Yetişkin bireylerde çocukluk çağı travmaları, somatizasyon ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between childhood trauma, somatization and emotion regulation skills in adults
  1. Tez No: 959422
  2. Yazar: ZEYNEP GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Somatizasyon, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Childhood Traumas, Somatization, Difficulty Regulating Emotion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı 18-65 yaş arası yetişkinlerde çocukluk çağı travmaları, somatizasyon ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenleri sosyo-demografik faktörlerle birlikte inceleyerek literatüre katkı sunmaktır. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemini İstanbul ilinde yaşayan, çevrim içi anket yöntemiyle ulaşılan 262 kadın, 127 erkek olmak üzere toplam 389 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ-33)”,“Somatizasyon Ölçeği (SÖ)”ve“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-8 (DDGÖ-8)”uygulanmıştır. Verilerinin analizinde bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Grupların homojen olmaması halinde parametrik olmayan analizler kullanılmıştır. Yapılan analizler, bireylerin sosyodemografik özelliklerine göre çocukluk çağı travması, somatizasyon ve duygu düzenleme puanlarının anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya koymuştur. Erkek katılımcıların çocukluk çağı travma puanı kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre; çocukluk çağı travmaları, somatizasyon ve duygu düzenleme güçlüğü değişkenlerinin birbirleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon modeli, somatizasyon ve duygu düzenleme güçlüğü puanlarının birlikte çocukluk çağı travma puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, çocukluk çağı travmalarının yetişkinlikte somatizasyon düzeyini ve duygu düzenleme becerilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Bulgular literatür çerçevesinde değerlendirilerek ruhsal travmalara karşı koruyucu önleyici tedbirlerin gerekliliği ortaya koyulmuştur. Bu araştırmanın, çocukluk çağı travmalarını önlemeye yönelik programların değerlendirilmesi; çocukları bu tür travmalardan koruyacak yeni müdahale yaklaşımlarının geliştirilmesi veya mevcut programların iyileştirilmesi açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışmanın literatüre katkı sağlayıp gelecek araştırmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between childhood trauma, somatization, and emotion regulation skills in adults aged 18 to 65, and to contribute to the literature by investigating these variables along with socio-demographic factors. A relational screening model was used in the research. The sample consisted of a total of 389 participants, including 262 women and 127 men, reached through an online survey method in Istanbul. Participants were administered the“Personal Information Form,”“Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33),”“Somatization Scale,”and“Difficulties in Emotion Regulation Scale-8 (DERS-8).”Data were analyzed using independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and multiple regression analysis. Non-parametric analyses were used when the groups were not homogeneous. The analyses revealed significant differences in childhood trauma, somatization, and emotion regulation scores according to the socio-demographic characteristics of the individuals. Male participants were found to have significantly higher childhood trauma scores compared to females. According to the findings, there were moderate positive significant correlations among childhood trauma, somatization, and difficulties in emotion regulation. The regression model showed that somatization and difficulties in emotion regulation together significantly predicted childhood trauma scores. The results of the study suggest that childhood traumas may negatively affect somatization levels and emotion regulation skills in adulthood. The findings, evaluated within the context of the literature, emphasize the necessity of protective and preventive measures against psychological trauma. This study is considered to provide important contributions for the evaluation of programs aimed at preventing childhood trauma, the development of new intervention approaches to protect children from such traumas, or the improvement of existing programs. Additionally, it is thought that this study will contribute to the literature and guide future research.