Sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgi düzeyinin ölçülmesi ve bulaşıcı hastalıklarda aşı karşıtlığı durumlarının belirlenmesi
Measuring healthcare workers' level of knowledge about infectious diseases and identifying cases of vaccine resistance in infectious diseases
  1. Tez No: 959686
  2. Yazar: ŞENEL SAVIR GÜVENDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK VURAL KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı hastalıklar, Aşı karşıtlığı, Sağlık çalışanları, Infectious diseases, Anti-vaccination, Healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklara yönelik bilgi düzeyleri ile aşı karşıtlığına ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Çalışma, nicel araştırma deseninde gerçekleştirilmiş olup, veri toplama aracı olarak Bulaşıcı Hastalıklara Yönelik Algı Ölçeği (BHYAÖ) ile Aşı Karşıtlığı Ölçeği (AKÖ) kullanılmıştır. Araştırma, farklı sağlık kurumlarında görev yapan 153 sağlık çalışanından elde edilen verilerle yürütülmüştür. Araştırma bulguları, sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklara ilişkin bilgi düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu, ancak aşı karşıtlığına ilişkin tutumların bazı alt boyutlarda orta düzeyde seyrettiğini ortaya koymuştur. BHYAÖ toplam puanlarının yüksek oluşu, özellikle“Genel ve Korunma Yollarına Yönelik Algı”ile“Bulaşa Yönelik Algı”alt boyutlarında olumlu sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Buna karşın,“Aşı Karşıtlığı”ve“Aşı Tereddüdünün Meşrulaştırılması”gibi AKÖ alt boyutlarında orta düzeyde puanlar elde edilmiş, bu durum sağlık çalışanlarının bilgi düzeyleri ile aşıya yönelik tutumları arasında her zaman doğrudan bir paralellik bulunmadığını ortaya koymuştur. Spearman korelasyon analizine göre, BHYAÖ ile AKÖ alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiş ve bilgi düzeyi arttıkça aşı karşıtlığı eğilimlerinin azaldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının bilgi düzeyleri yüksek olsa da, aşı karşıtlığına yönelik tutumlarda belirli meslek grupları ve demografik özelliklere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between healthcare professionals' knowledge levels about infectious diseases and their attitudes towards vaccination and to determine whether these variables differ according to demographic characteristics. The study was conducted using a quantitative research design, and the Infectious Diseases Perception Scale (CIDS) and Vaccination Opposition Scale (VOC) were used as data collection tools. The study was conducted with data obtained from 153 healthcare professionals working in different healthcare institutions. The research findings revealed that healthcare professionals' knowledge levels about infectious diseases were generally high, but their attitudes towards vaccination were at a moderate level in some sub-dimensions. The high total scores of the CIDS indicate that positive results were obtained especially in the“General and Preventive Perception”and“Perception Towards Transmission”sub-dimensions. On the other hand, moderate scores were obtained in the sub-dimensions of the SCA, such as“Vaccination Opposition”and“Legitimization of Vaccine Hesitancy”, which revealed that there is not always a direct parallelism between the knowledge levels of healthcare professionals and their attitudes towards vaccination. According to Spearman correlation analysis, negative significant relationships were found between the SCA and SCA sub-dimensions, and it was determined that as the knowledge level increased, the tendency towards vaccination decreased. In conclusion, although the knowledge levels of healthcare professionals are high, attitudes towards vaccination vary depending on certain professional groups and demographic characteristics..