Girişimsel radyolojide hasta güvenliği kontrol listesinin geliştirilmesi ve hemşire görüşlerinin değerlendirilmesi
Development of patient safety checklist in interventional radiology and evaluation of nurse opinions
- Tez No: 960625
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Girişimsel radyoloji, hasta güvenliği, radyasyon güvenliği, kontrol listesi, hemşirelik, Interventional radiology, patient safety, radiation safety, checklist, nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Girişimsel radyoloji, minimal invaziv yöntemlerle çoğu durumda cerrahiye alternatif olarak tanı ve tedavi olanağı sunarken; radyasyon maruziyeti, girişimsel komplikasyonlar ve ekip içi iletişim eksiklikleri gibi çeşitli hasta ve çalışan güvenliği riskleri barındırır. Güvenliği sağlamaya yönelik, standart kontrol listeleri önemli bir araçtır. Bu çalışmanın amacı, hasta ve çalışan güvenliğini artırmayı hedefleyen, girişimsel radyolojide hasta güvenliği kontrol listesinin geliştirilmesi ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, tanımlayıcı ve gözlemsel niteliktedir. Literatür taraması, mevcut uluslararası kontrol listeleri ve uzman görüşleri doğrultusunda tasarlanan kontrol listesi, 100 girişimsel radyoloji vakası üzerinden gözlemlenerek değerlendirildi; elde edilen bulgularla revize edildi. Nihai liste, bir girişimsel radyoloji ünitesinde çalışan 20 hemşireye tanıtıldı ve anket yolu ile hemşirelerin görüşleri alındı. Veriler frekans ve yüzde analizleriyle değerlendirildi. BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 61,15±15,42, %51'i erkek ve girişimsel radyolojide vasküler girişim amacıyla işlem yapılanların oranı %82'dir. Hemşirelerin yaş ortalaması ise 30,35±6,82 olup, girişimsel radyoloji ünitesinde çalışma süreleri ortalama 2,92±2,06 yıldır. Gözlemler sonucunda, işlem öncesi aşamada antikoagülan/antiagregan ilaç kullanımı, alerji öyküsü gibi adımların sık sorgulandığı; ancak rıza alınması, gebelik durumu gibi bazı adımların sistematik olarak sorgulanmadığı görüldü. İşlem sırası ve sonrası adımların ise çoğunlukla teyit edilmediği ya da kayıtlar üzerinden kontrollerin gerçekleştirildiği gözlemlendi. Görüşleri değerlendirilen hemşirelerin çoğu, kontrol listesini hasta güvenliği açısından etkili, içerik olarak yeterli ve kapsamlı buldu; ayrıca ekip içi iletişimi güçlendirdiğini ve farkındalık oluşturduğunu ifade etti. SONUÇ: Geliştirilen kontrol listesi, girişimsel radyolojide hasta ve çalışan güvenliğini destekleyen, hasta güvenliğine yönelik uygulamaları standartlaştıran ve klinik süreçleri güçlendiren, uygulanabilir bir araç olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJEKTIVE: Interventional radiology offers diagnostic and therapeutic options as a minimally invasive alternative to surgery in many cases; however, it also bring various patient and staff safety risks such as radiation exposure, interventional complications, and lack of communication within the team. Standardized checklists are an important tool for ensuring safety. The aim of this study is to develop a patient safety checklist for interventional radiology, aimed at enhancing patient and staff safety, and to evaluate its applicability. MATERIALS AND METHODS: This study is descriptive and observational. The checklist, developed through a literature review, existing international checklists, and expert opinions, was assessed by observing 100 interventional radiology cases and then revised based on the findings obtained. The final checklist was presented to 20 nurses working in an interventional radiology unit, and their opinions were collected through a questionnaire. The data were evaluated using frequency and percentage analyses. RESULTS: The patients had a mean age of 61,15 ± 15,42 years, 51% were male, and 82% underwent procedures for vascular intervention in interventional radiology. The nurses had a mean age of 30,35 ± 6,82 years, with an average of 2,92 ± 2,06 years of experience working in the interventional radiology unit. As a result of the observations, it was found that steps such as the use of anticoagulant/antiplatelet medications and allergy history were frequently inquired about during the pre-procedural phase; however, certain items such as obtaining informed consent and assessing pregnancy status were not systematically questioned. During and after the procedure, most of the checklist items were either not confirmed or were verified only through documentation. Most of the nurses whose opinions were evaluated found the checklist effective for patient safety, and considered its content adequate and comprehensive; they also stated that it strengthened team communication and raised awareness. CONCLUSION: The developed checklist was evaluated as a feasible tool that supports patient and staff safety in interventional radiology, standardizes patient safety practices, and strengthens clinical processes.