Çocuk acil servisinde respiratuvar sinsityal viruse bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu olan olguların klinik bulguları ve epidemiyolojisinin incelenmesi
Review of epidemiology and clinical findings for children with low respiratory tract infection caused by respiratory syncytial virus
  1. Tez No: 458235
  2. Yazar: DAMLA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: RSV, epidemiyoloji, risk faktörleri, RSV, epidemiology, risk factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amaç RSV enfeksiyonunun klinik tablosunu ve epidemiyolojik özelliklerini belirlemek, servis ve yoğun bakım yatış isk faktörlerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2012-2015 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Servisine solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile başvuran ve nazal aspiratta ELİSA yöntemi ile RSV antijeni pozitif saptanan 1 ay-18 yaş arası 500 olgu retrospektif olarak tarandı. Tüm hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayeti, klinik bulguları, akciğer grafi bulguları, laboratuvar sonuçları, uygulanan tedaviler, servis ve yoğun bakım yatışları kaydedildi. Bulgular: Araştırmaya alınan olguların ortanca yaşı 6 ay (ÇAA:3-12 ay) idi. Olguların %31.6' sının  3 ay, % 19.6' sının 4-6 ay, % 32.8' inin 7-24 ay ve % 16.0' sının > 24 ay yaş aralığında olduğu saptandı. Olguların 207'si (%41) kız, 293' ü (%59) erkek hasta idi. Başvuruların özellikle Ocak ve Mart aylarında olduğu saptandı. En sık başvuru şikayetinin öksürük(%78.4) ve solunum sıkıntısı (%28.2) olduğu saptandı. En sık saptanan klinik bulguların ise retraksiyon(%76.6) ve takipne(%67) olduğu saptandı. Olguların çoğunluğunun MRDAI skoru hafif grupta idi (%74.8). Olguların % 14.6'sında prematürite ve %26.8'inde kronik hastalık saptandı. Akciğer grafisinde atelektazi olguların %22.2'sinde, konsolidasyon olguların %32.2'sinde saptandı. Akciğer grafisinde atelektazi ve konsolidasyon mevcut olanlarda CRP ve ANS değerleri daha yüksek saptandı. Olgulardan %50.2'sinin (n=251) servise, %14.4' ünün (n=72) ise yoğun bakıma yatırıldığı saptandı. Olguların %10.2' sinde (n=51) mekanik ventilasyon ihtiyacı gelişti. Servis yatışını belirleyen en önemli risk faktörlerinin çoklu değişkenli logistik regresyon analizi değerlendirildiğinde; prematürite varlığının, ön-arka akciğer görüntülemesinde konsolidasyon ve/veya atelektazi olmasının, MRDAI skorunun ağır grupta yer almasının ve sürekli ilaç kullanımı olmasının en önemli risk faktörü olduğu görüldü. Yoğun bakım yatışını belirleyen en önemli risk faktörlerinin çoklu değişkenli logistik regresyon analizi değerlendirildiğinde; ön-arka akciğer görüntülemesinde konsolidasyon ve/veya atelektazi olmasının, MRDAI skorunun ağır grupta yer almasının en önemli risk faktörü olduğu görüldü. Sonuç: RSV pozitif olguların çoğunluğu 2 yaşın altında ve erkek olduğu saptanmıştır. Olgular özellikle kış mevsiminde ve Ocak ayında başvurmuşlardı. Çalışmamızda özellikle altta yatan kronik hastalık ve prematüre öyküsü olan olgularda RSV enfeksiyonlarının daha ağır seyrettiği ve bu hastaların daha yüksek oranda yatırılarak tedavi edilmeleri gerektiği görülmüştür. Hastaların akciğer grafilerinde konsolidasyon ve atalektezi saptanmasının hekimlerin yatış karararı vermesinde önemli rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to determine the clinical presentation and epidemiologic features of RSV infection and to identify risk factors for admiting to intensive care unit and inpatient clinic. Materials and Methods: Five hundred children between 1 month and 18 years of age, admitted to Dokuz Eylül University Medical Faculty, Pediatric Emergency Department with respiratory tract infections between 2012 and 2015 who were diagnosed RSV antigen positive by ELISA method in nasally aspirated patients were retrospectively screened. Demographic characteristics, complaints, clinical findings, chest X-ray findings, laboratory results, applied treatments, inpatient clinic and intensive care unit admission were recorded for all patients. Findings: The median age of the cases was 6 months (range 3-12 months). It was determined that 31.6% of the cases were in the range of 1- 3 months, 19.6% in the range of 4-6 months, 32.8% in the range of 7-24 months and 16.0% in the range of 24 months- 18 years of age. 207 (41%) of the cases were female and 293 (59%) were male. It was determined that the applications were especially in January and March. The most common complaint was cough (78.4%) and respiratory distress (28.2%). The most frequent clinical findings were retraction (76.6%) and tachypnea (67%). The MRDAI score of the majority of the cases was in the mild group (74.8%). Prematurity and chronic disease were detected in 14.6% and 26.8% of the cases, respectively. Atelectasis and consolidation were detected in 22.2% and 32.2% of cases on chest X-ray, respectively. CRP and ANC values were significantly higher in patients with atelectasis and consolidation on chest X-ray. 50.2% (251) of the cases were admitted to sevice and 14.4% (72) were admitted to intensive care unit. Mechanical ventilation support was perfomed on 10.2% (51) of the cases. Prematurity, consolidation and/or atelectasis in chest X-ray, high MRDAI score and continuous drug use were evaluated as the most important risk factors for determining service admission by multivariate logistic regression analysis. Consolidation and/or atelectasis in chest X-ray and high MRDAI score were evaluated as the most important risk factors for determining intensive care unit admission by multivariate logistic regression analysis. Conclusion: The majority of RSV positive cases were found to be under 2 years of age and male. The cases were applied in winter especially in January. In our study, it was observed that RSV infections were more severe in cases with underlying chronic disease and prematurity, and these patients should be treated within inpatient clinics. Consolidation and atelectasis in chest X-rays showed that physicians played an important role in deciding hospitalization.