Investigation of the effects of hesperidin application on bone healing after tooth extraction in rats
Sıçanlarda diş çekimi sonrası hesperidin uygulamasının kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
- Tez No: 959721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇAĞRI DAĞAŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, diş çekimi, hesperidin, iyileşme, gavaj, Antioxidant, tooth extraction, hesperidin, healing, gavage
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Deneysel olarak diş çekimi yapılan sıçanlarda lokal ve sistemik hesperidin (HSP) uygulamasının çekim soket iyileşmesi üzerine etkilerini histopatolojik ve histokimyasal olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 48 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Denekler 12 sıçandan oluşan 4 ana gruba ayrıldı: Kontrol, spongestan, şpongestan+lokal HSP, lokal hesperidin+sistemik HSP grubu. Sistemik HSP gruplarına deney süresince gavaj yoluyla uygun dozda HSP uygulaması yapıldı. Deneyin 1'inci günü, tüm sıçanların alt sol 1. büyük azı dişleri çekildikten sonra her ana grup 6'şar denekten oluşan 2 alt gruba ayrıldı. Gavaj yoluyla verilen HSP deneyin 1.gününden itibaren 100 mg/kg uygulanmaya başlandı. Her gruptan 6 denek toplam 24 denek 28. günde kalanı 56. günde sakrifiye edildi. Deneklerin sol mandibulaları çıkartılıp histopatolojik incelemeye alındı. Bulgular: Elde edilen veriler histokimyasal ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Gruplar arasında sadece 56. gün epitelizasyon skorlarında anlamlı fark bulundu. Lokal hesperidin+gavaj ve kontrol gruplarında diğer gruplara kıyasla daha fazla kemik oluşumu görüldü. İnflamasyonda lokal hesperidin grubu dışında tüm gruplarda anlamlı düşüş; epitelizasyonda ise anlamlı artış gözlendi. Bağ dokusu açısından gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. Sonuçlar: Histokimyasal analiz sonuçlarında, uzun vadeli inflamasyon, epitelizasyon ve yeni kemik oluşumu seviyelerinin lokal hesperidin grubunda negatif etkilendiği ortaya çıktı. Lokal hesperidin+gavaj grubu ise kısa vadede kontrol ve spongestan grubuyla paralel sonuçlar gösterdi. Bu çalışma; hesperidin'in gavaj yoluyla sistemik uygulanmasının hem yumuşak hem de sert dokuda iyileşmeyi artırabileceğini, lokal uygulamanın ise iyileşmeyi yavaşlatma eğiliminde olduğunu gösterdi. Kesin bir sonuca ulaşmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate histopathologically and histochemically the effects of local and systemic hesperidin (HSP) application on extraction socket healing in rats that underwent experimental tooth extraction. Materials and Methods: A total of 48 male Sprague Dawley rats were assigned to four groups (n=12): Control, Spongostan, Spongostan + local hesperidin, and local + systemic hesperidin. Following extraction of the lower left first molars, each group was split into two subgroups (n=6). Systemic hesperidin (100 mg/kg) was administered via gavage from day one. Half of the animals were sacrificed on day 28 and the others on day 56. Left mandibles were collected for histopathological and statistical analysis. Results: The obtained data were evaluated histochemically and statistically. A significant difference was found only in the 56th day epithelialization scores between the groups. More bone formation was observed in the local hesperidin+gavage and control groups compared to other groups. Significant decrease in inflammation in all groups except the local hesperidin group; A significant increase in epithelialization was observed. No significant difference was detected between groups in terms of connective tissue. Conclusion: In conclusion,histochemical analysis results revealed,long term inflammation,epithelization and new bone formation levels are negatively effected in local hesperidin group.Whereas local hesperidin+gavage group showed parallel results with control and spongestan group in short term.This study showed;hesperidin's systemic administration by gavage can enhance healing in both soft and hard tissue whereas local application tends to slows down healing.More research is needed to reach a definitive conclusion.