Autonomy development at adolescence
Ergenlerde özerklik sorunu
  1. Tez No: 95919
  2. Yazar: GAMZE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Özerklik, Davranışsal Özerklik, Algılanan Ebeveyn Kontrolü, Özerklik, Ergen. vı, Emotional Autonomy, Behavioral Autonomy, Perceived Parental Control, Autonomy, Adolescents. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz ERGENLERDE ÖZERKLİK GELİŞİMİ Aydın, Gamze Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nail Şahin Mayıs 2000, 113 sayfa Bu çalışmada Türk ergenlerinde özerklik gelişimini ve Türkiye'de özerklik gelişiminin aile faktörleriyle ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Özerklik kavramı olarak duygusal ve davranışsal özerklik kavramı analiz edilmiştir. Algılanan ebeveyn kontrolü ve bu kontrolün duygusal ve davranışsal özerklikle ilişkisi ayrıca incelenmiştir. Çalışmaya yaşlan 11 ile 18 arasında değişen 476 ergen katılmıştır. Katılımcılara duygusal özerklik ölçeği, davranışsal özerkliği ölçmeye yönelik çeşitli konulara ilişkin yaş beklentileri ölçeği, algılanan ebeveyn kontrolünü ölçen özerklik-kontrol ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu verilmiştir. Bu verileri analiz etmek için faktör analizi, güvenirlik analizleri, korelasyon analizleri, ANOVA, t-testi ve X2 teknikleri kullanılmıştır. Duygusal özerklik puanları yaşla birlikte artış göstermiştir. Duygusal özerklik puanlan ne sosyo ekonomik düzey ne de ergenlerin cinsiyetine göre farklılaşmıştır. Duygusal özerklik yaşla gelişirken, algılanan ebeveyn kontrolü de yaşla birlikte azalma göstermiştir. Yüksek sosyo ekonomik düzeyden gelen her iki cinsiyetteki ergenler, düşük sosyo ekonomik düzeyden gelen akranlanyla karşılaştınldığında daha düşük ebeveyn kontrolü algılamışlardır. Yüksek sosyo ekonomik düzeyden gelen her iki 1CYÜKSEKÖĞRSTÖ "cinsiyetteki ergenlerin, yine düşük sosyo ekonomik düzeyden gelen akranlarıyla karşılaştırıldığında çeşitli konulara ilişkin daha erken yaş beklentilerine sahip oldukları görülmüştür. Anne-baba ilişkisini kötü olarak ifade eden ergenlerin daha yüksek duygusal özerklik gelişimi gösterdiği bulunmuştur. Ebeveyn ilişkisini iyi olarak algılayan ergenler, daha düşük ebeveyn kontrolü algılamışlardır. Bu sonuçlar tartışılmış ve yeni araştırma önerileri ile birlikte ebeveynlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTONOMY DEVELOPMENT AT ADOLESCENCE Aydın, Gamze M. Sc., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nail Şahin May 2000, 113 pages The present study was designed to investigate the development of autonomy among Turkish adolescents and its relation to family factors in Turkey. Emotional autonomy and behavioral autonomy were analysed in connection with autonomy concept. Perceived parental control and its relation to emotional and behavioral autonomy were also investigated. The sample consisted of 476 adolescents ranging from 11 to 18 years of the age. They were predominantly from low and high socioeconomic status. The participants responded to the items of Emotional Autonomy Scale, Teen Timetable Instrument, Autonomy-Control Scale, and a personel information sheet. The factor analyses, reliability analyses, correlational analyses, ANOVA, t- test and X2 technique were used to analyze the data. The emotional autonomy scores increased with age. The emotional autonomy scores did not vary significantly neither with the socioeconomic status nor with the gender of the adolescents. While the emotional autonomy developes with age, the parental control perceived by adolescents decreases with age. The adolescents of both genders in the high SES perceived lower levels of parental control as compared to their lower SES peers. The adolescents of both genders in the higher SES have earlier age- expectations on several behaviors compared to their lower SES peers. iiiAdolescents who described their relationship with parents as“bad”have higher emotional autonomy. Perceived parental control of adolescents decreases in those who perceive the parental relation as“good”. The results were discussed and implications for future research were suggested together with suggestions for the parents.