Erzurum ilinin koyunculuk işletmelerinin yapısal özellikleriüzerine bir araştırma
A resarch on structural characteristics of sheep farms in Erzurum
- Tez No: 959412
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİNİSA ESENBUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, koyunculuk, yapısal özellikler, Erzurum, sheep breeding, structural characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Özet: Koyunculuk Erzurum için oldukça önemli bir hayvansal faaliyettir. Erzurum'da koyunculuk işletmelerinin idari, yapısal ve işletme özellikleri hayvancılık alanındaki gelişmeleri etkilemektedir. Daha önce farklı iller için yapılmış bilimsel çalışmaların önemli bir kısmı, ilgili faaliyet alanında yapısal, işletme ve yönetimsel açıdan değerlendirmeye odaklanmıştır. Yapılan literatür taramalarında Erzurum ili ve ilçelerine ait bu kapsamda yapılmış çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırma, Erzurum ilinde koyun yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal, işletme ve yönetimsel özelliklerini tespit etmek ve bu konuda ortaya çıkan sorunların belirlenerek çözüm önerileri sunmak amacı ile planlanmıştır. Bu amaçla işletme sahiplerinin demografik yapısı, işletmelerin genel özellikleri tespit edilecektir. Erzurum ili Damızlık Koyun-keçi Yetiştiricileri birliğine kayıtlı 200 işletmede yapısal özellikler ortaya konularak bu işletmelerdeki genel durumlar, ortaya çıkan sorunlar belirlenerek, çözüm önerilerinde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Abstract: Sheep farming is a very important animal activity for Erzurum. Administrative, structural, and operational characteristics of sheep farms in Erzurum affect the developments in the field of animal husbandry. A significant part of the scientific studies previously conducted for different provinces focused on structural, operational, and managerial evaluation in the relevant field of activity. In the literature review, no studies in this context were found in Erzurum and its districts. This research was planned to determine the structural, operational, and managerial characteristics of sheep farms in Erzurum, identify the problems that arise, and offer solutions. For this purpose, the demographic structure of farmers and the general characteristics of farms will be determined. Structural features of 200 farms registered to the Breeding Sheep-Goat Breeders Association in Erzurum will be revealed, the general conditions in these farms and the problems that arise will be determined and solutions will be suggested.