Romantik yakınlığın yordayıcıları olarak benliğin ayrımlaşması ve duygusal otantiklik
Differentiation of the self and emotional authenticity as predictors of romantic intimacy
- Tez No: 959311
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL YENİCESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik Yakınlık, Benliğin Ayrımlaşması, Duygusal Otantiklik, Romantic Intimacy, Differentiation of Self, Emotional Authenticity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, 25 yaş veya üzeri olan yetişkinlerde romantik yakınlık ve alt boyutlarının (kişisel onaylanma, aşk ve şefkat, kendini açma ve güven) yordayıcılarını belirlemektir. Bu doğrultuda; cinsiyet, yaş, Duygusal Otantiklik (Alt boyutları: Otantik Davranış, Dış Etkiyi Kabullenme, Duygusal Kaçınma) ve Benliğin Ayrımlaşmasının (Alt Boyutları: Duygusal Tepkisellik, Ben Pozisyonu, Duygusal Kopma ve Başkalarına Bağımlılık) romantik yakınlık ve alt boyutları ile nasıl bir ilişki gösterdiği ve yordayıp yordamadığı analiz edilmiştir. Çalışma grubuna dâhil edilecek bireylerin belirlenmesinde amaçlı ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda çevrim içi form aracılığıyla araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen, geçmişte veya mevcut zamanda romantik ilişki deneyimine sahip olma kriterini sağlayan bireylerden veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Romantik Yakınlık Ölçeği, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Duygusal Otantiklik Ölçeği ve son olarak katılımcıların demografik bilgileri ve ilişki durumu (ilişkisi yok, flört, nişanlı, evli) ya da daha önce herhangi bir romantik ilişkiye (flört, nişanlı, evli) sahip olup olmadığı gibi bilgileri elde etmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Hiyerarşik Çoklu Regresyon analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular; romantik yakınlık toplam puanı, kişisel onaylanma, aşk ve şefkat, kendini açma ve güven alt boyutları ile benliğin ayrımlaşması ve duygusal otantiklik toplam puanları arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğunu göstermiştir. Yaş yalnızca romantik yakınlık toplam puanı ve kendini açma alt boyutuyla anlamlı ve negatif yönde ilişkilidir. Regresyon analizine göre; benliğin ayrımlaşması ve duygusal otantiklik toplam puanları, romantik yakınlık toplam puanını anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Buna karşılık, yaş romantik yakınlık toplam puanını, negatif yönde yordamaktadır. Cinsiyetin ise romantik yakınlık ve alt boyutları üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictors of romantic intimacy and its sub-dimensions (personal validation, love and affection, self-disclosure, and trust) among adults aged 25 years and older. In this context, the study analyzed whether gender, age, Emotional Authenticity (sub-dimensions: Authentic Behavior, Acceptance of External Influence, Emotional Avoidance) and Differentiation of Self (sub-dimensions: Emotional Reactivity, I-Position, Emotional Cutoff, and Fusion with Others) predicted romantic intimacy and its sub-dimensions. Purposeful and convenience sampling methods were employed to determine the participants, and data were collected through an online form from individuals who volunteered and met the criterion of having past or current romantic relationship experience. The data collection instruments included the Romantic Intimacy Scale, the Differentiation of Self Scale, the Emotional Authenticity Scale, and a Personal Information Form designed to gather demographic data and relationship status (single, dating, engaged, married) or past relationship history (dating, engaged, married). The data were analyzed using Pearson Product-Moment Correlation Coefficient and Hierarchical Multiple Regression analysis. The findings revealed significant positive correlations between total romantic intimacy scores, its sub-dimensions (personal validation, love and affection, self-disclosure, and trust), and the total scores of differentiation of self and emotional authenticity. Age showed a significant negative correlation only with total romantic intimacy and the self-disclosure sub-dimension. Regression analysis indicated that differentiation of self and emotional authenticity significantly and positively predicted romantic intimacy, while age negatively predicted romantic intimacy. Gender was not found to be a significant predictor of romantic intimacy or its sub-dimensions.