Kariyer basamaklarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers views on career ladders
- Tez No: 1002140
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Öğretmen Kariyer Basamakları, İletişim, Öğretmenlik Meslek Kanunu, Teacher, Teacher Career Ladders, Communication, Teaching Profession Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET EĞİTİM YÖNETİMİ KARİYER BASAMAKLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ ELİF ÖZTÜRK Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin görüşlerini, deneyimlerini ve algılarını anlamak ve analiz etmektir. Bu araştırma, nitel araştırma desenine uygun olarak durum çalışması modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ordu ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan toplam 24 öğretmen oluşturmaktadır. Bu grup; 8 öğretmen, 8 uzman öğretmen ve 8 başöğretmenden oluşmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde, nitel araştırmalarda sıklıkla tercih edilen maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmaya katılmak isteyen gönüllü öğretmenler arasından; cinsiyet, yaş, hizmet yılı ve çalışılan okul türü gibi değişkenler açısından çeşitlilik gösteren katılımcıların seçilmesine özen gösterilmiştir. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmanın verileri, nitel araştırmaya uygun şekilde betimsel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sürecinde temalar, alt temalar ve kodlar elde edilmiştir. Bulgular, tablolar halinde sunulmuş, ayrıca katılımcıların görüşlerini yansıtmak için doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda motivasyonun ana kaynağı, uygulamadaki eşitsizlikler ve adaletsizlik algısı, meslektaşlar arasındaki ilişki, kariyer basamaklarının anlamı, duygusal etkiler şeklinde kategorize olmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, kariyer basamağı sürecinin şeffaflaştırılması, öğretmenler arasında güveni artırarak motivasyonu pekiştirebilir. Unvan değişiklikleri ve maaş artışları adil ve net kriterlere göre belirlenmeli, mesleki gelişimle entegrasyon sağlanmalıdır. Ayrıca, kariyer basamağında esneklik ve çeşitlendirilmiş kriterler sunulmalı, mentorluk ve destek programları oluşturulmalıdır. İletişim ve takım çalışması teşvik edilmeli, öğrenci geri bildirimleri öğretmenlerin gelişimine katkı sağlamalıdır. Öğretmenlere yönelik sosyal ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalı ve eşitlik ile adalet sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EDUCATİONAL MANAGEMENT TEACHERS VIEWS ON CAREER LADDERS ELİF ÖZTÜRK The purpose of this research is to understand and analyze teachers' views, experiences, and perceptions regarding career ladder stages. This research was conducted within the framework of a case study model, appropriate for qualitative research design. The study group consists of a total of 24 teachers working in public schools under the Ministry of National Education in Ordu province during the 2024-2025 academic year. This group includes 8 teachers, 8 expert teachers, and 8 senior teachers. The maximum variation sampling method, which is frequently used in qualitative research, was employed in selecting the study group. In this context, participants were chosen from among the volunteer teachers in a way that reflects diversity in variables such as gender, age, job seniority, and school type. Data was collected through a semi-structured interview form. The data was analyzed using descriptive content analysis, which is appropriate for qualitative research. During the analysis process, themes, sub-themes, and codes were derived. The findings are presented in tables, and direct quotes from participants are included to reflect their views. The results of the study were categorized into the following themes: main sources of motivation, perceived inequalities and injustice in the application, relationships among colleagues, the meaning of career advancement stages, and emotional effects. According to the results, the transparency of the career advancement process can increase trust and strengthen motivation among teachers. Changes in titles and salary increases should be determined based on fair and clear criteria, and integration with professional development should be ensured. Furthermore, flexibility and diversified criteria should be introduced in the career advancement stages and mentoring and support programs should be established. Communication and teamwork should be encouraged, and student feedback should contribute to teachers' development. Social and psychological support services should be provided to teachers, and equality and justice should be ensured.