Grup 1 pulmoner hipertansiyon hastalarında sağ ventrikül ve pulmoner arter coupling ratio parametrelerinin ekokardiyografi ve kardiyak MRG ile karşılaştırılması
Comparison of right ventricular and pulmonary artery coupling ratio parameters in group 1 pulmonary hypertension patients
- Tez No: 960532
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, sağ ventrikül-pulmoner arter eşleşmesi, ekokardiyografi, kardiyak MRG, TAPSE/PASP, RVFWS/PASP, prognostik değerlendirme, Pulmonary hypertension, right ventricle-pulmonary artery coupling, echocardiography, cardiac MRI, TAPSE/PASP, RVFWS/PASP, prognostic evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Grup 1 pulmoner hipertansiyon (PH) hastalarında ekokardiyografi ile ölçülen sağ ventrikül-pulmoner arter (RV-PA) eşleşme parametrelerinin (TAPSE/PASP, RVLS/RVSP, RVFAC/RVSP, RVEF/PASP, S'/RVSP, TAPSE/PA AT, TRV MAX/E:E') kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile elde edilen non-invazif eşleşme parametresi (ESV/SV) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Erken evre prognostik değerlendirme için en uygun parametrelerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Grup 1 PH tanılı toplam 35 hasta (4 erkek, 31 kadın; ortalama yaş 61,5 ± 14,3 yıl) dahil edilmiştir. Tüm hastalara aynı gün içinde hem transtorasik ekokardiyografi (TTE) hem de kardiyak MRG uygulanarak ölçümlerin senkronizasyonu sağlanmıştır. TAPSE, RVFAC, RVFWS ve PASP gibi ekokardiyografik parametreler ölçülmüş ve eşleşme indeksleri hesaplanmıştır. RV-PA eşleşmesi için referans standart olarak kardiyak MRG ile ölçülen ESV/SV kullanılmıştır. Tanısal performans ve yöntemler arası uyumun değerlendirilmesi için ROC eğrileri, Pearson korelasyon, Bland-Altman analizi ve lojistik regresyon istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Ekokardiyografik eşleşme parametreleri, kardiyak MRG ile ölçülen ESV/SV ile güçlü korelasyon göstermiştir. TAPSE/PASP (AUC = 0,862, p < 0,001) ve RVFWS/PASP (AUC = 0,821, p = 0,002) yüksek riskli hastaları belirlemede yüksek tanısal doğruluk sergilemiştir. TAPSE/PASP ve RVFWS/PASP kombinasyonu prediktif performansı daha da artırmıştır. .Kardiyak MRG ile ölçülen ESV/SV, ekokardiyografik parametrelerle iyi korelasyon göstermiş (r = 0,806, p < 0,001), ancak Bland-Altman analizinde sistematik farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Ekokardiyografi ile ölçülen eşleşme parametreleri, özellikle TAPSE/PASP ve RVFWS/PASP, Tip 1 PH hastalarında RV-PA eşleşmesini değerlendirmede güvenilir non-invazif yöntemlerdir. Bu parametreler kardiyak MRG ile iyi uyum göstermekte ve risk stratifikasyonunda etkili olarak erken müdahale imkanı sağlamaktadır. TAPSE ve RVFWS/PASP kombinasyonu üstün prediktif değer sunarak rutin klinik değerlendirmede pratik bir yaklaşım oluşturmaktadır. 0.49 cut-off değeri ile Tei indeks/ RVOT AT ve diyastolik couplingi belirten 1,12 cut-off değeri ile TDİ S'/PASP -in yeni parametreler olarak yüksek riskli hastaları ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı bir performans sergilediğini göstermektedir
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare echocardiography-derived right ventricle-pulmonary artery (RV-PA) coupling parameters (TAPSE/PASP, RVLS/RVSP, RVFAC/RVSP, RVEF/PASP, S'/RVSP, TEİ indeks/PASP) with the non-invasive coupling parameter (ESV/SV) obtained via cardiac magnetic resonance imaging (MRI) in patients with Type 1 pulmonary hypertension (PH). The goal was to identify the most suitable parameters for early-stage prognostic evaluation. Materials and Methods: A total of 35 patients (4 male, 31 female; mean age 61.5 ± 14.3 years) diagnosed with Type 1 PH were included in the study. All patients underwent both transthoracic echocardiography (TTE) and cardiac MRI on the same day to ensure synchronized measurements. Echocardiographic parameters such as TAPSE, RVFAC, RVFWS, and PASP were measured, and coupling indices were calculated. Cardiac MRI-derived ESV/SV was used as the reference standard for RV-PA coupling. Statistical analyses included ROC curves, Pearson correlation, Bland-Altman analysis, and logistic regression to evaluate diagnostic performance and agreement between methods. Results: Echocardiographic coupling parameters showed strong correlations with cardiac MRI-derived ESV/SV. TAPSE/PASP (AUC = 0.862, p < 0.001) and RVFWS/PASP (AUC = 0.821, p = 0.002) demonstrated high diagnostic accuracy for identifying high-risk patients. The combination of TAPSE/PASP and RVFWS/PASP further improved predictive performance. Cardiac MRI-derived ESV/SV correlated well with echocardiographic parameters (r = 0.806, p < 0.001), though systematic biases were noted in Bland-Altman analysis. Conclusion: Echocardiography-derived coupling parameters, particularly TAPSE/PASP and RVFWS/PASP, are reliable non-invasive tools for assessing RV-PA coupling in Type 1 PH patients. These parameters correlate well with cardiac MRI and can effectively stratify risk, enabling early intervention. The combination of TAPSE and RVFWS/PASP offers superior predictive value, making it a practical approach for routine clinical evaluation. The study demonstrates that the Tei index/RVOT AT with a cut-off value of 0.49 and TDİ S'/PASP (as a marker of diastolic coupling) with a cut-off value of 1.12 exhibit statistically significant performance in distinguishing high-risk patients as novel parameters