Fiberoptik bronkoskopi (FOB) prosedürü sırasında intrakranial basıncın optik sinir kılıf çapının(OSKÇ) tekrarlayan ultrasonografik ölçümleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of intracranial pressure by repeated ultrasonographic measurments of optic nerve sheath diamater (ONSD) during fiberoptic bronchoscopy (FOB) procedure
  1. Tez No: 960430
  2. Yazar: ENSAR CİHAT EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ÖZTUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, Endobronşial ultrasonografik bronkoskopi, Kafa içi basınç, Ultrasonografi, Bronchoscopy, Endobronchial ultrasound-guided bronchoscopy, Intracranial pressure, Ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, fiberoptik bronkoskopi (FOB) sırasında güvenilirliği kanıtlanmış olan ultrasonografiyle, optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ölçümü yaparak intrakraniyal basıncı (İKB) monitörize etmek, olası İKB artış düzeylerini belirlemek, artış saptanan vakalarda işlem sürecini morbidite ve mortalite açısından dikkatle yönetmeyi sağlamak ve elde edilen bulgularla literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Aralık 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında KTÜ Farabi Hastanesi Bronkoskopi Ünitesinde rutin bronkoskopi ve endobronşial ultrasonografi (EBUS) eşliğinde bronkoskopi yapılan 75 hasta işlem hakkında bilgilendirilerek ve onamları alınarak dahil edildi. Prospektif olarak yapılan çalışmamız etik kurul onamı alındıktan sonra 6 ayda 75 hasta ile tamamlandı. Hastaların işleme başlamadan önce, işlem sırasında ve işlemden beş dakika sonraki OSKÇ değerlerinin ve eş zamanlı olarak her ölçüm sırasında sistolik/diastolik kan basınçları, kalp hızı değerleri kaydedildi. OSKÇ ölçümleri L38e/10-5 MHz değişken frekanslı linearprobe ile gerçekleştirildi. OSKÇ ölçümü, optik siniri çevreleyen hipoekoik görünümdeki subaraknoid alanın kenarında yer alan hiperekoik görünümdeki dural kılıflar arasında kalan alandan yapıldı. Her olgunun OSKÇ ölçümleri papillanın 3 mm altından (USG'de çevre dokularla kontrast farkı en iyi bu seviyede oluştuğu için) 3'er kez yapıldı (1). Her iki göz için ölçülen 3 değerin ortalaması alınıp ayrı ayrı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 75 hasta (yaş ortalaması 57,9±13 yıl; %64'ü erkek) dahil edildi. Hastaların %75,7'sinde en az bir komorbid hastalık mevcuttu. En sık gözlenen endikasyonlar malignite (%64) ve interstisyel akciğer hastalığı (%46,7) idi. Hastalara bronkoskopi (%56) veya EBUS (%44) uygulandı. Ortalama işlem süresi 23,4±9,8 dakikaydı. Premedikasyonda en sık kullanılan ilaç kombinasyonu midazolam (%40), midazolam+fentanil (%29,3) ve midazolam+fentanil+propofol (%28) idi. İşlem sırasında sistolik ve diyastolik kan basıncı ile nabız değerlerinde anlamlı değişiklikler gözlendi (p0,05). Sonuç: Bu çalışma, fiberoptik bronkoskopi ve EBUS işlemlerinin, OSKÇ ölçümleriyle değerlendirilen intrakranial basınçta anlamlı fakat geçici artışlara neden olduğunu göstermiştir. Bu artışlar, işlem sonrasında kısmen gerilese de bazal değerlere tam olarak dönmemektedir. Premedikasyonda kullanılan sedatif ajanlar farklı kombinasyonlarda benzer etki göstermiştir. Bu bulgular, özellikle nörolojik risk taşıyan hastalarda bronkoskopi sırasında İKB artışı açısından dikkatli olunması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to monitor intracranial pressure (ICP) during fiberoptic bronchoscopy (FOB) by measuring the optic nerve sheath diameter (ONSD) using ultrasonography, a method with established reliability; to identify potential increases in ICP; to emphasize the need for heightened caution during the procedure in patients at risk of morbidity and mortality due to elevated ICP; and to contribute to the existing body of literature with the findings obtained. Materials and Methods: A total of 75 patients who underwent routine bronchoscopy and endobronchial ultrasound-guided bronchoscopy (EBUS) between December 2024 and May 2025 at the Bronchoscopy Unit of Karadeniz Technical University Farabi Hospital were included after being informed and providing consent. This prospective study was completed within 6 months after obtaining ethics committee approval. ONSD values were recorded before the procedure, during the procedure, and five minutes after the procedure, along with simultaneous systolic/diastolic blood pressure and heart rate measurements. ONSD measurements were performed using an L38e/10–5 MHz variable frequency linear probe. ONSD was measured from the area between the hyperechoic dural sheaths surrounding the hypoechoic subarachnoid space around the optic nerve. For each patient, three measurements were taken 3 mm below the papilla (as the best contrast with surrounding tissues occurs at this level on USG). The average of three measurements for each eye was recorded separately. Results: A total of 75 patients (mean age 57.9±13 years; 64% male) were included in the study. At least one comorbid disease was present in 75.7% of the patients. The most common indications were malignancy (64%) and interstitial lung disease (46.7%). Bronchoscopy was performed in 56% and EBUS in 44% of the patients. The mean procedure time was 23.4±9.8 minutes. The most commonly used premedication combinations were midazolam (40%), midazolam+fentanyl (29.3%), and midazolam+fentanyl+propofol (28%). Significant changes were observed in systolic and diastolic blood pressure and heart rate during the procedure (p0.05). Conclusion: This study showed that fiberoptic bronchoscopy and EBUS procedures cause significant but temporary increases in intracranial pressure as evaluated by ONSD measurements. Although these increases partially regressed after the procedure, they did not return fully to baseline levels. The different sedative agents used in premedication had similar effects. These findings suggest that particular attention should be paid to patients at neurological risk during bronchoscopy with regard to potential ICP elevation.