The Effects of day care experience on childrens social competence and academic achievement: A langitudal study
Okul öncesi eğitimin çocuğun sosyal yeterliğine ve akademik başarısına olan etkisi: Uzunlamasına bir çalışma
- Tez No: 95918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kreş Deneyimi, Kreş Kalitesi Sosyal Yeterlik, Akademik Basan VI, Day Care Experience, Day Care Quality, Social Competence, Academic Achievement IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
oz OKUL ÖNESİ EĞİTİMİN ÇOCUĞUN SOSYAL YETERLİĞİNE VE AKADEMİK BAŞARISINA OLAN ETKİSİ: UZUNLAMASINA BİR ÇALIŞMA Micozkadıoğlu, İrem İkbal Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sibel Kazak Berument Eylül 2000, 213 sayfa Bu çalışmada hem kreş deneyimi hem de kreşteki kalite ölçüm değişkenlerinin çocukların sosyal yeterlik ve akademik başarısına olan etkisi incelenmektedir. Araştırma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, kalite değişkenlerinin çocuğun sosyal yeterliğine etkisini incelemek için kreşe devam eden 6 yaşında 101 çocuk kreş öğretmenleri ve arkadaşları tarafından değerlendirilmiştir, ikinci aşamada, aynı çocuklar ilkokul birinci sınıfın ilk döneminin sonuna kadar izlenmiş ve bu dönemdeki sosyal yeterlik ve akademik başarılan öğretmenleri değerlendirilimiştir. Üçüncü aşamada, bu örneklem kreşe hiç gitmemiş 86 kişilik başka bir örneklemle karşılaştınlmıştır. Çalışmanın üç ana hipotezini test etmek için hierarşik regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. İlk olarak, ailenin eğitim durumunu ve çocukların kreşe devam etme sürelerini kontrol ettikten sonra, kreşteki grup büyüklüğü, müfredat programının uygunluğu ve kreşe devam süresi kreşteki çocukların sosyal yeterliğini iyi alC ITfeSMĞCECTİM KURüLGfölçüde yordamıştır. Ayrıca kreşteki müfredat programının uygunluğu, çocuk başına düşen alan miktarı ve öğretmenlerin eğitim düzeyleri kreşe giden ilkokul çocuklarının akademik basanlarını da iyi ölçüde yordamıştır,.fakat ders notlan açısından, sadece annenin eğitim düzeyinin yordayıcı bir etkisi bulunmuştur, ikinci olarak ailenin eğitim durumunu ve çocukların bakım geçmişini kontrol ettikten sonra, hem ailenin eğitim seviyesi hem de 0-3 yaş arası dönemde kreşten ziyade ev deneyiminin, çocukların ilkokuldaki sosyal yeterlik ve akademik basanlarını iyi ölçüde yordadığı saptanmıştır. Son olarak, sadece çocukların negatif etkileşimleri açısından kreş ve ilkokul dönemi arasında anlamlı bir süreklilik bulunmuştur. Çalışma limitasyonlan ve gelecekle ilgili beklentiler açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DAY CARE EXPERIENCE ON CHILDREN'S SOCIAL COMPETENCE AND ACADEMIC ACHIEVEMENT: A LONGITUDINAL STUDY Micozkadıoğlu, İrem İkbal M. S., Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sibel Kazak Berument September 2000, 213 pages In this study, both the influences of day care experiences and the quality measure variations in day care centers on children's social competence and academic achievement were investigated in three parts. Firstly, the effects of quality variations of day care experience on the social competence of the 101 day care children who were at the age of 6. were assessed. Secondly, the same subjects were followed at the end of the first semester of the first year in primary schools and their social competencies and academic achievements were also assessed. Thirdly, these children were compared with 86 children who did not have day care history in terms of social competencies and academic achievements at the end of first term in primary school. It was found that firstly, after controlling family education and length of day care attendance, group size of each classes, developmentally appropriate curriculum and 111length of day care experience were highly predictive of social competence of day care children. However, quality measures did not predict the social competence of day care attended primary school children. Also, developmentally appropriate of curriculum, square footage per child and teacher education level in the day care centers were highly predictive of academic achievement of day care attended primary school children but for the school grades, only mother education was a significant predictor. Secondly, rather than day care experience, both family education and home care experience between 0-3 years old were highly predictive of social competence and academic achievement of primary school children. Thirdly, significant continuity between day care and primary school children's functioning were found with respect to only negative interactions. The limitations of the study and the future suggestions in child care were also discussed.