Ekolojik restorasyonda yeni emprenye maddeleri ve kullanım ölçeği
New impregnation materials and usage scale in ecological restoration
  1. Tez No: 960005
  2. Yazar: ELİF ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER, DOÇ. DR. ABDİ ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emprenye, Daldırma, Midye kabuğu, Maun, Larex, Odun teknolojisi, Impregnation, Dipping, Mussel shell, Mahogany, Larex, Wood technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ekolojik ortam yüzyıllar boyu insan hayatının idamesinde çok çeşitli katkılar sağlamıştır. Midye kabuğu ekstraktının (Chamelea gallina) maun (Swietenia mahagoni) ve larex (Larix decidua) odunlarının fiziksel, mekanik ve termal özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. %2, %4 ve %6 konsantrasyonlarda hazırlanan çözeltiler, daldırma yöntemiyle 30 dakika, 6 saat ve 24 saat sürelerle uygulanmıştır. Emprenye sonrası numunelerde yoğunluk, retensiyon, basınç ve eğilme dayanımı ile elastikiyet modülü ölçülmüş, ayrıca termal özellikler termogravimetrik analiz (TGA) ile değerlendirilmiştir. Deneysel bulgulara göre, larex odunu midye kabuğu ekstraktını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek absorpsiyon kapasitesi göstermiş ve hem fiziksel hem de mekanik özelliklerde maun odununa kıyasla daha etkin sonuçlar vermiştir. Özellikle %4 ve %6 konsantrasyonlardaki uygulamalar, larex odununda yüksek retensiyon (maks. 35,44 kg/m³), yoğunluk artışı (tam kuru yoğunluk 0,75 g/cm³) ve mekanik dayanım iyileşmesi sağlamıştır. Buna karşılık, maun odununda uzun süreli ve yüksek konsantrasyonlu uygulamaların elastikiyet modülü gibi bazı mekanik özellikleri olumsuz etkilediği saptanmıştır. TGA sonuçları, maun odununun 320 °C üzerinde, larex odununun ise 298 °C civarında bozunmaya başladığını göstermiştir. Midye kabuğu katkısı, başlangıç bozunma sıcaklıklarını artırmış ve 550 °C'de kalan inorganik miktarı yükselterek CaCO₃ katkısının kömürleşmeyi desteklediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, midye kabuğu ekstraktının biyolojik temelli ve çevre dostu bir emprenye maddesi olarak özellikle larex gibi yapısal uygulamalarda etkin bir alternatif oluşturduğu tespit edilmiştir. Organik bir materyal olan midye kabuğu, geleneksel kimyasal emprenye maddelerine bir alternatif olarak tarihi ahşap yapıların iç ve dış yapısal bileşenlerinde kullanılabilirligi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The ecological environment has made various contributions to the maintenance of human life for centuries. Mussel shell extract (Chamelea gallina) as a natural impregnation agent on the physical, mechanical, and thermal properties of mahogany (Swietenia mahagoni) and larch (Larix decidua) woods. Solutions at 2%, 4%, and 6% concentrations were applied by immersion for 30 minutes, 6 hours, and 24 hours. After impregnation, density, retention, compression strength, bending strength, and modulus of elasticity were measured, while thermal behavior was examined through thermogravimetric analysis (TGA). Results indicated that larch exhibited a significantly higher absorption capacity than mahogany, yielding more pronounced improvements in physical and mechanical properties. Treatments at 4% and 6% concentrations produced the best outcomes in larch, with maximum retention of 35,44 kg/m³, an oven-dry density of 0.75 g/cm³, and enhanced strength properties. In contrast, mahogany showed adverse effects on certain mechanical characteristics, particularly modulus of elasticity, under long-term and high-concentration treatments. TGA analyses revealed that mahogany started to degrade above 320 °C, whereas larch began around 298 °C. Mussel shell extract raised the onset degradation temperatures and increased the residual inorganic content at 550 °C, demonstrating the contribution of CaCO₃ to char formation. Overall, the findings highlight mussel shell extract as a bio-based, eco-friendly impregnation material, offering effective protection especially for larch in structural applications. As an organic and sustainable alternative, it shows potential for replacing conventional chemical preservatives and may be applied in both interior and exterior components of historical wooden structures.