Mesane disfonksiyonu tanılı çocuklarda mesane duvar kalınlığı ve rezidü idrarın tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında prediktif değeri
Predictive value of bladder wall thickness and residual urine in recurrent urinary tract infections in children with bladder dysfunction
  1. Tez No: 960584
  2. Yazar: FERHAT ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİDA TEMİZKAN DİNÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane Disfonksiyonu, Mesane Duvar Kalınlığı, Post-void Rezidüel İdrar, Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu, Fonksiyonel Mesane Kapasitesi, Bladder Dysfunction, Bladder Wall Thickness, Post-void Residual Urine, Recurrent Urinary Tract Infection, Functional Bladder Capacity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Mesane disfonksiyonu, çocukluk çağında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (TİYE) açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmada; Mesane disfonksiyonu tanılı çocuklarda mesane duvar kalınlığı (MDK) ve post-void rezidüel idrar (PVR) miktarının tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını öngörmedeki prediktif değerini belirlemek; bu parametrelerin bağımsız risk faktörleri olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamızda elde edilen bulguların çocukluk çağı mesane disfonksiyonlarında klinik kullanım potansiyelini değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif çalışma; Aralık 2019 – Şubat 2025 tarihleri arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mesane disfonksiyonu tanısı almış ve gerekli üroflovmetri, ultrasonografi ile laboratuvar verilerine ulaşılabilen toplam 83 çocuk hasta ile gerçekleştirilmiştir. Hastalar, TİYE geçiren ve TİYE geçirmeyen gruplar olarak ikiye ayrılmıştır. Hastaların demografik, klinik, üroflovmetri ve görüntüleme verileri karşılaştırılmıştır. Parametrelerin TİYE üzerindeki etkisi Ki-kare testi, Mann-Whitney U ve t-testi ile analiz edilmiştir. Biyobelirteçlerin tanısal performansı ROC analiziyle, en uygun kesim noktası ise Youden indeksi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 83 çocuğun %63,9'u kız, %36,1'i erkekti. Katılımcıların %50,6'sında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu saptandı. Cinsiyetle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu arasında anlamlı ilişki bulundu; kızlarda TİYE oranı erkeklere kıyasla belirgin şekilde yüksekti. MDK artışı, TİYE ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuş ve 3 mm eşik değeri, %72,4 duyarlılık ve %90,2 özgüllük ile en iyi ayırıcı sınır olarak belirlenmiştir. PVR volümünde artış TİYE ile ilişkili bulunmuş ancak PVR yüzdesi istatistiksel anlam göstermemiştir. Ölçülen mesane kapasitesi ile enfeksiyon riski arasında anlamlı ilişki bulunmazken, yaşa göre mesane kapasitesi oranı TİYE ile sınırlı düzeyde anlamlı saptanmıştır. Spearman korelasyon analizlerinde MDK ile hem PVR volüm hem de PVR yüzdesi arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde yalnızca MDK, mesane disfonksiyonlu hastalarda TİYE için prediktif faktör olarak saptanmış ve patolojik MDK'ya sahip çocukların enfeksiyon geçirme riski 42 kat daha fazla bulunmuştur. PVR volümü ve yüzdesi modellerde anlamlı katkı sağlamamıştır. Sonuç: MDK, mesane disfonksiyonu tanısı almış çocuklarda TİYE riskini öngörmede güçlü ve güvenilir bir prediktif değer olarak bulunmuştur. MDK'nın noninvaziv değerlendirme yöntemleriyle erken dönemde saptanabilir olması bu parametreyi mesane disfonksiyonlu hastalarda TİYE öngörüsü açısından önemli kılmaktadır. PVR volümünün destekleyici tanısal değeri olmakla birlikte, PVR yüzdesinin tek başına prognostik gücü sınırlı bulunmuştur. Bulguların genellenebilirliği için ileriye dönük, geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bladder dysfunction is a significant risk factor for recurrent urinary tract infections (rUTIs) during childhood. This study aims to determine the predictive value of bladder wall thickness (BWT) and post-void residual (PVR) urine volume in forecasting rUTIs in children diagnosed with bladder dysfunction, and to evaluate whether these parameters serve as independent risk factors. The clinical applicability of these findings in pediatric bladder dysfunction was also assessed. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included 83 pediatric patients diagnosed with bladder dysfunction between December 2019 and February 2025 at İzmir Dr. Behçet Uz Children's Hospital of Health and Surgery. Patients with accessible uroflowmetry, ultrasonographic, and laboratory data were included. Participants were divided into two groups: those with and without rUTIs. Demographic, clinical, uroflowmetry, and imaging data were compared between the groups. The association between parameters and rUTI was analyzed using Chi-square, Mann-Whitney U, and t-tests. Diagnostic performance of biomarkers was evaluated via ROC analysis, and optimal cutoff points were determined using the Youden Index. Results: Among the 83 children included, 63.9% were female and 36.1% were male. Recurrent urinary tract infections were detected in 50.6% of participants. A significant association was found between female gender and rUTI, with a higher prevalence in girls. Increased BWT was significantly associated with rUTIs, and a threshold value of 3 mm was identified as the optimal cutoff, yielding 72.4% sensitivity and 90.2% specificity. Although increased PVR volume was associated with rUTI, the PVR percentage did not show statistical significance. No significant relationship was observed between measured bladder capacity and infection risk; however, bladder capacity ratio adjusted for age showed limited significance. Spearman correlation analysis revealed a positive and significant relationship between BWT and both PVR volume and PVR percentage. Logistic regression analysis identified BWT as the only significant predictive factor for rUTI among children with bladder dysfunction, with a 42-fold increased risk observed in those with pathological BWT. PVR volume and percentage did not provide meaningful contributions in the regression models. Conclusion: BWT is a strong and reliable predictor of rUTIs in children with bladder dysfunction. Its noninvasive measurability enhances its clinical value as an early indicator of infection risk. While PVR volume has some supportive diagnostic utility, PVR percentage alone has limited prognostic value. Further prospective studies with larger cohorts are required to generalize these findings.