Physio-logic® duruş eğitiminin postural farkındalık, denge, omurganın sagital dizilimi ve sırt kasları üzerine akut etkisi
Investigation of the acute effect of physio-logic® posture training on balance, sagittal alignment of the spine and back muscles
- Tez No: 960731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duruş eğitimi, postüral farkındalık, omurga sagital dizilim, kas sertliği, statik denge, Postüre training, postüral awareness, sagital spinal alignment, muscle stiffness, static balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde Physio-logic® duruş eğitiminin postüral farkındalık, denge, omurganın sagital düzlemdeki dizilimi ve sırt kaslarının mekanik özellikleri üzerindeki akut etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, eğitimin ardından bir hafta sonra yapılan ölçümlerle, ön test-son test tasarımına sahip prospektif bir modelde yürütülmüştür. Çalışmaya 18-29 yaş arası 60 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Katılımcıların postüral özellikleri, New York Postür Değerlendirme Ölçeği (NYPD) ile değerlendirilmiş ve dahil edilme kriterlerini sağlamayanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Postüral farkındalık ve alışkanlıklar, Postüral Alışkanlık ve Farkındalık Ölçeği ile ölçülmüştür. Omurganın sagital dizilimi (torasik kifoz ve lomber lordoz açıları), Baseline® bubble inklinometre ile kaydedilirken, sırt kaslarının (trapezius, latissimus dorsi, erector spinae) mekanik özellikleri MyotonPRO cihazı ile analiz edilmiştir. Denge parametreleri (statik ve dinamik), Corebalance cihazı kullanılarak gözler açık ve kapalı koşullarda değerlendirilmiştir. Tüm ölçümler, 20-40 dakikalık Physio-logic® duruş eğitimi öncesi ve bir hafta sonrasında tekrarlanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve paired T-Test/Wilcoxon testi uygulanmıştır. Eğitim öncesi ve sonrasında yapılan ölçümlerde torasik kifoz açısında istatistiksel olarak anlamlı azalma (p < 0,001) ve lomber lordoz açısında istatistiksel olarak anlamlı artış (p = 0,004) gözlenmiştir. Ayrıca, trapezius ve latissimus dorsi kaslarının sertliklerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma bulunmuştur (p < 0,05). Denge ölçümleri açısından incelendiğinde, duruş eğitimi sonrasında sadece gözler açık statik denge parametresinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme elde edilmiştir (p = 0,037). Ancak, postüral farkındalık, dinamik denge ve gözler kapalı statik dengede istatistiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Elde edilen bulgular, Physio-logic® duruş eğitiminin kısa vadede omurganın fizyolojik eğrilikeri, denge patermetreleri ve kas mekanikleri üzerine olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, geniş kapsamlı etkilerin değerlendirilebilmesi için çoklu seanslardan oluşan uzun vadeli uygulamaların gerekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the acute effects of Physio-logic® postüre training on postüral awareness, balance, sagital spinal alignment, and the mechanical properties of back muscles in university students. The study was conducted using a prospective pretest–post-test design, with follow-up assessments performed one week after the training. A total of 60 university students aged between 18 and 29 years participated in the study. Postüral characteristics of the participants were assessed using the New York Postüre Rating Chart (NYPD), and those who did not meet the inclusion criteria were excluded. Postüral awareness and habitual postüres were evaluated with the Postüral Habits and Awareness Scale. Sagital spinal alignment (thoracic kyphosis and lumbar lordosis angles) was measured using a Baseline® bubble inclinometer, while the mechanical properties of the back muscles (trapezius, latissimus dorsi, and erector spinae) were analyzed with the MyotonPRO device. Balance parameters (static and dynamic) were assessed under both eyes-open and eyes-closed conditions using the Corebalance system. All assessments were performed before and after a 20–40-minute Physio-logic® postüre training session. Descriptive statistics and paired t-test/Wilcoxon tests were used for data analysis. The results showed a statistically significant decrease in thoracic kyphosis angle (p < 0.001) and a significant increase in lumbar lordosis angle (p = 0.004) between pre- and posttraining measurements. Additionally, a significant reduction in the stiffness of the trapezius and latissimus dorsi muscles was observed (p < 0.05). Regarding balance assessments, a statistically significant improvement was found only in the static balance parameter under eyes-open conditions following the training (p = 0.037). However, no statistically significant changes were observed in postüral awareness, dynamic balance, or eyes-closed static balance (p > 0.05). These findings suggest that Physio-logic® postüre training may have short-term positive effects on physiological spinal curvatures, balance parameters, and muscle mechanics. However, to evaluate broader and more sustained effects, long-term interventions consisting of multiple sessions may be necessary.