Hipogliseminin görme ile ilişkili moleküler mekanizmalar üzerine etkisi
The effect of hypoglycemia on vision-related molecular mechanisms
  1. Tez No: 959599
  2. Yazar: HAYRİYE KİLCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL TAHERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, Göz, Epigenetik, Moleküler mekanizmalar, Hypoglycemia, Eye, Epigenetics, Molecular mechanisms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Hipoglisemi, kan glukoz seviyesinin alt sınırı olarak kabul edilen 72 mg/dL'nin altına düşmesiyle meydana gelen bir durumdur. Hipoglisemi, özellikle enerji bağımlı dokular üzerinde yapısal ve işlevsel bozulmalara neden olarak kısa veya uzun vadeli metabolik komplikasyonlara yol açabilir. Sinir sistemi ve görme sistemi gibi enerjiye yüksek oranda ihtiyaç duyulan sistemlerdeki dokular, hipoglisemiden kritik düzeyde etkilenebilir. Göz dokusunda glukoz, fotoreseptörlerin fonksiyonlarını sürdürebilmesi için hayati öneme sahiptir. Bu süreçte glukozun hücre içine alımını sağlayan glukoz taşıyıcı proteinler (GLUT) önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, hücresel stres koşullarında gen transkript düzeylerinde değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişikliklerin önemli bir kısmı özellikle tekrarlayan hipoglisemi gibi moleküler stresler nedeniyle ortaya çıkar. Epigenetik modifikasyonların temel basamağı olan DNA metilasyonu, DNMT ailesi enzimleri aracılığıyla gerçekleşir ve gen ekspresyonunu kalıcı şekilde düzenleyebilir. Bu çalışmada Balb/C ırkı erkek ve dişi farelere insülin ile indüklenmiş hipoglisemi modeli oluşturulmuş, tek ve tekrarlı hipogliseminin akut ve kronik fazlarında farelerin göz dokuları alınmış ve kontrol grupları ile alınan dokulardan total RNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen RNA örneklerinde glukoz taşıyıcı (Glut1, Glut2, Glut3, Glut4) ve DNA metilasyonunda görevli genlerin (Dnmt1, Dnmt2, Dnmt3a, Dnmt3b, Dnmt3l) transkript seviyeleri RT-qPCR yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, hipogliseminin, Glut genlerinin ve DNA metiltransferaz ailesine ait genlerin transkripsiyonel düzeylerini etkilediğini göstermiştir. Özellikle akut hipoglisemik stresin kronik strese kıyasla daha belirgin epigenetik değişimlere yol açtığı gözlenmiş ve bu sonuçlar da metabolik hafıza kavramını destekler nitelikte bulunmuştur. Bu çalışma, hipoglisemik stresin göz dokusunda enerji metabolizmasının rolünü ve aynı şekilde hipogliseminin epigenetik mekanizmalar üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Hypoglycemia is a condition that occurs when blood glucose levels drop below 72 mg/dL, which is considered the lower threshold. Hypoglycemia can lead to short- or long-term metabolic complications by causing structural and functional impairments, particularly in energy-dependent tissues. Tissues in systems with high energy demand, such as the nervous and visual systems, can be critically affected by hypoglycemia. In ocular tissue, glucose is vital for maintaining the functions of photoreceptors. Glucose transporter proteins (GLUTs), which facilitate the uptake of glucose into cells, play an important role in this process. Moreover, under cellular stress conditions, changes may occur in gene transcript levels. A significant portion of these changes, particularly under repeated hypoglycemia, are attributed to permanent epigenetic modifications. DNA methylation, the fundamental step of epigenetic modifications, is carried out by enzymes of the DNMT family and can regulate gene expression in a lasting manner. In this study, an insulin-induced hypoglycemia model was established in male and female Balb/C mice. During the acute and chronic phases of single and repeated hypoglycemia, eye tissues were collected from the mice, including control groups. Total RNA was isolated from the collected tissues. Transcript levels of glucose transporter genes (Glut1, Glut2, Glut3, Glut4) and genes involved in DNA methylation (Dnmt1, Dnmt2, Dnmt3a, Dnmt3b, Dnmt3l) were determined using the RT-qPCR method. The findings revealed that hypoglycemia affects the transcriptional levels of Glut genes and those of the DNA methyltransferase family. Notably, acute hypoglycemic stress led to more prominent epigenetic changes compared to chronic stress, supporting the concept of metabolic memory. This study highlights the role of hypoglycemic stress in ocular energy metabolism and its effects on epigenetic mechanisms.