Bisfenol A'nın nörotoksik etkilerine karşı timokinonun potansiyel nöroprotektif etkisi
Potential neuroprotective effect of thymoquinone against the neurotoxic effects of Bisphenol A
  1. Tez No: 959814
  2. Yazar: EZGİ KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin, Bisfenol A, Nörotoksisite, Timokinon, Brain, Bisphenol A, Neurotoxicity, Thymoquinone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bisfenol A'nın beyin dokusu üzerinde oluşan nörotoksik hasarlarına karşı timokinonun potansiyel koruyucu ve tedavi edici etkilerini histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle değerlendirmek. Materyal ve Metot: 32 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan K, TQ, BPA ve BPA+TQ olmak üzere 4 gruba ayrıldı. K grubu ad libitum beslendi, TQ grubu 50 mg/kg oral gavaj ile TQ, BPA grubuna 50 mg/kg oral gavaj ile BPA, BPA+TQ grubuna ise yarım saat aralıkla 50 mg/kg BPA ve 50 mg/kg TQ verildi. 30 günlük deney süresinin sonlanmasıyla sıçanlardan anestezi altında intravenöz kan ve beyin doku örnekleri alındı. Beyin dokuları, histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle incelendi. Bulgular: Biyokimyasal sonuçlara göre BPA verilen grupta MDA seviyesinin arttığı, GSH seviyelerinin azaldığı izlendi. K ve TQ gruplarında benzer histolojik yapı gözlenirken, BPA grubunda heterokromatik-piknotik nükleuslu nöronlar, glial hücre infiltrasyonu, bazı nöronlarda kromatolizis ve karyolizis görünümü dikkat çekti. Perinöronal alanda ödem ve nöropil doku yoğunluğunda azalma izlendi. BPA+TQ grubunda iyileşmenin olduğu gözlemlendi. BPA grubunda BDNF, MBP ve NF immünreaktiviteleri en düşük, Cas-3 en yüksektir. Sonuç: Beyin dokusunda BPA'nın nörotoksik etkilerine karşı timokinonun koruyucu ve tedavi edici etkisi bulgularımız ile kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the potential protective and therapeutic effects of thymoquinone against the neurotoxic damage caused by Bisphenol A on brain tissue using histochemical, immunohistochemical, and biochemical methods. Materials and Methods: A total of 32 male Wistar albino rats were divided into four groups: Control (K), TQ, BPA, and BPA+TQ. The control group was fed ad libitum. The TQ group received 50 mg/kg thymoquinone via oral gavage. The BPA group was administered 50 mg/kg BPA orally, and the BPA+TQ group received 50 mg/kg BPA followed by 50 mg/kg TQ at a 30-minute interval. At the end of the 30-day experimental period, blood and brain tissue samples were collected from the rats under anesthesia. Brain tissues were examined using histochemical, immunohistochemical, and biochemical techniques. Results: Biochemical analysis revealed increased MDA levels and decreased GSH levels in the BPA group. While the K and TQ groups exhibited similar histological structures, the BPA group showed neurons with heterochromatic-pyknotic nuclei, glial cell infiltration, chromatolysis and karyolysis in some neurons, perineuronal edema, and reduced neuropil density. Improvement was observed in the BPA+TQ group. Among all groups, the BPA group had the lowest BDNF, MBP, and NF immunoreactivities and the highest Cas-3 expression. Conclusion: Our findings demonstrate that thymoquinone has protective and therapeutic effects against the neurotoxic impact of BPA on brain tissue.