Feminist hukuk teorisi bağlamında fail kadınların dosyalarının incelenmesi: Nevin Yıldırım ve Çilem Doğan örnekleri
Examination of the cases of women criminals in the context of feminist legal theory: The cases of Nevin Yıldırım and Çilem Doğan
- Tez No: 959842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KÖYBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Feminist Hukuk Teorisi, Hukuki Feminizm, Feminist Faillik, Nevin Yıldırım, Çilem Doğan, Öz-savunma, Meşru Müdafaa Doktrini, Toplumsal Cinsiyet, Patriyarkal Kapitalizm, Eleştirel Hukuk Çalışmaları, Feminist Legal Theory, Feminist Jurisprudence, Feminist Agency, Nevin Yıldırım, Çilem Doğan, Self-defence, The Doctrin of Self-Defence, Gender, Patriarchal Capitalism, Critical Legal Studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Feminist hukuk teorisi, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin hukuki sistemler üzerindeki etkilerini analiz eden eleştirel bir perspektif sunmakla birlikte alternatif bir hukuk metodolojisi önermektedir. Bu tez ile feminist hukuk teorisi çerçevesinde faillerini öldüren fail kadınların yargı süreçleri ve bu süreçlerin hukuk politiği anlamında nereye tekabül ettikleri tartışılmaktadır. Nevin Yıldırım ve Çilem Doğan örnekleri üzerinden, feminist öz-savunma pratiklerinin hukuki meşruiyeti ve siyasal alandaki izdüşümlerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, pozitif hukukta yer alan“meşru müdafaa”doktrini, feminist hukuk teorisinin tarihsel gelişimi, hukuka farklı feminist yaklaşımlar ve patriyarkal kapitalizm bağlamında yeniden ele alınmaktadır. Kendi hukukunu var eden politik sistemler içinde, hukukun bir şiddet aracı olarak kullanılarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl şekillendirdiğini ve pekiştirdiğini irdeleyen bu çalışma, hukukun objektif ve cinsiyet gözetmeksizin eşit olduğu iddialarını eleştirmekte, feminist teorinin, feminist hareketin ve feminist hukuk teorisinin birlikte toplumsal dönüşüm yaratma potansiyeline odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Feminist legal theory offers a critical perspective that analyzes the effects of gender inequalities on legal systems and proposes an alternative legal methodology. Within the framework of feminist legal theory, this thesis discusses the judicial processes of perpetrator women who kill their perpetrators and where these processes correspond to in terms of political law. Through the examples of Nevin Yıldırım and Çilem Doğan, it is aimed to evaluate the legal legitimacy of feminist self-defense practices and their projections in the political sphere. In the study, the doctrine of“self-defense”in positive law is re-examined in the context of the historical development of feminist legal theory, different feminist approaches to law and patriarchal capitalism. Examining how law is used as a tool of violence to shape and reinforce gender inequality within political systems that create their own law, this study criticizes the claims that law is objective and equal regardless of gender, and focuses on the potential of feminist theory, feminist movement and feminist legal theory to create social transformation together.