Deneysel olarak yanık oluşturulmuş ratlarda kaz yağının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of goose fat on wound healing in experimentally induced burn injuries in rats
- Tez No: 960600
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜBRA ASENA TERİM KAPAKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dermatoloji, Patoloji, Veteriner Hekimliği, Dermatology, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, histopatoloji, immünohistokimya, kaz yağı, yanık yara iyileşmesi, Biochemistry, histopathology, immunohistochemistry, goose fat, burn wound healing ulacaktır
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kaz yağının yanık yara iyileşmesindeki rolü biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemler ile araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, 140 erkek Sprague-Dawley rat yedi deney grubuna ayrılarak 7. ve 21. günlerde değerlendirildi. Gruplar; Kontrol, KY (0.5), KY (1), SİL (0.5), SİL (1), KY+SİL (0.5), KY+SİL (1) olarak belirlendi. Kaz yağının içerik analizleri yapıldı. Biyokimyasal analizlerde TNF-α, MDA düzeyleri, GPx, SOD ve CAT aktivitesi ölçüldü. Termal kamera ölçümleri 7. ve 21. günlerde yapıldı. Histopatolojik incelemeler HE ve Masson trichrome boyama ile, immünohistokimyasal analizler ise TNF-α, IL-1β, TGF-β, COL I, COL III, EGF, VEGF ve CK ekspresyonları belirlenerek gerçekleştirildi. Bulgular: Kaz yağının içerik analizinde, yara iyileşmesine katkısı olan oleik asit, linoleik asit ve linolenik asit gibi yağ asitlerini içerdiği belirlendi. Yapılan biyokimyasal analizlerde, genel olarak 7. günde SİL (1), 21. günde KY (0.5) uygulanan gruplarda biyokimyasal olarak olumlu etkiler saptandı. Termal kamera bulgularında 21. günde KY (0.5) ve KY (1) gruplarında termal ısının diğer gruplara göre yüksek olduğu belirlendi. Tüm gruplardaki ratların deri örnekleri; epitel rejenerasyonu, yangı, anjiyogenezis, kolajenizasyon, damarlarda hiperemi yönünden histopatolojik olarak incelendi. 7. günde SİL (1) ve 21. günde KY (0.5) gruplarında yara iyileşme sürecinin kontrol grubuna göre daha hızlı olduğu tespit edildi. İmmünohistokimyasal incelemelerde TNF-α, IL-1β, TGF-β, COL I, COL III, EGF, VEGF ve CK sitokinlerinin ekspresyonları 7. günde SİL (0.5) ve SİL (1), 21. günde KY (0.5) ve KY (1) uygulanan gruplarda istenilen düzeyde olduğu tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma, 7. günde Silverdin uygulanan gruplarda yara iyileşmesinin diğerlerine göre daha iyi düzeyde olduğunu, 21. günde kaz yağı uygulanan gruplarda yanık yaralarının iyileşme sürecinin diğer gruplara kıyasla daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. 7. günde Silverdin uygulamasının erken dönemde yara iyileşmesine olumlu etkileri olduğu, 21. günde kaz yağının etkisinin içeriğinde bulunan oleik asit, linoleik asit ve linolenik asit gibi yağ asitlerinin epitel rejenerasyonu, anjiyogenezis ve kolajenizasyon süreçlerini destekleyici etkisine bağlı olduğu belirlenmiş ve literatürdeki mevcut verilerle de uyumlu olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, kaz yağının doku onarımını teşvik edici etkisini ortaya koymakta ve yanık yara iyileşmesinde potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurAim: In this study, the role of goose fat in burn wound healing was investigated using biochemical, histopathological, and immunohistochemical methods. Material and Method: In this study, 140 male Sprague-Dawley rats were divided into seven experimental groups and evaluated on days 7 and 21. The groups were as follows: Control, KY (0.5), KY (1), SIL (0.5), SIL (1), KY+SIL (0.5), KY+SIL (1). The content analysis of goose fat was performed. In biochemical analyses, TNF-α, MDA levels, GPx, SOD and CAT activity were measured. Thermal camera measurements were performed on the 7th and 21th days. Histopathologic examinations were performed by HE and Masson trichrome staining and immunohistochemical analyses were performed by determining TNF-α, IL-1β, TGF-β, Collagen I-III, EGF, VEGF and CK expressions. Results: In the content analysis of goose fat, it was determined that it contains fatty acids such as oleic acid, linoleic acid and linolenic acid which contribute to wound healing. In the biochemical analyses, generally positive biochemical effects were detected in the groups that received SIL (1) on the 7th day and KY (0.5) on the 21th day. Thermal camera findings showed that the thermal temperature was higher in the KY (0.5) and KY (1) groups compared to the other groups on the 21th day. Skin samples of rats in all groups were examined histopathologically for epithelial regeneration, inflammation, angiogenesis, collagenization, and vascular hyperemia. On day 7, the wound healing process was found to be faster in the SIL (1) and on day 21 in the KY (0.5) group compared to the control group. In immunohistochemical examinations, the expressions of TNF-α, IL-1β, TGF-β, Collagen I, Collagen III, EGF, VEGF and CK cytokines were detected at the desired level in the SIL (0.5) and SIL (1) groups on day 7 and in the KY (0.5) and KY (1) groups on day 21. Conclusion: This study revealed that the wound healing was better in the groups treated with Silverdin on the 7th day compared to the others, and the healing process of burn wounds in the groups treated with goose fat on the 21st day was more effective compared to the other groups. On day 7, it was determined that Silverdin application had positive effects on wound healing in the early period, and on day 21, it was determined that the effect of goose fat was due to the supportive effect of fatty acids such as oleic acid, linoleic acid and linolenic acid in its content on epithelial regeneration, angiogenesis and collagenization processes, and it was also found to be compatible with the existing data in the literature. The findings reveal the promoting effect of goose fat on tissue repair and suggest that it may be a potential treatment option in burn wound healing.