Eucalyptus globulus Labıll.uçucu yağının ve 1,8- sineol'ün antinosiseptif etkinliğinin araştırılması
Investigation of the antinociceptive effectiveness of Eucalyptus globulus Labill essential oil and 1,8-cineol
- Tez No: 960624
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEVRİM CAN, PROF. DR. GÖKALP İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Analjezi, Eucalyptus globulus Labill, uçucu yağ, 8-sineol, Analjezi, Eucalyptus globulus Labill, essential oil, 8-cineole
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında Eucalyptus türlerinin santral sinir sistemi ile ilişkili farmakolojik aktivitelerinden yola çıkılarak, Eucalyptus globulus Labill. bitkisinin yapraklarından elde edilen uçucu yağın potansiyel antinosiseptif etkinliği araştırılmıştır. Uçucu yağın (1 ve 10 mg/kg) antinosiseptif etkinliği sıcak plaka, kuyruk daldırma ve kuyruk sıkıştırma testleri ile değerlendirilmiştir. Uçucu yağ, her üç testte de, uygulandığı dozlarda farelerin motor performanslarında değişikliğe neden olmaksızın, % MPE değerlerini artırarak antinosiseptif etkinlik göstermiştir. Gaz kromotografisi/kütle spektrometresi ile yapılan fitokimyasal analiz sonuçları uçucu yağın % 87.4 oranında 1,8-sineol taşıdığını ortaya koymuştur. Ana bileşen olan 1,8-sineol farelere 0.1, 0.5, 1, 10 ve 25 mg/kg dozlarda uygulandığında, uçucu yağa benzer şekilde; antinosiseptif etkinlik göstermiştir. Bu bulgular gerek uçucu yağın gerekse 1,8-sineol'ün antinosiseptif etkilerini termal ve mekanik ağrılı uyaranları taşıyan nosiseptif yolaklar üzerinde, santral mekanizmalar aracılığı ile gösterdiğine işaret etmiştir. 1,8-sineol'ün antinosiseptif etkisinde α2-adrenerjik, D2/D3-dopaminerjik ve muskarinik reseptörlerin rol oynayıp oynamadıklarını araştırmak üzere sırasıyla yohimbin (α2-adrenerjik reseptör blokörü), sülpirid (D2/D3 dopaminerjik reseptör blokörü) ve atropin (non-selektif muskarinik reseptör blokörü) ile mekanistik çalışmalar yapılmıştır. Söz konusu ajanlar, nosiseptif testlerin her üçünde de 1,8-sineol ile indüklenen antinosiseptif etkiyi antagonize etmiştir. Bu çalışma 1,8-sineol'ün santral antinosiseptif etkinliğine α2-adrenerjik, D2/D3 dopaminerjik ve muskarinik reseptörlerin aracılık ettiğine işaret eden ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, based on the pharmacological activities of Eucalyptus species related to the central nervous system, the potential antinociceptive activity of the essential oil obtained from the leaves of Eucalyptus globulus Labill. was investigated. The antinociceptive activity of the essential oil (1 and 10 mg/kg) was evaluated by hot plate, tail immersion and tail clip tests. In all three tests, the essential oil showed antinociceptive activity by increasing % MPE values without causing any change in the motor performances of the mice at the applied doses. The phytochemical analysis results performed by gas chromatography/mass spectrometry revealed that the essential oil carried 87.4% 1,8-cineole. The main component, 1,8-cineole, showed antinociceptive activity similar to the essential oil when administered to mice at doses of 0.1, 0.5, 1, 10 and 25 mg/kg. These findings indicated that both the essential oil and 1,8-cineole exert their antinociceptive effects on nociceptive pathways carrying thermal and mechanical painful stimuli via central mechanisms. In order to investigate whether α2-adrenergic, D2/D3-dopaminergic and muscarinic receptors play a role in the antinociceptive effect of 1,8-cineole, mechanistic studies were conducted with yohimbine (α2-adrenergic receptor blocker), sulpiride (D2/D3 dopaminergic receptor blocker) and atropine (non-selective muscarinic receptor blocker), respectively. These agents antagonized the antinociceptive effect induced by 1,8-cineole in all three nociceptive tests. This study is the first to indicate that the central antinociceptive activity of 1,8-cineole is mediated by α2-adrenergic, D2/D3 dopaminergic and muscarinic receptors.