Bireylerin emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlık sürecindeki tutum ve davranışlarının incelenmesi
An examination of individuals attitudes and behaviors in the process of financial preparation for retirement
  1. Tez No: 959109
  2. Yazar: HACER ŞEYMA DİLAVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM SERCAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Finansal Hazırlık Süreci, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Retirement, Financial Preparedness Process, Financial Attitude, Financial Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, bireylerin emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlık sürecinde sergiledikleri tutum ve davranışları incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın teorik kısmında derinlemesine bir literatür taraması yapılmıştır. Veri toplama kısmında demografik sorular, bireylerin emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlık süreci ölçeği, finansal tutum ölçeği ve finansal davranış ölçeği kullanılarak oluşturulan anket formu çalışma hayatına devam eden 537 kişiye uygulanmıştır. Çalışmada, bireylerin emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlık süreci, finansal tutum ve finansal davranış değişkenleri arasındaki ilişkiler ile bu değişkenlerin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülen çalışmada anket tekniği ile toplanan veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlarda bireysel emekliliğe finansal hazırlık sürecinin bireylerin finansal tutum ve davranışlarını anlamlı biçimde etkilediği ortaya koyulmuştur. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve aylık gelir düzeyi demografik değişkenleri ile bireylerin emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlık süreci arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca yaş, eğitim durumu ve iş tecrübesi demografik değişkenleri ile finansal davranışlar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, emeklilik dönemine ilişkin finansal hazırlığın yalnızca bilgi düzeyiyle sınırlı olmadığını; bireylerin karar alma becerileri, risk algısı ve planlama alışkanlıkları gibi davranışsal unsurların da belirleyici olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, finansal eğitim politikalarının bilgi aktarımının ötesine geçerek, bireylerin tutum ve davranışlarını geliştirmeye yönelik içeriklerle desteklenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes and behaviors exhibited by individuals during the financial preparation process for retirement. A literature review was conducted to establish the theoretical framework of the study. In the data collection phase, a questionnaire was designed using demographic questions, a financial preparedness scale for retirement, a financial attitude scale, and a financial behavior scale, and was administered to 537 individuals who are currently active in the workforce. The study analyzed the relationships among individuals' financial preparedness for retirement, financial attitudes, and financial behaviors, and whether these relationships differed based on demographic variables. The analysis revealed that these variables did not differ significantly according to demographic factors. The study employed a quantitative research design and used statistical techniques such as correlation analysis, t-tests, and ANOVA tests to analyze the data obtained through surveys. The results demonstrated that individuals' financial preparedness for retirement is significantly influenced by their financial attitudes and behaviors. It was found that gender, age, marital status, and monthly income level significantly affected individuals' financial preparedness for retirement. Moreover, variables such as education level and work experience led to significant differences in financial behaviors. The findings indicate that financial preparedness for retirement is not merely a function of knowledge; instead, factors such as decision-making skills, risk perception, and planning habits play a critical role in shaping financial behavior. Accordingly, it is understood that financial education policies should go beyond simple knowledge transfer and include content that supports the development of individuals' attitudes and behaviors.