Endoskopik sinus cerrahisi için paranazal sinuslerin pnömatizasyonu ile ilişkili olarak arteria ethmoidalis anterior'un yeri ve fossa olfactoria derinliğinin radyoanatomik değerlendirilmesi
Radioanatomical assessment of the location of anterior ethmoidal artery and olfactory fossa depth in relation to the pneumatization of the paranasal sinus surgery
  1. Tez No: 960478
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY AÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria ethmoidalis anterior, KEROS sınıflandırması, YENİGÜN sınıflandırması, Supraorbital ethmoid hücre, Bilgisayarlı tomografi, Anterior ethmoidal artery, KEROS classification, YENİGÜN classification, Supraorbital ethmoidal cell, Computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Endoskopik Sinus Cerrahisi için Paranazal Sinuslerin Pnömatizasyonu ile İlişkili Olarak Arteria Ethmoidalis Anterior'un Yeri ve Fossa Olfactoria Derinliğinin Radyoanatomik Değerlendirilmesi Dr. Sümeyye ÖZDEMİR, Tıpta Uzmanlık Tezi, Konya 2025 Amaç: Bu çalışmada arteria ethmoidalis anterior (AEA)'un geçiş yaptığı canalis ethmoidalis anterior (CEA)'un morfolojik ve morfometrik açıdan incelenmesi ve komşu yapılarla olan ilişkisinin fossa olfactoria derinliği (KEROS) ve ön-arka uzunluğu (YENİGÜN) sınıflandırmalarını da içine alacak şekilde bölgeye yapılacak cerrahi yaklaşımlar açısından incelenmesi amaçlandı. Yöntem: 18-82 yaş aralığındaki 300 hastanın (148 erkek, 152 kadın) bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri retrospektif olarak incelendi. 3D-Slicer yazılımı kullanılarak frontal (SFH), sphenoid (SSH) ve ethmoid (SEH) sinüslerin hacimleri ölçüldü. AEA ile kafatabanı (EA-KT), ostium sinus frontalis (EA-OF), spina nasalis anterior (EA-SNA) arasındaki mesafeler, EA ile lamina papyracea arası açı (EALPA), lamina lateralis (LL) arası açı (EALLA), CEA açısı ve LL uzunluğu (LLU) ölçüldü. KEROS ve YENİGÜN sınıflandırmalarına ek olarak EA-KT ve EA-OF sınıflandırmaları da yapıldı. Supraorbital ethmoid hücre (SOEH), Agger Nasi (AN), Bulla Ethmoidalis (BE) ve Crista Galli Pnömatizasyon (CGP) varlığı incelendi. Morfometrik ve morfolojik veriler arasındaki ilişkiye ek olarak elde edilen verilerin cinsiyet, lateralizasyon ve yaş gruplarına göre istatistiki analizi yapıldı. Bulgular: Morfometrik ölçümlerden EA-SNA, SFH, SEH, SSH ve yaş ortalama değerleri erkeklerde kadınlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Sağ tarafta KEROS, sol tarafta ise EALPA, EALLA, YENİGÜN ve SFH ölçüm değerleri anlamlı derecede daha yüksek gözlendi. EA-OF, EA-SNA ve YENİGÜN, SFH, SEH ve SSH ortalama ölçüm değerlerinin yaş arttıkça anlamlı derecede azaldığı gözlendi. Tüm morfometrik ölçüm verilerinin KEROS ve YENİGÜN (EA-KT hariç) sınıflandırma tipleri ile doğru orantılı olarak artış gösterdiği saptandı. Cinsiyete göre varyasyon istatistiki analizinde; EA-KT Tip 1 ve Tip 4 erkeklerde, Tip 2 ve Tip 3 oranı kadınlarda anlamlı derecede daha yüksek bulundu. SOEH, BE, AN ve CGP insidansının kadınlarda daha yüksek olduğu tespit edildi. EA-OF dışında tüm varyasyonların anlamlı derecede bilateral olduğu gözlendi. KEROS tipleri ile CEA, SEA, YENİGÜN tipleri, EA-KT, SOEH ve CGP insidansının doğru orantılı olarak anlamlı derecede arttığı saptandı. YENİGÜN tipleri ile CEA, FEA, EA-KT ve EA-OF insidansının doğru orantılı olarak anlamlı derecede arttığı görüldü. Sonuç: AEA lokalizasyonu ve komşu anatomik yapılarla ilişkisinin morfometrik ve morfolojik açıdan preoperatif değerlendirilmesi bölgeye yapılan cerrahi girişimlerin güvenliğini arttırmak ve komplikasyonlar önlemek açısından çok önemlidir. Bu yapılar arasındaki ilişkilerin yaş, cinsiyet ve lateralizasyona göre istatistiki analizi sonucu elde edilecek verilerin ileride yapılacak çalışmalara bir veri tabanı oluşturmasını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radioanatomical Assessment of the Location of Anterior Ethmoidal Artery and Olfactory Fossa Depth in Relation to the Pneumatization of the Paranasal Sinus Surgery Sümeyye ÖZDEMİR, MD, Dissertation, Konya 2025 Objective: This study examines the morphology and morphometry of the anterior ethmoidal canal (AEC), through which the anterior ethmoidal artery (AEA) passes, and also the association of it with adjacent structures in relation to classifications of the fossa olfactoria depth (KEROS) and anteroposterior distance (YENİGÜN) as well as surgical approaches to be employed in this region. Method: A study of 300 CT scans (148 male, 152 female, aged 18-82) was conducted. The volumes of the frontal (FSV), sphenoid (SSV) and ethmoid (ESV) sinuses were measured using the 3D-Slicer software. The distances between AEA and skull base (EA-SB), frontal ostium (EA-FO), spina nasalis anterior (EA-SNA) were measured, as were the angles between EA and lamina papyracea (EALPA), lamina lateralis (EALLA), CEA angle and LL length (LLL). In addition to KEROS ve YENİGÜN classifications, the EA-KT ve EA-OF distances were classified into 4 types. The presence of supraorbital ethmoid cells (SOEH), agger Nasi (AN), bulla ethmoidalis (BE) and crista galli pneumatization (CGP) was investigated. In addition to the association between morphometric and morphological data, statistical analysis of the data was performed in relation to gender, laterality and age. Results: Males had higher values than females for EA-SNA, FSV, ESV, SSV and age mean. The values of KEROS on the left side and EALPA, EALLA, YENİGÜN and FSV on the right side were found to be significantly higher. The study found a statistically significant decrease in EA-FO, EA-SNA ve YENİGÜN, FSV, ESV ve SSV with increasing age. This study shows a positive correlation between increased morphometric measurement data and KEROS and YENİGÜN classification systems except EA-SB. Statistical analysis of gender variations shows a higher proportion of male subjects in the EA-SB Type 1 and Type 4 groups, and female subjects in the Type 2 and Type 3 groups. Our findings shown that the prevalence of SOEH, BE, AN and CGP was higher in females. It was found that all variations except EA-FO were significantly bilateral. In the KEROS classification, the frequency of CEA, SEA, YENİGÜN types, EA-SB, SOEH and CGP increased from Type 1 to Type 3. Also, in the YENİGÜN classification. the frequency of CEA, FEA, EA-SB and EA-FO types increased from Type 1 to Type 3. Conclusion: It is crucial to conduct a preoperative morphological and morphometric evaluation of the AEA's location and relationship with neighbouring anatomical structures to ensure the safety of surgical procedures in the region and prevent complications. We hope that the database that will result from the statistical analysis of the relationships between these structures according to age, gender and laterality will form a database for future studies.