206 numaralı Üsküdar şer'iyye sicili transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1058-1059)/(m.1648-1649)
Transcription and evaluation of the Üsküdar sharia registry no. 206 (h.1058-1059)/(M.1648-1649)
  1. Tez No: 959737
  2. Yazar: FATMA NUR TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIVRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dava, Kadı, Osmanlı İmparatorluğu, Sosyal Hayat, Şerʽiye Sicilleri, Üsküdar, Sivil, Defter, Case, Judge (Kadı), Ottoman Empire, Social Life, Sharia Court Registers, Üsküdar, Civil, Register
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Osmanlı Devleti, 1299 yılında Osman Bey tarafından kurulmuş ve 1922'ye kadar varlığını sürdürmüştür. 600 yılı aşkın sürede üç kıtada geniş bir coğrafyada hüküm süren Osmanlı Devleti, siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan etkili olmuş; Türk – İslam geleneği üzerine hüküm anlayışı benimsemiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun önemi, stratejik merkezi konumundan ve Batı Avrupa ile Asya arasında bir köprü rolü oynamasından kaynaklanmaktadır. Hem Doğu hem de Batı medeniyetlerinden etkilenmiş ve etkilenmiştir. Osmanlı Şer'iye defterleri sadece hukuk tarihi açısından değil aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi açısından da son derece önemli bir bilgi kaynağıdır. Bu çalışmada 206 numaralı Üsküdar Kadı Sicili incelenerek, Osmanlı Devleti'nin idari ve hukuk sistemini özellikle Üsküdar Kadı sicilleri üzerinden inceleyerek, dönemin ekonomik ve sosyal yapısının anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire was founded in 1299 by Osman Bey and endured until 1922. For more than six centuries, the Empire ruled over a vast geography spanning three continents, exerting political, economic, and cultural influence while adopting a governing system based on the Turkish-Islamic tradition. The importance of the Ottoman Empire stemmed from its strategic central position and its role as a bridge between Western Europe and Asia. It both influenced and was influenced by Eastern and Western civilizations. The Ottoman Sharia court records (Şerʽiye defterleri) constitute an extremely significant source of information not only for legal history but also for understanding the social, political, economic, and cultural history of the Empire. In this study, by examining the 206th Üsküdar Court Register, it is aimed to contribute to the understanding of the economic and social structure of the period through an analysis of the Ottoman administrative and legal system, particularly based on the Üsküdar court records.