Serebral palsi hastalarında botulinum toksin ve ESWT uygulamalarının spastisite ve fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of botulinum toxin and ESWT applications on spasticity and functionality in cerebral palsy
  1. Tez No: 959214
  2. Yazar: NURAHSEN ZABEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİME EVRİM KARADAĞ SAYGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Botulinum nörotoksin-A, serebral palsi, spastisite, extracorporeal shock wave therapy, botulinum neurotoxin-A, cerebral palsy, spasticity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Serebral palsi (SP) tanılı çocuklarda spastik kaslara uygulanan Botulinum Nörotoksin- A (BoNT-A) enjeksiyonuna eklenen ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) klinik spastisite parametreleri, eklem hareket açıklığı (EHA) ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya dahil edilen 3–15 yaş arası toplam 44 SP tanılı hasta; BoNT-A enjeksiyonu sonrası ESWT (n=22) ve BoNT-A enjeksiyonu (n=22) olarak iki gruba randomize edilmiştir. ESWT seansları, BoNT-A enjeksiyonundan bir hafta sonra başlanarak haftada bir kez, üç hafta boyunca uygulanmıştır. Kas tonusu, tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ay kontrollerinde Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Modifiye Tardieu Skalası (MTS) ile değerlendirilmiştir. Aynı zaman dilimlerinde pasif EHA da ölçülmüştür. Fonksiyonel değerlendirme ise tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 1, 3, ve 6. aylarda Bedensel İşlevsellik Değerlendirme Aracı (BİDA) kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: BoNT-A + ESWT grubunda 1. ayda MAS değerleri BoNT-A grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0,024). Ayrıca BoNT-A + ESWT grubunun MTS skorları 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda BoNT-A grubuna göre daha düşüktü (p=0,037; p=0,009; p=0,032; p=0,020). Her iki grupta da ayak bileği pasif eklem hareket açıklığında artış izlendi, ancak BİDA skorlarında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: BoNT-A enjeksiyonu sonrası uygulanan ESWT, pediatrik SP'li hastalarda plantar fleksör spastisitesinin kontrolünde hem kısa hem de uzun dönemde etkili, güvenli ve uygulanabilir bir fizik tedavi modalitesidir. Özellikle BoNT-A enjeksiyonunun etkinliğini artırmak ve etki süresini uzatmak amacıyla tedaviye eklenmesi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of adding extracorporeal shock wave therapy (ESWT) to botulinum neurotoxin-A (BoNT-A) injections administered to spastic muscles in children with cerebral palsy (CP) on clinical spasticity parameters, joint range of motion (ROM), and functionality. Materials and Methods: A total of 44 children aged 3–15 years diagnosed with CP were included in the study and randomized into two groups: BoNT-A + ESWT (n=22) and BoNT-A alone (n=22). ESWT sessions were initiated one week after BoNT-A injection and applied once weekly for three consecutive weeks. Muscle tone was assessed at baseline and at 1 week, 1 month, 3 months, and 6 months post-treatment using the Modified Ashworth Scale (MAS) and the Modified Tardieu Scale (MTS). Passive joint range of motion (pROM) was measured at the same time points. Functional assessment was performed using the Turkish version of the Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (PODCI) at baseline, and at 1, 3, and 6 months post-treatment. Results: In the BoNT-A + ESWT group, MAS scores at 1 month were significantly lower compared to the BoNT-A group (p=0.024). Furthermore, MTS scores in the BoNT-A + ESWT group were lower at 1 week, 1 month, 3 months, and 6 months compared to the BoNT-A group (p=0.037; p=0.009; p=0.032; p=0.020). Both groups demonstrated improvement in ankle passive ROM; however, no significant difference was observed between groups in PODCI scores (p>0.05). Conclusion: The addition of ESWT after BoNT-A injections is an effective, safe, and feasible physical therapy modality for controlling plantar flexor spasticity in pediatric patients with CP, both in the short and long term. Incorporating ESWT into treatment may enhance the effectiveness of BoNT-A and prolong its duration of action.