İnmeli bireylerde robot destekli el rehabilitasyonunun üst ekstremite fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi
Investigating the ımpact of robot-assisted hand rehabilitation on upper extremity function in ındividuals with hemiplegia
- Tez No: 960364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel iyileşme, inme, nöroplastisite, robot destekli rehabilitasyon, üst ekstremite fonksiyonu, Functional recovery, neuroplasticity, robot-assisted rehabilitation, stroke, upper extremity function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İNMELİ BİREYLERDE ROBOT DESTEKLİ EL REHABİLİTASYONUNUN ÜST EKSTREMİTE FONKSİYONLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ İnme, dünya genelinde yüksek ölüm oranı ve hastalık yüküyle ciddi bir halk sağlığı sorunu olup, üst ekstremite fonksiyonlarında önemli kısıtlılıklara yol açar. Bu kısıtlılıkların tedavisinde geleneksel rehabilitasyon yöntemlerine tamamlayıcı nitelikte robot destekli tedavi yaklaşımları ile, nöroplastisiteyi arttırıp fonksiyonel iyileşme sürecini hızlandırabileceği öngörülmektedir. Bu araştırmanın amacı, inmeli bireylerde robot destekli el rehabilitasyonunun üst ekstremite fonksiyonelliği, fonksiyonel bağımsızlık ve günlük yaşam aktivitelerine katılım üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, 18–75 yaş aralığında, kognitif olarak yeterli düzeyde olan ve inme geçirdikten sonraki ilk 12 ay içerisinde yer alan toplam 30 birey üzerinde yürütüldü. Katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrıldı: görev odaklı ergoterapi uygulanan grup ve robot destekli rehabilitasyon uygulanan grup. Her iki gruba da dört hafta boyunca, haftanın beş günü rehabilitasyon programı uygulandı. Müdahalelerin etkinliğini belirlemek amacıyla tüm gruplarda Duruöz El İndeksi (DHI), Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FIM) ve Kanada Okupasyonel Performans Ölçeği (KOPÖ), kullanılarak değerlendirildi. Müdahalenin öncesinde ve sonrasında yapılan değerlendirmeler, robot destekli rehabilitasyon grubunda el fonksiyonları, fonksiyonel bağımsızlık seviyesi ve aktivite yetisi yönünden istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler sağlandığını ortaya koymaktadır. Görev odaklı ergoterapi grubunda da ilerleme gözlenmekle birlikte, robot destekli grubun bazı parametrelerde daha yüksek iyileşme gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak, robot destekli rehabilitasyonun, geleneksel tedavi yaklaşımlarını tamamlayıcı nitelikte olduğu ve inmeli bireylerde üst ekstremite fonksiyonlarının geliştirilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılabileceği belirlendi. Bu bulgular, robotik rehabilitasyonun nöroplastisiteyi destekleyici etkisini ve fonksiyonel iyileşmeye katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTİGATİNG THE IMPACT OF ROBOT-ASSİSTED HAND REHABİLİTATİON ON UPPER EXTREMİTY FUNCTİON İN INDİVİDUALS WİTH HEMİPLEGİA Stroke is a major public health concern worldwide due to its high mortality rate and disease burden, leading to significant limitations in upper extremity functions. In the treatment of these limitations, robot-assisted therapeutic approaches are considered complementary to traditional rehabilitation methods, with the potential to enhance neuroplasticity and accelerate the process of functional recovery. The aim of this study is to examine the effects of robot-assisted hand rehabilitation on upper extremity functionality, functional independence, and participation in activities of daily living in individuals with stroke. The study was conducted on a total of 30 individuals aged between 18 and 75, who were cognitively competent and within the first 12 months following a stroke. Participants were randomly assigned into two groups: one receiving task-oriented occupational therapy and the other undergoing robot-assisted rehabilitation. Both groups participated in a rehabilitation program five days a week for a duration of four weeks. To assess the effectiveness of the interventions, all participants were evaluated using the Duruöz Hand Index (DHI), the Functional Independence Measure (FIM), and the Canadian Occupational Performance Measure (KOPÖ). Pre and post intervention assessments revealed statistically significant improvements in hand function, functional independence, and activity performance in the robot-assisted rehabilitation group. Although progress was also observed in the task-oriented exercise group, the robot-assisted group demonstrated greater improvements in certain parameters. In conclusion, robot-assisted rehabilitation has been identified as a complementary approach to traditional treatment methods and an effective intervention for improving upper extremity functions in individuals with stroke. These findings indicate that robotic rehabilitation supports neuroplasticity and contributes significantly to functional recovery.