Testis torsiyonunda timokinonun Nrf2 ekspresyonu üzerindeki etkisi
Effect of thymoquinone on Nrf2 expression in testicular torsion
  1. Tez No: 960224
  2. Yazar: BETÜL MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYIHAN KARAÇOR, DOÇ. DR. HAKAN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Testis, Torsiyon/Detorsiyon, Timokinon, Nrf2, Rat, Testis, Torsion/Detorsion, Thymoquinone, Nrf2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Testis torsiyonu, spermatik kordun kendi etrafında dönmesiyle birlikte kan akışının ciddi şekilde azalmasına ya da tamamen durmasına yol açan acil ürolojik durumdur. Testiküler torsiyon-detorsiyondan kaynaklanan iskemi ve reperfüzyon (I/R) testis hasarına neden olur. İskemik/reperfüzyon (İ/R) hasarı ise organa giden kan akımının azalması ve bunu reperfüzyonun takip etmesi sonucu oluşan patolojik bir olaydır. Testis dokusu, spermatogenez sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için oksidanlara karşı belirli savunma mekanizmalarına sahiptir. Ancak bazı iç (endojen) ve dış (eksojen) faktörlerin bu dengeyi bozarak oksidatif stres oluşumuna yol açtığı bilinmektedir. Nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (Nrf2), redoks dengesinin ana düzenleyicisidir ve çeşitli hücre streslerine yanıt verir ki oksidatif stres en iyi bilinenidir. Nrf2'nin koruyucu etkilerini göstermek ve ROS üretimini azaltmak için nükleer translokasyona uğraması gerekir. Timokinon (TQ) çörek otunun (Nigella sativada L.) uçucu yağının ana etken maddesidir. Timokinon antiinflamatuar antidiyabetik ve analjezik özellikler dahil olmak üzere çok yönlü farmakolojik özelliklere sahip doğal bir bileşiktir. Bununla birlikte oksidatif stresin baskılanmasında da potansiyel bir rol oynadığı bildirilmektedir. Biz de bu çalışmayla, sıçanlarda testiküler iskemi reperfüzyon hasarına karşı antioksidatif özelliklere sahip olan timokinonun Nrf2, mTOR, PTEN ekspresyonu üzerinden koruyucu etkinliğinin olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Erişkin Wistar erkek sıçanlar 5 gruba ayrıldı. Kontrol (n=6), Sham (n=6), Timokinon (n=6), Torsiyon/Detorsiyon (n=6), Timokinon + Torsiyon/Detorsiyon (n=6). Bu çalışmada torsiyon/detorsiyon modeli uygulanacak sıçanlara timokinon 7 gün boyunca intraperitoneal yolla verildi. 7.günün sonunda, sıçanların sol testisleri 720° döndürülerek 2 saat süreyle iskemik duruma getirildi; ardından testisler tekrar 720° çevrilerek 3 saat boyunca reperfüzyon sağlandı. Reperfüzyon süresinin bitiminde, tüm sıçanların, sağ ve sol testisleri çıkarılarak histolojik inceleme amacıyla değerlendirildi. İncelemelerde Johnsen skorlama sistemi ve immünohistokimyasal H-skor yöntemi kullanılarak seminifer tübüllerin spermatogenik aktivitesi ve Nrf2, mTOR ekspresyon düzeyleri kantitatif olarak değerlendirildi. Histolojik analiz sonuçlarına göre torsiyon/detorsiyon grubunda, Johnsen skoru anlamlı derecede düşerken tedavi grubunda bu skorun belirgin şekilde yükseldiği gözlendi. Aynı şekilde Nrf2 ve mTOR boyanma yoğunluğu da torsiyon grubunda arttı, tedavi uygulanan grupta ise ekspresyon düzeyi torsiyon grubuna göre anlamlı şekilde azaldı. Bu sonuçlar doğrultusunda timokinon, antioksidatif mekanizmalar üzerindeki düzenleyici rolü sayesinde fertilitenin korunmasında potansiyel bir tedavi ajanı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion is a urological emergency that causes severe disruption of the spermatic cord and its surrounding blood supply or complete amputation. Ischemia and reperfusion (I/R) resulting from testicular torsion-detorsion causes testicular damage. Ischemic/reperfusion (I/R) injury is a pathological event that occurs as a result of decreased blood flow to the organ and subsequent reperfusion. Testicular tissue has certain defense mechanisms against oxidants to maintain the spermatogenesis process in a healthy way. However, it is known that some internal (endogenous) and external (exogenous) factors disrupt this balance and cause oxidative stress. Nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) is a master regulator of redox balance and responds to various cellular stresses, of which oxidative stress is the best known. Nrf2 must undergo nuclear translocation to exert its protective effects and reduce ROS production. Thymoquinone (TQ) is the main active ingredient of the essential oil of black cumin (Nigella sativada L.). Thymoquinone is a natural compound with versatile pharmacological properties, including anti-inflammatory, antidiabetic and analgesic properties. However, it has also been reported to play a potential role in suppressing oxidative stress. In this study, we aimed to demonstrate whether thymoquinone, which has antioxidative properties, has a protective effect against testicular ischemia-reperfusion injury in rats by inducing Nrf2, mTOR, and PTEN expression. Adult Wistar male rats were divided into 5 groups: Control (n=6), Sham (n=6), Thymoquinone (n=6), Torsion/Detorsion (n=6), Thymoquinone + Torsion/Detorsion (n=6). In this study, thymoquinone was administered intraperitoneally to rats that would undergo torsion/detorsion model for 7 days. At the end of the 7th day, the left testes of the rats were rotated 720° and placed in an ischemic state for 2 hours; then the testes were rotated 720° again and reperfusion was achieved for 3 hours. At the end of reperfusion, the right and left testes of all rats were removed and evaluated for histological examination. In the examinations, spermatogenic activity of seminiferous tubules and Nrf2, mTOR expression levels were quantitatively evaluated using the Johnsen scoring system and immunohistochemical H-score method. According to histological analysis results, the Johnsen score decreased significantly in the torsion/detorsion group, while this score increased significantly in the treatment group. Likewise, Nrf2 and mTOR staining intensity increased in the torsion group, and the expression level in the treated group decreased significantly compared to the torsion group. In line with these results, thymoquinone can be considered as a potential therapeutic agent for preserving fertility thanks to its regulatory role on antioxidative mechanisms.