Cebir öğretiminde model oluşturma etkinliklerinin 7.sınıf öğrencilerinin matematik başarısına etkisi
The effect of model building activities in algebra teaching on mathematics achievement of 7th grade students
- Tez No: 959100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cebir, modelleme, matematik, baĢarı, yedinci sınıf öğrencileri, akademik baĢarı, ortaokul, Algebra, modeling, mathematics, achievement, model, seventh grade student, academic success, middle school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
AraĢtırmanın amacı cebir öğretiminde model oluĢturma etkinlikleri ile iĢlenen derslerin yedinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik baĢarılarında nasıl bir değiĢim gösterdiğini incelemektir. Veriler nicel yaklaĢımın kullanıldığı yarı deneysel yöntem ile toplanmıĢtır. Örneklemi kontrol ve deney grubu olmak üzere Ġstanbul ilindeki bir ortaokulun iki farklı yedinci sınıf Ģubesinin toplamda 42 öğrencisinden oluĢturmuĢtur. Veri toplama aracı olarak Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) kazanımlarına uygun olarak araĢtırmacının oluĢturduğu Cebir BaĢarı Testi, Etkinlik Kâğıdı ve ÇalıĢma Yaprağı kullanılmıĢtır. Cebir BaĢarı Testi hakkında uzman görüĢü alınmıĢ, 31 öğrenci ile pilot uygulama yapılarak Cronhbach Alpha güvenirlik kat sayısı 0,811 olarak hesaplanmıĢtır. Uzman görüĢü ve pilot uygulama verilerine bakılarak Cebir BaĢarı Testi soruları için revizeye gidilmesi gerekli görülmemiĢtir. Veri toplama aracı olarak Etkinlik Kâğıdı ve ÇalıĢma Yaprağı MEB‟in yayınladığı kazanımlara uygun Ģekilde araĢtırmacı tarafından hazırlanmıĢ ve modelleme etkinlikleri ile cebir öğretimi sürecinde deney grubuna uygulanmıĢtır. Deney grubunda model oluĢturma etkinliklerine göre, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemlere göre dersler iĢlenmiĢtir. Deney grubuna uygulanan modelleme temelli uygulamalar dört hafta sürmüĢtür. Nicel veriler IBM SPSS Statistics (Sürüm 31,0) programı ile analiz edilmiĢtir. Model oluĢturma etkinliklerinin cebir öğrenme alanında yedinci sınıf öğrencilerinin matematik baĢarısına istatistikî olarak anlamlı katkı sağladığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how algebra instruction supported by modeleliciting activities influences the academic achievement of seventh-grade students in mathematics. The data for the study were collected using a quasi-experimental design within the framework of a quantitative research approach. The sample consisted of a total of 42 students from two different seventh-grade classes (one control and one experimental group) at a public middle school in Istanbul. As data collection tools, an Algebra Achievement Test, developed by the researcher in accordance with the learning outcomes determined by the Turkish Ministry of National Education (MoNE), along with activity sheets and worksheets, were used. Expert opinion was sought regarding the content validity of the Algebra Achievement Test, and a pilot study was conducted with 31 students. The reliability of the test was evaluated using Cronbach‟s Alpha, and the reliability coefficient was calculated as 0.811. Based on expert feedback and pilot data, no revisions to the test items were deemed necessary. The activity sheets and worksheets, also prepared in accordance with MoNE learning outcomes, were implemented in the experimental group during the algebra instruction process through model-eliciting activities. While the experimental group was instructed using modeling-based practices, the control group received traditional instruction. The modeling-based implementation lasted for four weeks. Quantitative data were analyzed using IBM SPSS Statistics (Version 31.0). The analysis of the collected data revealed that model-eliciting activities had a statistically significant positive effect on the mathematics achievement of seventh-grade students in the area of algebra. vii