Başkanlık sisteminde kabine ve Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
The cabinet in the presidential system and the Presidential Cabinet in Türkiye
  1. Tez No: 959312
  2. Yazar: MURAT HAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümet Sistemleri, Başkanlık Sistemi, Kabine, Anayasal Teamül, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Government Systems, Presidential System, Cabinet, Constitutional Convention, Presidential Cabinet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 461
Özet
Kabine, en temel anlamıyla devlet başkanı ya da başbakan başkanlığında bakanların ve hükümet içerisindeki diğer önemli kişilerin bir araya gelerek hükümetin genel siyasetine ilişkin politikaların oluşturulduğu bir kuruldur. Çalışmanın konusunu oluşturan kabinenin hükümet sistemlerine göre sistem içerisindeki konumu ve özellikleri değişmektedir. Çalışmanın amacı da başkanlık sisteminde kabine olarak isimlendirilen kurulların sistem içerisindeki konumunun ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan diğer hükümet sistemlerindeki kabinelerden ayrılan özelliklerinin tespit edilmesi ve bu çerçevede kabinenin oluşumunun, sorumluluğunun ve işlevinin incelenmesidir. Böylece karşılaştırmalı hukuktan elde edilen veriler ışığında Türkiye'deki anayasal durum incelenerek, öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Çalışmada karşılaştırmalı anayasa hukuku yöntemi uygulanarak hem hükümet sistemleri bakımından kabinenin özellikleri karşılaştırılmış hem de çalışma kapsamına dahil edilen devletlerin yürürlükteki mevzuatı, uygulamadaki durum ve yargı kararları çerçevesinde karşılaştırma yapılmıştır. Ancak bütün devletlerdeki kabine özelliklerinin incelenmesi mümkün olmadığından ülke sınırlamasına gidilmiştir. Çalışma neticesinde elde edilen sonuçlara göre başkanlık sistemindeki kabineler oluşumları, sorumlulukları, kolektif özellik göstermemeleri ve icrai karar alamamaları bakımından parlamenter ve yarı başkanlık sistemindeki kabinelerden farklılık göstermektedir. Türkiye'de ise 2017 Anayasa değişikliği sonrasında Anayasa, kanun ve CBK'da kabineye ilişkin hiçbir hüküm yer almamasına rağmen anayasal teamül olarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantıları yapılabilmektedir. Ancak Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin hukuki varlığının bulunmaması nedeniyle kabine Anayasa, kanun veya CBK ile düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Cabinet, in its most basic means, is a committee that a meeting of ministers and other key people in the government, chaired by the president or prime minister to formulate policies regarding the general policy of the government. The position and characteristics of the cabinet, which is the subject of this study, become different according to the government systems. The aim of this study is to determine the position of the councils called the cabinet in the presidential system within the system and its characteristics that differ from the cabinets in other government systems based on the principle of separation of powers and to research the formation, responsibility and function of the cabinet within this framework. Thus, it is aimed to analyse the constitutional situation in Turkey in the light of the data obtained from comparative law and to provide suggestions. By applying the comparative constitutional law method in the study, both the characteristics of the cabinet in terms of government systems have been compared and a comparison has been made within the framework of the legislation in force, the situation in practice and judicial decisions of the states included in the scope of the study. However, since it is not possible to analyse the characteristics of the cabinet in all states, a country limitation was applied. According to the results of the study, the cabinets in the presidential system differ from the cabinets in the parliamentary and semi-presidential systems in terms of their formation, responsibilities, lack of collective characteristic and inability to take executive decisions. In Turkey, after the 2017 constitutional amendment, although there are no provisions regarding the cabinet in the Constitution, the law and the decree, meetings of the Presidential Cabinet can be held as a constitutional convention. However, since the Presidential Cabinet has no legal existence, it should be regulated by the Constitution, the law or the decree.