Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde salter osteotomisi uyguladığımız hastalarımızın uzun dönem sonuçları ve karşılaştırılması
Long-term outcomes and compari̇son of pati̇ents who underwent salter osteotomy i̇n the treatment of developmental dysplasi̇a of the hi̇p
  1. Tez No: 960492
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL YENİDÜNYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Developmental dysplasia hip, salter osteotomy, pediatric orthopedics, surgical treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ TEDAVİSİNDE SALTER OSTEOTOMİSİ UYGULADIĞIMIZ HASTALARIMIZIN UZUN DÖNEM SONUÇLARI VE KARŞILAŞTIRILMASI Gelişimsel kalça displazisinin tedavisine yönelik birçok cerrahi tedavi yöntemi bulunmaktadır. R. B. Salter, gelişimsel kalça displazisinin tedavisinde temel problemin redüksiyonun stabilitesinin devamlılığı olduğunu varsayarak 1961 yılında kendi adıyla anılan innominate osteotomiyi tarif etmiştir. Bu çalışmada biz de kliniğimizde salter osteotomisi uyguladığımız hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarını inceleyip hastalarımızın sonuçlarını karşılaştırarak hem GKD cerrahi tedavisinin takiplerine etki eden faktörleri, hem de Salter osteotomisinin sonuçlarını tartışmayı amaçladık. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde taramızca 2006-2014 yılları arasında gelişimsel kalça displazisi tanısıyla salter osteotomisi uygulanan 78 hastadan bilgilerine ulaşılabilen 30 hasta ve 47 kalça değerlendirildi. Hastaların 4 tanesi erkek (%13,3), 26 tanesi kadındı (%86,7). Takip süremiz ortalama 13,73±3,40 yıl (7-19 yıl)'dı. Hastaların cerrahi uygulama esnasında ortalama yaşı ortalama 1,97±0,61 yaş(1-4 yaş)tı. Hastaların klinik incelendiğinde ortalama Harris kalça fonksiyon skoru 95,13±2,11 idi (68-100). Toplamda 7 kalçada (%14,8) kalça eklem hareketlerinde kısıtlılık mevcuttu. 2 tanesinde(%6.6) trendelenburg yürüyüşü vardı. Opere edilen toplam 6 hastada (%20) ise semptomatik ağrı görüldü. Ayrıca kalçalarının toplamda edilen hastaların 7 tanesinde (%14,8) bacak uzunluk farkı görüldü. Hastaların radyolojik sonuçları incelendiğinde ortalama merkez kenar açısı 30,58°, ortalama asetabular indeks 9,65° ve ortalama alfa açısı 61,28° olarak ölçüldü. Eklem hareket açıklığındaki kısıtlılığın özellikle merkez kenar açısı ile korele olduğu, takipler sırasında asetabular indekste bozulma olan hastalarda semptomik durumlar ortaya çıkabileceği görüldü. Ayrıca merkez kenar açısı anormal ölçülen hastaların hayatını etkileyen majör komplikasyonlar olarak adlandırdığımız patolojilere yola açabileceği görüldü. Femur başı asferik hastalarda ise harris kalça skorlarının daha düşük olduğu, hastalarda trendelenburg yürütüşüne yatkınlığın arttığı anlaşıldı. Çalışmamızın sonucunda gelişimsel kalça displazisi vakalarının cerrahi tedavisinde, salter osteotomisinin tercih edilmesi gereken bir cerrahi teknik olduğu, hastaların uzun dönemde komplikasyonsuz ve morbiditesiz bir yaşam beklentisi sunulabileceği anlaşılmış oldu.
Özet (Çeviri)
LONG-TERM OUTCOMES AND COMPARİSON OF PATİENTS WHO UNDERWENT SALTER OSTEOTOMY İN THE TREATMENT OF DEVELOPMENTAL DYSPLASİA OF THE HİP There are several surgical treatment methods available for the treatment of developmental hip dysplasia. In 1961, R. B. Salter described the innominate osteotomy, which is named after him, based on the assumption that the primary problem in the treatment of developmental hip dysplasia is the continuity of the stability of the reduction. In this study, we aimed to examine the clinical and radiological outcomes of patients who underwent Salter osteotomy at our clinic, and by comparing the results, to discuss the factors influencing the follow-up of surgical treatments for developmental hip dysplasia (DHD), as well as the outcomes of Salter osteotomy. Between 2006 and 2014, at Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, 78 patients with a diagnosis of developmental hip dysplasia underwent Salter osteotomy. We reviewed the medical records of 30 patients and 47 hips for whom follow-up data were available. Of the patients, 4 (13.3%) were male and 26 (86.7%) were female. The mean follow-up duration was 13.73±3.40 years (range 7-19 years). The average age of the patients at the time of surgery was 1.97±0.61 years (range 1-4 years). Upon clinical examination, the mean Harris Hip Function Score was 95.13 ± 2.11 (range 68-100). In total, 7 hips (14.8%) exhibited restricted hip joint mobility. Trendelenburg gait was observed in 2 patients (6.6%). Among the 6 patients who underwent surgery, 20% (n=6) experienced symptomatic pain. Additionally, a leg-length discrepancy was noted in 7 patients (14.8%). Radiological results revealed a mean center-edge angle of 30.58°, a mean acetabular index of 9.65°, and a mean alpha angle of 61.28°. Restriction in hip mobility was found to correlate particularly with the center-edge angle, and it was observed that symptomatic issues could emerge in patients who showed a deterioration in the acetabular index during follow-up. It was also found that patients with abnormal center-edge angles might develop major complications, referred to as life-impacting pathologies. In patients with aspherical femoral heads, Harris Hip Scores were found to be lower, and there was an increased tendency for Trendelenburg gait. In conclusion, it was found that Salter osteotomy is a preferred surgical technique in the treatment of developmental hip dysplasia, offering patients the possibility of a complication-free and low-morbidity life expectancy in the long term.