Kariyer basamaklarına göre öğretmen ve uzman öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of classroom management skills of teachers and expert teachers according to career stages
  1. Tez No: 959573
  2. Yazar: FİLİZ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, Kariyer basamakları, Öğretmen, Uzman öğretmen, Classroom management, Career stages, Teacher, Expert teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada, kariyer basamaklarına göre öğretmen ve uzman öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri arasındaki farklılıkları tespit etmek ve bu becerilerin etkili öğretim ortamlarına katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem deseni tercih edilmiştir. Çalışmanın evrenini Ankara ilindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışma grubunu ise Keçiören, Altındağ, Pursaklar ve Yenimahalle ilçelerindeki belirli ortaöğretim kurumlarında görev yapan, rastgele seçilen 206 öğretmen oluşturmaktadır. Bu grubun 130'u uzman öğretmen, 76'sı ise öğretmen statüsündedir. Ayrıca, nitel veriler kapsamında 7 uzman öğretmen ve 9 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu ile Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmış; ayrıca Yüksel (2013) tarafından geliştirilen ve Yusuf Ergen tarafından Türkçeye uyarlanan Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Nicel veriler, SPSS 22 programı aracılığıyla analiz edilmiş; betimsel istatistiklere ek olarak, verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Nitel veriler ise tematik analiz kapsamında içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş ve sonuçlar açıklayıcı sıra izlenerek sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri genel olarak yüksek düzeydedir. Kariyer basamağı (öğretmen/uzman öğretmen), cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem ve okulun bulunduğu bölge değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, görev yapılan okul türüne göre anlamlı fark belirlenmiştir. Nitel veriler ise öğretmenlerin, kariyer unvanlarının sınıf yönetimi üzerinde sınırlı etkisi olduğunu düşündüklerini ortaya koymuştur. Katılımcılar, kariyer unvanlarının daha çok sembolik değer taşıdığını ve uygulamada adaletsizlik algısına yol açabildiğini belirtmişlerdir. Ayrıca, sınıf yönetimi becerilerinin geliştirilmesi için hizmet içi eğitimlerin önemli olduğu, bu tür eğitimlerin iletişim ve motivasyon açısından öğretmenlere katkı sağladığı vurgulanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin unvandan bağımsız olarak sürekli desteklenmesi gerektiği ve sınıf yönetimi becerilerine yönelik uygulamalı eğitimlerin artırılmasının önemli olduğu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the differences between classroom management skills of teachers and expert teachers according to their career stages and to evaluate the contribution of these skills to effective teaching environments. A mixed method design was preferred in the study in which qualitative and quantitative data collection methods were used together. The universe of the study consists of teachers working in all educational institutions affiliated with the Ministry of National Education in Ankara. The study group consists of 206 randomly selected teachers working in certain secondary schools in the Keçiören, Altındağ, Pursaklar and Yenimahalle districts. 130 of this group are expert teachers and 76 have teacher status. In addition, semi-structured interviews were conducted with 7 expert teachers and 9 teachers within the scope of qualitative data. The Socio-Demographic Information Form and the Semi-Structured Interview Form prepared by the researcher were used as data collection tools; also, the Classroom Management Skills Scale developed by Yüksel (2013) and adapted to Turkish by Yusuf Ergen was used. Quantitative data was analyzed using SPSS 22 program; In addition to descriptive statistics, due to the data not showing a normal distribution, the Mann-Whitney U test was applied for pairwise comparisons and the Kruskal-Wallis H test was applied for multiple comparisons. Qualitative data were evaluated using content analysis within the context of thematic analysis, and the results are presented in descriptive order. Research findings indicate that teachers' classroom management skills are generally high. No significant differences were found based on variables such as career stage (teacher/master teacher), gender, educational background, professional seniority, or school location. However, a significant difference was found based on the type of school they work in. Qualitative data revealed that teachers believe their career titles have limited impact on classroom management. Participants stated that career titles carry mostly symbolic value and can lead to a perception of injustice in practice. Furthermore, it was emphasized that in-service training is important for developing classroom management skills and that such training contributes to teachers' communication and motivation. Based on the research findings, it is recommended that teachers' professional development should be continuously supported, regardless of their title, and that it is important to increase practical training in classroom management skills.