Bazı organomineral gübre uygulamalarının danelik mısırda dane verimi ve agromorfolojik özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of some organomineral fertilizer applications on grain yield and agromorphological characters in dent corn
- Tez No: 959156
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK TOKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Danelik mısır, organomineral gübre, farklı azot seviyeleri, bitkisel özellikler, Dent corn, organomineral fertilizer, N levels, plant characters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma, 2023 yılında Çukurova Bölgesi ana ürün koşullarında danelik mısırda Bazı Organomineral Gübre Uygulamalarının dane verimi ve agromorfolojik özellikler üzerine etkisini belirlemek amacıyla, Osmaniye/Kadirli/Yeniköy bölgesinde çiftçi koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen verilere göre, farklı azot dozları ve farklı organomineral gübre uygulamaları arasındaki farkın, bitki sayısı, bitki boyu, koçan yüksekliği, sap kalınlığı, koçan boyu, koçan çapı, koçanda dane sayısı, bin dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, dane nem içeriği ve dane verimi bakımından istatistiki düzeyde önemli farklılıklar oluşturduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, danelik mısırın farklı azot dozlarındaki organomineral gübrelere tepkileri farklı olmuştur. DKC6980 çeşidinin en yüksek dane verimi bütün besin elementlerinin birlikte uygulandığı parselden elde edilmiştir. Bu durum, organomineral gübrelerin (biyostimulantların), azotlu gübrelerin etkinliğini artırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 2023 in the main crop conditions of Çukurova Region in order to determine the effects of some organomineral fertilizer applications on grain yield and agromorphological characteristics in dent corn according to the randomised block experimental design in the Osmaniye/Kadirli/Yeniköy location with three replications. According to the data obtained from the research, it was determined that the difference between different nitrogen doses and different organomineral fertilizer applications created statistically significant differences in terms of plant number, plant height, first ear height, stem thickness, ear length, ear diameter, number of grains on the ear, ear weight, thousand grain weight, hectoliter weight, grain moisture content and grain yield. According to the findings obtained from the research, the responses of dent corn to organomineral fertilizers at different nitrogen doses were different. The highest grain yield of the DKC6980 variety was obtained from the plot where all nutrients were applied together. This situation reveals that organomineral (biostimulant) fertilizers increase the effectiveness of nitrogenous fertilizers.