Sınıf öğretmenlerinin özel yetenekli öğrencilereyönelik farklılaştırılmış öğretim tasarımı becerileri
Classroom teachers' differentiated instruction design skills for gifted students
  1. Tez No: 959817
  2. Yazar: BAHAR NOYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET AFAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Yetkinlik, Farklılaştırılmış Öğretim, Uygulama, Special Ability, Competence, Differentiated Instruction, Application
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Farklılaştırılmış öğretim, öğretim programlarının kalitesini artırmak ve öğrencilerin potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla dünyada ve ülkemizde kullanılmaktadır. Nicel olarak tasarlanan bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretimde uygulama ve yetkinlik düzeylerini özel yetenekli öğrencilere ne denli uyguladıkları incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul'da görev yapan ilkokul sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 247 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu ile Çam (2013) tarafından geliştirilen“Farklılaştırılmış Öğretimi Uygulama ve Yetkinlik Düzeyi Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler t-testi ve Anova ile çözümlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yetkinlik olarak farklılaştırılmış öğretimi uygulama düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Pedagojik olarak farklılaştırma çalışmalarına önem gösterdikleri bulgular elde edilmiştir. Öğretmenlerin yaşı ve mesleki kıdemi incelenirken yetkinlik ve uygulama düzeylerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Cinsiyet değişkeni ve öğrenim durumu gibi değişkenlerde de anlamlı farklılıkların olmadığı gözlenmiştir. Sınıfında daha önce özel yetenekli öğrenci olan sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretimi uygulama ve buna ilişkin yetkinlik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu değerlendirme sonuçlarına göre, sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretim uygulamaları için hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin niteliğinin artırılmasında ihtiyaç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Differentiated instruction is used in the world and in our country to increase the quality of curriculum and to ensure that students realize their potential. This quantitatively designed study examined the extent to which classroom teachers apply differentiated instruction application and competency levels to gifted students. The universe of the study consists of primary school classroom teachers working in Istanbul in the 2024-2025 academic year. It consists of 247 classroom teachers determined by simple random sampling method. Data were collected using the Personal Information Form and the“Differentiated Instruction Application and Competence Level Scale”developed by Çam (2013). The data obtained were analyzed using t-test and Anova. It was determined that classroom teachers' level of applying differentiated instruction as a competency was high. Findings were obtained that they attached importance to differentiation studies pedagogically. When the age and professional seniority of the teachers were examined, no significant difference was observed in competency and application levels. It was also observed that there were no significant differences in variables such as gender and educational status. A significant difference was found between the application of differentiated instruction and the competence levels of classroom teachers who had previously had special talented students in their classes. According to the results of this evaluation, it can be said that there is a need to increase the quality of pre-service and in-service training for differentiated instruction practices of classroom teachers.