Tevârih-i Al-i Selçuk eserinde geçen olumsuzluk ve yokluk biçimleri
The forms of negativity and absence in the work of tevârih-i Al-i Selçuk
- Tez No: 959464
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yazıcızade Ali, olumsuzluk ve yokluk, Tevarih-i Al-i Selçuk, Yazıcızade Ali, negativity and absence suffixes, semantics, morphology, syntax
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Tevarih-i Al-i Selçuk eserinde yer alan olumsuzluk ve yokluk biçimleri belirlenip incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Yazıcızade ALİ'nin Tevarih-i Al-i Selçuk eserinde tespit edilen olumsuzluk ve yokluk biçimleri aracılığı ile dönemin ve eserin üslubunu ortya koymaktır. Çalışma; giriş, inceleme ve sonuç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Yazıcızade Ali'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgi verilmiş ve sonrasında olumsuzlık ve yokluk ekleri hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Çalışmanın inceleme bölümünde ise; fiillerde olumsuzluk, birleşik zamanlı çekimlerde olumsuzluk, isimlerde olumsuzluk ve yokluk, sıfatlarda yokluk, fiilimsilerde olumsuzluk, edat ve edat gruplarında olumsuzluk olmak üzere altı başlıkta sınıflandırılıp incelenmiş ve cümlelerle örneklendirilmiştir. Ayrıca herhangi bir olumsuzluk işaretleyiciye sahip olmayan yani herhangi bir olumsuzluk eki almadan olumsuz bir anlam ifade eden söz öbeği ve cümle yapıları da tespit edilmiş ve anlam bilimi açısından olumsuzluk başlığı altında sınıflandırılıp cümlelerle örneklendirilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise eserde incelenip tespit edilen olumsuzluk ve yokluk biçimleri sayısal veriler eşliğinde genel bir değerlendirmesi yapılmış ve bu değerlendirmeler de sonuç kısmına yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the forms of negativity and absence in Tevari-i Al-i Selçuk are identified, analyzed and analyzed. The aim of the study is to evaluate and classify the negativity and absence suffixes in Yazıcızade Ali's Tevarih-i Al-i Selçuk in terms of semantics, morphology and syntax. The study consists of three parts: introduction, analysis and conclusion. In the introduction part, information about Yazıcızade Ali's life, literary personality and works is given and then a general information about negativity and absence suffixes is given. In the analysis part of the study; negativity in verbs, negativity in compound tenses, negativity and absence in nouns, absence in adjectives, negativity in verbs, negativity in prepositions and prepositional phrases are classified and analyzed under six headings and exemplified with sentences. In addition, phrase and sentence structures that do not have any negativity marker, that is, express a negative meaning without any negativity suffix, have been identified and classified under the title of negativity in terms of semantics and exemplified with sentences. In the conclusion part of the study, a general evaluation of the negativity and absence suffixes analyzed and identified in the work was made with numerical data and these evaluations were written in the conclusion part.