Cc2d1a knock-out otistik fare modelinde uyku bozukluğuna bağlı melatonin, serotonin ve TREK-1 ilişkisinin incelenmesi
Investigation of melatonin, serotonin and TREK-1 relationships in Cc2d1a knock-out autistic mouse model with sleep disturbances
  1. Tez No: 959495
  2. Yazar: FATMA KOÇUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF FUNDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Uyku Bozukluğu, Melatonin, Serotonin, TREK-1, Autism Spectrum Disorder, Sleep Disorder, Melatonin, Serotonin, Trek-1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim, iletişim ve tekrarlayıcı davranışlarda bozulma ile karakterize edilen, genetik ve çevresel etmenlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel bozukluktur. OSB'li bireylerde en sık görülen komorbiditelerden biri olan uyku bozuklukları, hastalığın temel semptomlarının şiddetlenmesine ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Melatonin, uyku-uyanıklık döngüsünün düzenlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. OSB'li bireylerde düzeyinin azaldığı ve biyosentezinde genetik bozuklukların sık görüldüğü bilinmektedir. Serotonin ise, hem otizm patofizyolojisinde hem de uyku düzenlenmesinde önemli bir nörotransmitterdir. TREK-1, nöronal uyarılabilirliğin ve sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde görev almakta ve serotonerjik sistemle etkileşim göstermektedir. Cc2d1a geninin uyku mekanizmaları ile ilişkisi bilinmemektedir. Bu çalışmada, Cc2d1a knock-out otizm fare modelinde, potansiyel bir tedavi yöntemi olarak melatonin uygulamasının davranışsal ve biyokimyasal etkileri değerlendirilmiştir. Dört haftalık Cc2d1a heterozigot ve normal genotipe sahip dişi ve erkek farelere 10 mg/kg dozunda melatonin, gavaj yoluyla 30 gün boyunca uygulanmıştır. Çalışma kapsamında, melatonin tedavisinin davranışlar üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla açık alan testi, sosyal etkileşim testi ve cam boncuk gömme testi uygulanmış; serum melatonin, serotonin ve TREK-1 düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca, Cc2d1a heterozigot ve normal genotipe sahip melatonin tedavisi almayan fareler ve kontrol Balb/C grupları da deneysel tasarıma dahil edilmiştir. Davranışsal testler ve biyokimyasal analizler sonucunda; Cc2d1a knock-out farelerde, serum düzeyleri ve davranış parametrelerinde cinsiyet ve genotipe bağlı farklılıklar gözlenmiştir. Melatonin tedavisi, heterozigot dişilerde olumlu etki gösterirken, heterozigot erkeklerde anlamlı bir değişiklik oluşturmamıştır. Gelecekte farklı doz ve tedavi sürelerinin test edildiği, nörobiyolojik parametrelerin ilgili beyin bölümlerinde detaylı olarak analiz edildiği yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bu sayede Cc2d1a geninin otizme ek uyku bozukluklarındaki rolü daha kapsamlı şekilde aydınlatılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder (ASD) is a complex neurodevelopmental disorder characterized by impairments in social interaction, communication, and repetitive behaviors, arising from the interaction of genetic and environmental factors. One of the most common comorbidities in individuals with ASD is sleep disorders, which exacerbate the core symptoms of the disorder and negatively impact quality of life. Melatonin plays a critical role in the regulation of the sleep-wake cycle. It is known that melatonin levels are decreased and genetic defects in its biosynthesis are frequently observed in individuals with ASD. Serotonin is an important neurotransmitter involved both in the pathophysiology of autism and in the regulation of sleep. TREK-1 is involved in the regulation of neuronal excitability and circadian rhythm and interacts with the serotonergic system. The relationship of the Cc2d1a gene with sleep mechanisms is unknown. In this study, the behavioral and biochemical effects of melatonin administration as a potential treatment method were evaluated in a Cc2d1a knock-out autism mouse model. Melatonin was administered by oral gavage at a dose of 10 mg/kg for 30 days to female and male mice with Cc2d1a heterozygous and normal genotypes at four weeks of age. In the study, the open field test, social interaction test, and marble burying test were performed to evaluate the effects of melatonin treatment on behaviors; serum melatonin, serotonin, and TREK-1 levels were measured. In addition, Cc2d1a heterozygous and normal genotype mice that did not receive melatonin treatment and control Balb/C groups were included in the experimental design. As a result of behavioral tests and biochemical analyses, genotype- and sex-dependent differences were observed in serum levels and behavioral parameters in Cc2d1a knock-out mice. Melatonin treatment had a positive effect in heterozygous females, while it did not cause a significant change in heterozygous males. It is considered that future studies are needed in which different doses and treatment durations are tested and neurobiological parameters are analyzed in detail in relevant brain regions. In this way, the role of the Cc2d1a gene in additional sleep disorders in autism can be elucidated more comprehensively.