Tekstil sektöründe inovasyonun önündeki engellere dair Delphı – Bulanık AHP analizi: Örme kumaş alanında bir uygulama
Barriers to innovation in the textile sector: Delphi – Fuzzy AHP analysis: An application in the knitted fabric field
- Tez No: 959908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Örme, Kumaş, Yenilikçilik, Inovasyon, Bibliyometrik Analiz, Delphi, Bulanık AHP, Textile, Knitting, Fabric, Innovation, Bibliometric Analysis, Delphi, Fuzzy AHP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tekstil sektörü, Türkiye dış ticareti ve iç piyasa için en önemli sektörlerden biridir. İhracatın önemli bir değeri tekstil sektörü üzerinden sağlanmaktadır. Tekstil, sadece Türkiye için değil, dünya geneli için de hem tarihsel öneme sahip hem de günümüz koşullarında sosyo-ekonomik değeri yüksektir. Bu bağlamda, tekstilin, politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, yasal ve çevresel anlamda da etkileri üzerinde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Tekstil sektörü çok farklı alanları bünyesinde barındırmaktadır. İplik, dokuma, örme, ev tekstili, konfeksiyon gibi pek çok ana alanlar ve kimya, tasarım, baskı boya gibi dolaylı alt alanları mevcuttur. Bu çalışmada, tekstil sektörünün içinde önemli bir paya sahip örme kumaş alanı üzerine odaklanmıştır. Öte yandan, bu denli önemli bir sektör için rekabet oldukça yoğundur. Küresel bazda rekabetin en önemli ayıracı teknoloji olarak görülmektedir. Teknoloji, araştırma geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerini yerine getiren ve Ar-Ge çıktısı olarak da inovasyonu ön plana çıkartan işletmeler rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu çalışmanın araştırma sorunsalı da tekstil sektöründeki işletmelerde, örme kumaş alanında inovasyonun önündeki engelleri ortaya çıkarmak ve bu engellere dair Bulanık AHP analizi ile bir ağırlıklandırma yapmak olarak ifade edilebilir. Çalışmanın metodolojisi, literatür taraması ve bibliyometrik analiz sonrası, inovasyonun önündeki engelleri ortaya çıkartan bir çalışmayı Delphi yöntemi ile gerçekleştirmek ve ardından da elde edilen kriterleri bulanık AHP ile ağırlıklandırmak şeklinde olacaktır. Çalışma metodolojisi açısından özgün bir yapıya sahiptir. Saha analizi olması nedeniyle de akademik değeri yüksektir. Çalışmanın bulguları ve buna bağlı olarak da kamu reel sektör ve akademiye öneriler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The textile sector is one of the most important sectors for Türkiye's foreign trade and domestic market. A significant value of exports is provided through the textile sector. Textiles have both historical importance and high socio-economic value not only for Türkiye but also for the world in today's conditions. In this context, important studies are being carried out on the political, economic, social, technological, legal and environmental effects of textiles. The textile sector includes many different areas. It has many main areas such as yarn, weaving, knitting, home textiles, apparel and indirect sub areas such as chemistry, design, printing and dyeing. This study focuses on the knitted fabric area, which has a significant share in the textile sector. On the other hand, competition is quite intense for such an important sector. The most important distinguishing factor of competition on a global basis is sen as technology. Businesses that carry out technology, research and development (R&D) activities and highlight innovation as R&D output provide competitive advantage. The research problem of this study can be expressed as revealing the obstacles to innovation in the textile sector enterprises in the field of knitted fabric and making a weighting with Fuzzy AHP analysis regarding these obstacles. The methodology of the study will be to carry out a study revealing the obstacles to innovation with the Delphi method after the literature review and bibliometric analysis and then weighting the obtained criteria with Fuzzy AHP. The study has an original structure in terms of methodology. It also has high academic value due to being a field analysis. The findings of the study and suggestions for the public real sector and academia are expressed accordingly.