscience® kit (Figure 16), the ELISA reader results could not be converted into numerical values. Therefore, no statistical analysis could be performed regarding the asprosin hormone. Conclusion: GCF apelin levels did not differ significantly among the study groups. The inverse correlation between apelin concentration and GCF volume, an indirect indicator of local inflammation, may reflect a relationship with local inflammatory status. These findings suggest that GCF apelin levels alone have limited clinical value in distinguishing individuals with periodontitis+DM. Nevertheless, these results contribute to understanding the relationship between metabolic conditions and periodontal inflammation. Further longitudinal and mechanistic studies are needed to clarify the origin and regulation of apelin in periodontal tissues and to determine its potential role as a biomarker or therapeutic target.