Depremzede annelerin travma düzeyleri ve duygu düzenleme becerileri ile 3-6 yaş aralığındaki çocuklarının psikososyal durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between trauma levels and emotion regulation skills of earthquake-affected mothers and the psychosocial status of their children aged 3 to 6
  1. Tez No: 960315
  2. Yazar: DEMET KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERYAL SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, duygu düzenleme güçlüğü, okul öncesi dönem, psikososyal durum, travma sonrası stres bozukluğu, Earthquake, emotion regulation difficulties, preschool period, psychosocial status, post‑traumatic stress disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, depremzede annelerin deprem sonrası travma düzeyleri ve duygu düzenleme becerileri ile 3-6 yaş aralığındaki çocuklarının psikososyal durumu arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın, katılımcı grubunun belirlenmesinde seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit rastgele eleme yöntemi kullanılmış ve çalışma Kahramanmaraş ilinde okul öncesi eğitime devam eden 3-6 yaş aralığında çocuğu bulunan 260 anne ve bu annelerin çocukları ile yürütülmüştür. Araştırmada çalışma grubuna ilişkin demografik özelliklerin belirlenmesi amacıyla“Demografik Bilgi Formu”; annelerin travma düzeylerinin belirlenmesi amacıyla“Deprem Sonrası Travma Düzeyini Belirleme Ölçeği (DSTDBÖ)”; annelerin duygu düzenleme güçlüğü düzeylerinin belirlenmesi amacıyla“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Formu (DDGÖ-16)”ve çocukların psikososyal durumlarının değerlendirilmesi amacıyla ise“3-6 Yaş Çocuklar İçin Psikososyal Durum Değerlendirme Ölçeği-Ebeveyn Formu (ÇİPDDÖ)”kullanılmıştır. Araştırmada, tüm veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda annelerin travma düzeylerinin; algılanan gelir düzeyi, yaşanılan evin hasar durumu, depremde aile veya yakınların göçük altında kalma ya da vefat etme durumu, evde çocuk dışında bakmakla yükümlü olunan birinin olma durumu ve yaşanılan ilçeye göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Yapılan analizlerde, deprem sonrası travma düzeyini belirleme ölçeği toplam puanı ve tüm alt boyutları ile duygu düzenleme güçlüğü ölçeği toplam puanı ve tüm alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda, annelerin deprem sonrası travma düzeyi toplam ve alt boyut puanları ve duygu düzenleme güçlüğü toplam ve alt boyut puanları ile çocukların psikososyal durum toplam puanları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine whether a relationship exists between post‑earthquake trauma levels and emotion regulation skills of mothers affected by the earthquake and the psychosocial status of their children aged three to six. The study was conducted with 260 mothers who have children aged between 3 and 6 attending preschool in the province of Kahramanmaraş and with their children. Participants were selected by simple random sampling. A correlational survey model was employed as the quantitative research design. Data were gathered using four instruments: the“Demographic Information Form”to record participants background characteristics; the“Post‑Earthquake Trauma Level Assessment Scale”to measure mothers trauma levels; the“Difficulties in Emotion Regulation Scale - Short Form”to assess their emotion regulation challenges; and the“Psychosocial Assessment Scale for Children Aged Three to Six - Parent Form”to evaluate children's psychosocial status. All analyses were performed using SPSS 22.0. Results indicated that mothers trauma levels varied significantly by income level, degree of home damage, whether a family member was trapped under rubble or died in the earthquake, presence of another dependent in the household apart from the child, and district of residence. Positive and significant correlations emerged between total and subscale scores of the trauma assessment scale and total and subscale scores of the emotion regulation difficulties scale. In line with the study's primary objective, moderately strong positive relationships were also found between mothers total and subscale scores for trauma and emotion regulation difficulties and their children's overall psychosocial status scores.