Prostat kanserinde lenf nodu metastazını tahmin etmede PSMA PET/CT ile Partin, Briganti 2017 ve MSKCC nomogramlarının etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of PSMA PET/CT versus Partin, Briganti 2017, and MSKCC nomograms in predicting lymph node metastasis in prostate cancer
- Tez No: 960432
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: PSMA PET/BT, Lenf Nodu Metastazı, Prostat Kanseri, Nomogram, SUVmax, PSMA PET/CT, Lymph Node Metastasis, Prostate Cancer, Nomogram, SUVmax
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Prostat kanserinde lenf nodu metastazının doğru şekilde öngörülmesi, cerrahi planlamada oldukça kritiktir. Bu çalışmada, preoperatif dönemde uygulanan ^68Ga-PSMA PET/BT ile klinik ve biyopsi temelli nomogramların (Briganti 2017, Partin ve MSKCC) lenf nodu metastazını öngörmedeki tanısal performansları karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 2020–2024 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bursa Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği'nde radikal prostatektomi ve genişletilmiş pelvik lenf nodu diseksiyonu (ePLND) uygulanan, preoperatif dönemde ^68Ga-PSMA PET/BT görüntülemesi yapılmış 100 prostat kanseri hastası retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik, biyokimyasal, klinik ve patolojik verileri ile PSMA PET/BT bulguları analiz edilmiştir. SUVmax değeri ≥2 olan lenf nodları tutulmuş olarak kabul edilmiştir. Nomogram skorları manuel olarak hesaplanmış, istatistiksel analizler SPSS 27.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Lenf nodu metastazı 26 hastada (%26) saptanmıştır. SUVmax ≥2 olan hastalarda pozitiflik oranı %58,3 iken, SUVmax 10,6 olan primer tümörlerde metastaz oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,005). Sonuç: PSMA PET/BT, prostat kanseri hastalarında preoperatif dönemde lenf nodu metastazı öngörmede nomogramlara kıyasla daha yüksek tanısal doğruluk sunmaktadır. SUVmax değeri, yalnızca anatomik değil, tümör biyolojisini yansıtan prognostik bir parametre olarak da değerlendirilebilir. PSMA PET/BT'nin, yüksek riskli hastalarda bireyselleştirilmiş cerrahi kararların şekillendirilmesinde etkili bir araç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Accurate prediction of lymph node metastasis in prostate cancer is crucial for appropriate surgical planning. This study aimed to compare the diagnostic performance of ^68Ga-PSMA PET/CT imaging and biopsy-based clinical nomograms (Briganti 2017, Partin, and MSKCC) in predicting lymph node metastasis in patients with prostate cancer during the preoperative period. Materials and Methods: This retrospective, multicenter study included 100 patients who underwent radical prostatectomy and extended pelvic lymph node dissection (ePLND) between 2020 and 2024 at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital and Bursa City Hospital, and who had ^68Ga-PSMA PET/CT imaging in the preoperative period. Clinical, biochemical, pathological, and imaging data were evaluated retrospectively. Lymph nodes with a SUVmax value ≥2 were considered metastatic. Nomogram scores were calculated manually using web-based tools. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: Lymph node metastasis was detected in 26 patients (26%). Among patients with SUVmax ≥2, the metastatic rate was 58.3%, compared to 15.8% in those with SUVmax 10.6 had a significantly higher risk of lymph node metastasis (p=0.005). Conclusion: PSMA PET/CT demonstrates superior diagnostic accuracy compared to clinical nomograms in predicting lymph node metastasis in prostate cancer patients during the preoperative period. SUVmax of the primary tumor may serve not only as an anatomical marker but also as a prognostic indicator reflecting tumor biology. PSMA PET/CT may be a valuable tool in guiding personalized surgical decision-making, especially in high-risk patients.