Aile hekimlerinin diyabetik kserozise yaklaşımlarının incelenmesi
Investigation of family physicians' approaches to diabetic xerosis
- Tez No: 960429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA NUR ÇATTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dermatoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Dermatology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: diyabet, aile hekimi, deri komplikasyonları, diyabetik kserozis, klinik yaklaşım, Diabetes mellitus, cutaneous complications, dibetic xerosis, family physican, clinical approach
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AİLE HEKİMLERİNİN DİYABETİK KSEROZİSE YAKLAŞIMLARININ İNCELENMESİ Bu çalışma, aile hekimlerinin diyabete bağlı cilt komplikasyonlarına yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Diyabetik kserozis gibi yaygın fakat sıklıkla göz ardı edilen deri bulgularının birinci basamakta ne ölçüde tanındığı, yönetildiği ve tedaviye yönelik önerilerde bulunulduğu değerlendirilmiştir. Türkiye genelinde çevrim içi anket yoluyla toplanan veriler, nicel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun diyabete bağlı deri problemleriyle karşılaştığı, ancak nemlendirici reçetesi yazma, etken madde seçimi ve hasta bilgilendirme gibi uygulamalarda düşük oranlarda aktif rol aldıkları saptanmıştır. Diyabet eğitimi alan hekimlerin, hyalüronik asit, seramid gibi modern aktif maddeleri daha fazla reçete ettiği, ve hastalarına daha fazla cilt bakım adımı önerdiği görülmüştür. Cinsiyet ve kıdem gibi demografik değişkenler çoğu alanda anlamlı fark yaratmazken, kadın hekimlerin nemlendirici reçete etmeyi daha çok görev olarak benimsediği bulunmuştur. Bulgular, birinci basamak hekimlerinin diyabetin dermatolojik yönüne ilişkin farkındalıklarının artırılması ve uygulama pratiklerinin rehberlerle desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, hem sağlık politikalarının hem de tıp eğitiminin bu alanı kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF FAMILY PHYSICIANS' APPROACHES TO DIABETIC XEROSIS This study aims to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of family physicians regarding skin complications associated with diabetes. It specifically focuses on the recognition, management, and treatment recommendations related to diabetic xerosis—a common yet frequently overlooked condition in primary care. Data were collected via an online questionnaire distributed nationwide in Türkiye and analyzed using quantitative methods. The majority of participants reported encountering dermatological problems in diabetic patients; however, rates of proactive inquiry, patient guidance, and prescription of moisturizers remained low. Physicians who had received diabetes-specific education demonstrated significantly greater engagement in proactive assessment and physical examination practices. While demographic variables such as gender and years of experience generally did not produce significant differences, female physicians were more likely to recommend certain dermocosmetic ingredients and were significantly more inclined to view moisturizer prescription as part of their clinical responsibility. The findings underscore the need to enhance primary care providers' awareness of the dermatological manifestations of diabetes and to support their clinical decision-making through evidence-based guidelines. Accordingly, it is recommended that healthcare policies and medical education curricula be restructured to comprehensively include this critical aspect of diabetes management.