Aile sağlığı merkezine bağlı gezici sağlık hizmeti bölgesindeki hipertansiyon hastalarının tedaviye uyumlarının HILL-Bone hipertansiyon tedavi uyum ölçeğiile değerlendirilmesi
Evaluation of treatment adaptation of hypertension patients in the mobile health service area affiliated with the family health center using the HILL-Bone hypertension compliance scale
- Tez No: 959530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Gezici Sağlık Hizmeti, Hill-Bone Tedaviye Uyum Ölçeği, Tedaviye Uyum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Hipertansiyon küresel anlamda en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Hipertansiyonun tedavisi çok katmanlıdır ve bu tedavilerin etkinliği hasta uyumuyla birlikte artar. Hipertansiyona karşı mücadelede bireysel farkındalık ve toplumun bilgilendirilmesi önemlidir. Tedavisi tek başına medikal olarak değil bunun yanında yaşam tarzı değişiklikleriyle bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu çalışmada şehir merkezine uzak bölgede yaşayan hipertansiyon hastalarının tedaviye uyum düzeylerini araştırmak ve bunu etkileyen faktörleri ortaya koymak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara İli Beypazarı İlçesi 3 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne bağlı gezici hizmet sınıfında olan ve en az altı aydır hipertansiyon nedeni ile medikal tedavi alan, demans ve iletişim sorunu bulunmayan, 18-85 yaş arası hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, hipertansiyon ile ilgili verileri ve diyet alışkanlıklarını ölçmek için hazırlanan 32 sorudan oluşan anket formu ile 12 sorudan oluşan Hill Bone Hipertansiyon Tedavisine Uyum Ölçeği katılımcılara yüzyüze görüşme esnasında uygulandı. Bulgular: Toplamda çalışmaya anketleri eksiksiz olarak dolduran 240 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 70,65±8,21 olarak hesaplandı. Katılımcıların 139'u (%57,9) kadın, %42,1'i (101) erkekti. Cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek, VKİ, aylık gelir, alkol-sigara kullanma durumu, şehirdeki sağlık merkezine mesafe, hipertansiyon tanı süresi, ek kronik hastalık durumu ve birinci derece akrabada hipertansiyon varlığı ele alındığında gruplar arasında tedaviye uyum açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sağlık hizmeti erişimine zorlanma (p=0,027), ilaçları düzenli kullanma (p˂0,001), tekli ilaç tedavisi (p=0,027), diyette ilave tuz (p˂0,001) ve aynı evde yaşayan başka bir hipertansif bireyin varlığı (p=0,018), ile tedaviye uyum arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Katılımcıların hipetansiyon tedavisine uyum oranları düşük bulunmuş ve başta çalışmanın yapılmasına sebep olan gezici sağlık hizmeti bölgesinde merkezdeki sağlık erişimine zorlanma durumu olmak üzere tedaviye uyumu etkileyen birçok faktör saptanmıştır. Hipertansiyon genellikle asemptomatik seyirli olup tedaviye uyum ve kişisel farkındalık ile olası uç organ hasarından korunmak hem tedavi maliyetleri hem de mortaliteye ve morbiditeye katkı sağlaması açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension is one of the most common global health problems. Its treatment is multifaceted, and the effectiveness of these treatments increases with patient adherence. In the fight against hypertension, individual awareness and public education are essential. Treatment should be approached holistically, not only through medical interventions but also with lifestyle modifications. This study aimed to examine the treatment adherence levels of hypertension patients living in areas distant from the city center and to identify the factors affecting this adherence. Materials and Methods: The study included patients aged 18–85 who were receiving medical treatment for hypertension for at least six months, had no dementia or communication problems, and were registered in the mobile service unit of Family Health Center No. 3 in the Beypazarı District of Ankara. A questionnaire consisting of 32 items evaluating sociodemographic characteristics, hypertension-related information, and dietary habits, as well as the 12-item Hill-Bone Compliance to Hypertension Therapy Scale, was administered to participants through face-to-face interviews. Results: A total of 240 patients who fully completed the questionnaires were included in the study. The mean age of the participants was 70.65±8.21 years. Among them, 139 (57.9%) were women and 101 (42.1%) were men. No statistically significant difference in treatment adherence was found across groups in terms of gender, marital status, education level, occupation, BMI, monthly income, alcohol and smoking status, distance to the nearest health center, duration of hypertension diagnosis, presence of additional chronic diseases, or family history of hypertension (p>0.05).