Meme kanseri tedavisi için tümör tedavi alanlarının (TTF) optimize edilmesi: Hesaplamalı simülasyon yaklaşımı
Optimizing tumor treatment fields (TTFS) for breast cancer treatment: A computational simulation approach
  1. Tez No: 960461
  2. Yazar: HAMZA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Meme Kanseri, Kemoterapi, Tümöer Tedavi Alanlar (TTF), Cancer, Breast cancer, Chemotherapy, Tumor Treating Fields (TTF)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kanser tedavisi sürekli olarak gelişmektedir. Kanseri tedavi etmek için elektrik alanlarını kullanan yeni bir yaklaşım olan Tümör Tedavi Alanları (TTF) terapisi, bu arayışta umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji nispeten yeni olmakla birlikte, glioblastoma, mezotelyoma ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisinde potansiyel göstermiştir. Kemoterapi ve radyasyon gibi geleneksel yöntemlerin aksine, TTF tedavisi özellikle bölünen hücrelerin elektriksel özelliklerini hedef alır ve bu da onu benzersiz bir tedavi şekli haline getirmiştir. Meme kanseri dünya çapında en yaygın kanserlerden biri olmaya devam etmekte ve daha etkili ve daha az invaziv tedavi yöntemlerinin sürekli araştırılmasını ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu araştırma, özellikle meme kanseri tedavisi için elektrik alanları kullanan yenilikçi bir teknoloji olan Tümör Tedavi Alanlarının (TTF) kullanılmasını önermektedir. Araştırmada, elektrik alanlarının meme kanseri dokuları üzerindeki etkilerini modellemek için Comsol programı ve CAD/CAM yazılımı kullanılarak gelişmiş simülasyon teknikleri kullanılmıştır. Bu araştırmanın temel amacı, meme kanseri için invazif olmayan bir tedavi seçeneği olarak Tümör Tedavi Alanlarının (TTF) etkinliğini araştırmak ve doğrulamaktır. Çalışma, elektrik alanları ile kanserli meme dokuları arasındaki etkileşimi doğru bir şekilde temsil edebilecek ayrıntılı bir simülasyon modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Metodoloji, Comsol ve CAD/CAM yazılımı kullanılarak kanserli dokulara sahip bir memenin ayrıntılı bir 3D modelinin tasarlanmasını içermiştir. Elektrik alanını tümöre odaklayan en uygun dönüştürücü dizisini tasarlamak için elektrik alan dağılımı hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca araştırma, TTF tedavisinin güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmede kritik bir husus olan, uğultulu AC voltajının dokuda neden olduğu ısıtma etkisini simüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer treatment is constantly evolving. A new approach that uses electric fields to treat cancer, Tumor Treating Fields (TTF) therapy, stands out as a promising development in this quest. Although this technology is relatively new, it has shown potential in the treatment of various types of cancer, including glioblastoma, mesothelioma, and lung cancer. Unlike traditional methods such as chemotherapy and radiation, TTF therapy specifically targets the electrical properties of dividing cells, making it a unique form of treatment. Breast cancer continues to be one of the most common cancers worldwide, requiring continuous research and development of more effective and less invasive treatment methods. This research proposes the use of Tumor Treating Fields (TTF), an innovative technology that uses electric fields, specifically for the treatment of breast cancer. The research used advanced simulation techniques using the Comsol program and CAD/CAM software to model the effects of electric fields on breast cancer tissues. The main objective of this research is to investigate and validate the effectiveness of Tumor Treating Fields (TTF) as a non-invasive treatment option for breast cancer. The study aims to develop a detailed simulation model that can accurately represent the interaction between electric fields and cancerous breast tissues. The methodology involved designing a detailed 3D model of a breast with cancerous tissues using Comsol and CAD/CAM software. Electric field distribution calculations were performed to design the most suitable transducer array that focuses the electric field on the tumor. The study also simulated the heating effect of humming AC voltage on the tissue, which is a critical aspect in assessing the safety and efficacy of TTF therapy.