Testis torsiyonunda timokinonun Prdx6 ekspresyonu üzerindeki etkisi
Effect of thymoquinone on Prdx6 expression in testicular torsion
- Tez No: 960264
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYIHAN KARAÇOR, DOÇ. DR. HAKAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Testis, Torsiyon, Timokinon, Prdx6, İske, Testis, Torsion, Thymoquinone, Prdx6, Ischemia/Reperfusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Testis torsiyonu spermatik kordun kendi etrafında dönmesi sonucu testisin kanlanmasının bozulması ve iskemiye gitmesi ile sonuçlanan acil bir durumdur. Genelde ergenlik ve çocukluk döneminde sık görülür. 25 yaşın altındaki her 100.000 erkek için yılda yaklaşık 4,5 erkekte testis torsiyonu görülür. Testiküler torsiyon-detorsiyon (T/D) nedeniyle oluşan iskemi ve reperfüzyon (İ/R) testiküler hasara, infertiliteye(kısırlığa) ve organ fonksiyon bozukluğuna neden olur. Testis torsiyonu karın alt kadrana yayılım gösteren skrotal ağrı, beraberinde bulantı, kusma gibi semptomlara sebep olabilir. Testis torsiyonu genellikle nedeni bilinmemekle birlikte %20 oranında travmayla meydana gelebilmektedir. Testis torsiyonuna bağlı olarak oluşan iskemi, reaktif oksijen türlerinin (ROS) seviyesinde artışa sebep olur. ROS üretiminin artması DNA hasarına, endotel yıkımına ve testis germ hücresi apoptozuna neden olur. Testis fonksiyon bozukluklarını önlemek amacıyla çeşitli antioksidanlar denenmektedir. Peroksiredoksinler (PRDX'ler), reaktif oksijen türlerinin (ROS) neden olduğu hücre hasarını önleyen antioksidan enzimlerdir. Siyah tohum kabuğunun (Nigella sativa) biyoaktif bileşenlerinden biri olan timokinon (TQ), önemli antiinflamatuar ve antioksidan aktivitelere sahiptir, ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda timokinonun oksidatif stresi baskılayabildiği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmamızın amacı testiküler iskemi reperfüzyon hasarına karşı antioksidatif özelliklere sahip olan timokinonun Prdx6 ekspresyonu üzerinden koruyucu etkinliğinin olup olmadığını göstermektir. Bu amaçla 30 adet erkek cinsi rat; kontrol (DMSO), sham (sadece operasyon), torsiyon/detorsiyon, timokinon ve timokinon + torsiyon/detorsiyon gruplarına ayrıldı. Timokinon ve timokinon + torsiyon/detorsiyon gruplarına 7 gün boyunca 10 mg/kg dozunda timokinon intraperitonel olarak uygulandı ve akabinde torsiyon/detorsiyon modeli oluşturuldu. Model oluşturulduktan sonra testiküler dokuda gomori trikrom boyaması ile immünohistokimya tekniği uygulandı. Torsiyon/Detorsiyon grubunda testis dokusunda belirgin histopatolojik hasar gözlenmiş, Timokinon tedavisi ise bu hasarı azaltarak tübül bütünlüğünü korumuştur. Prdx6 ve GLP-1 ekspresyonu Torsiyon/Detorsiyon grubunda artmış, Timokinon uygulanan grupta ise azalmıştır. Bu bulgular, Timokinonun Prdx6 ve GLP-1 ekspresyonunu düzenleyerek testis dokusunda antioksidan bir koruma sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion is an emergency condition resulting from the twisting of the spermatic cord around itself, which leads to impaired blood flow and subsequent ischemia of the testis. It is most commonly seen during childhood and adolescence. Testicular torsion affects approximately 4.5 out of every 100,000 males under the age of 25 annually. Ischemia and reperfusion (I/R) resulting from testicular torsion-detorsion (T/D) can lead to testicular damage, infertility, and organ dysfunction. It typically presents with scrotal pain radiating to the lower abdomen, and may be accompanied by symptoms such as nausea and vomiting. Although the exact cause of testicular torsion is often unknown, trauma accounts for approximately 20% of cases. Ischemia resulting from testicular torsion increases the levels of reactive oxygen species (ROS). Elevated ROS production can lead to DNA damage, endothelial destruction, and apoptosis of testicular germ cells. To prevent testicular dysfunction, various antioxidants are being investigated. Peroxiredoxins (PRDXs) are antioxidant enzymes that prevent ROS-induced cellular damage. One of the bioactive components of black seed (Nigella sativa), thymoquinone (TQ), possesses significant anti-inflammatory and antioxidant activities. Studies have shown that thymoquinone can suppress oxidative stress. The aim of our study is to investigate whether thymoquinone, which has antioxidant properties, provides a protective effect against testicular ischemia-reperfusion injury through the regulation of Prdx6 expression. For this purpose, 30 male rats were divided into the following groups: control (DMSO), sham (operation only), torsion/detorsion, thymoquinone, and thymoquinone + torsion/detorsion. Thymoquinone was administered intraperitoneally at a dose of 10 mg/kg daily for 7 days in the thymoquinone and thymoquinone + torsion/detorsion groups, followed by the creation of a torsion/detorsion model. After the model was established, Gomori trichrome staining and immunohistochemical techniques were applied to the testicular tissue. In the Torsion/Detorsion group, significant histopathological damage was observed in the testicular tissue, whereas thymoquinone treatment reduced this damage and preserved tubular integrity. Prdx6 and GLP-1 expression increased in the Torsion/Detorsion group, while it decreased in the thymoquinone-treated group. These findings indicate that thymoquinone provides antioxidant protection in testicular tissue by regulating the expression of Prdx6 and GLP1.