Kitosan-gümüş nanopartikül yüklenmiş resveratrolün (K-AgNPs/Res) ratlarda doksorubisin ile indüklenen akciğer hasarı üzerine koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of chitosan–silver nanoparticle loaded resveratrol (K-AgNPs/Res) on doxorubicin-induced lung injury in rats
- Tez No: 960804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, doksorubisin, kitosan-gümüş nanopartikül, resveratrol, Apoptosis, chitosan-silver nanoparticle, doxorubicin, resveratrol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Doksorubisin, geniş spektrumlu bir antikanser ajan olup kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak ciddi kardiyotoksik ve pulmoner toksik etkileri nedeniyle klinik kullanımı sınırlıdır. Özellikle akciğer dokusunda oluşturduğu hasarın mekanizması tam olarak aydınlatılamamış olsa da artan reaktif oksijen türleri üretimi, inflamatuar yanıtın aktivasyonu, alveoler yapının bozulması ve apoptozun artışı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, K-AgNPs/Res'in, doksorubisin ile indüklenen akciğer hasarına karşı olası koruyucu etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal, biyokimyasal ve moleküler düzeyde gerçekleştirilen analizlerle araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 48 adet erkek sıçan Kontrol, Dox, Res, K-AgNPs, Res+Dox, K-AgNPs/Res, K-AgNPs+Dox ve K-AgNPs/Res+Dox grubu olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 10 gün boyunca i.p. olarak 1 cc serum fizyolojik uygulandı. Dox grubuna, 10. gün i.p. olarak tek doz 2 mg/kg doksorubisin, Res grubuna 10 gün boyunca i.p. olarak 100 mg/kg resveratrol, K-AgNPs grubuna ise 10 gün boyunca 25 mg/kg i.p. olarak K-AgNPs verildi. Res+Dox grubuna 10 gün boyunca 100 mg/kg resveratrol ve deneyin 10. günü tek doz i.p. olarak 2 mg/kg doksorubisin uygulaması yapıldı. K-AgNPs/Res grubuna 10 gün boyunca i.p. olarak 100 mg/kg dozunda K-AgNPs/Res uygulanırken, K-AgNPs+Dox grubuna 10 gün boyunca i.p. 25 mg/kg dozunda K-AgNPs uygulamasının ardından, deneyin 10. günü i.p. 2 mg/kg dozunda doksorubisin uygulaması gerçekleştirildi. K-AgNPs/Res+Dox grubuna ise 10 gün i.p. 100 mg/kg K-AgNPs/Res uygulamasını takiben deneyin 10. günü i.p. 2 mg/kg doksorubisin uygulandı. Deney sonunda tüm gruplardan elde edilen doku örnekleri histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler için kullanıldı. Ayrıca, dokularda MDA, GSH ve SOD düzeyleri biyokimyasal yöntemlerle analiz edildi. NF-κB, TNF-, IL-1, kaspaz-3, Nrf2 ve Bcl-2 genlerinin ekspresyon düzeyleri ise qRT-PCR yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Dox ve K-AgNPs+Dox gruplarına ait akciğer kesitlerinde, Kontrol, Res, K-AgNPs ve K-AgNPs/Res gruplarına kıyasla belirgin dejenerasyon alanları, bronşiyol duvarlarında ve interalveoler septumlarda ödem ve kalınlaşma, hücrelerde deskuamasyon, polimorfonükleer hücre infiltrasyonu ve vasküler konjesyon gözlenmekteydi. Res+Dox grubunda Dox grubuna kıyasla histolojik hasarın kısmen azaldığı ancak kontrol ve Res uygulanan gruplara kıyasla iyileşmenin sınırlı olduğu, K-AgNPs/Res+Dox grubuna ait akciğer kesitlerinde ise Dox grubuna göre iyileşmenin en üst düzeyde olduğu tespit edildi. İmmünohistokimyasal analizlerde MUC1 ekspresyonunun Dox grubunda arttığı, tedavi gruplarında azaldığı gözlendi. Biyokimyasal olarak MDA düzeyenin arttığı, SOD ve GSH seviyelerinin azaldığı belirlendi. Gen ekspresyon analizleri, Dox grubunda NF-κB, TNF-α, IL-1β ve kaspaz-3 genlerinin arttığını; Nrf2 ve Bcl-2 genlerinin ise azaldığını göstermektedir. K-AgNPs/Res kombinasyonunun, histopatolojik, biyokimyasal, immünohistokimyasal ve gen ekspresyon düzeylerinde bu zararlı etkileri anlamlı şekilde azalttığı tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma, doksorubisinin neden olduğu akciğer hasarının oksidatif stres, inflamasyon ve apoptoz mekanizmalarıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, K-AgNPs/Res'in doksorubisin kaynaklı akciğer toksisitesine karşı koruyucu potansiyel taşıdığını ve bu kombinasyonun terapötik açıdan umut vaat edebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Doxorubicin is a broad-spectrum anticancer agent widely used in cancer therapy. However, its clinical application is limited due to serious cardiotoxic and pulmonary toxic effects. Although the exact mechanism of doxorubicin-induced lung injury has not been fully elucidated, it is known to be associated with increased production of reactive oxygen species, activation of the inflammatory response, disruption of alveolar architecture, and increased apoptosis. This study aimed to investigate the potential protective effects of K-AgNPs/Res against doxorubicin-induced lung injury through histopathological, immunohistochemical, biochemical, and molecular analyses. Material and Method: In our study, 48 male rats were randomly divided into eight groups: Control, Dox, Res, K-AgNPs, Res+Dox, K-AgNPs/Res, K-AgNPs+Dox, and K-AgNPs/Res+Dox. The Control group received 1 cc of physiological saline intraperitoneally (i.p.) for 10 days. The Dox group received a single dose of doxorubicin (2 mg/kg, i.p.) on day 10. The Res group was administered resveratrol (100 mg/kg, i.p.) for 10 consecutive days, while the K-AgNPs group received K-AgNPs (25 mg/kg, i.p.) for the same duration. The Res+Dox group was treated with resveratrol (100 mg/kg, i.p.) for 10 days and a single dose of doxorubicin (2 mg/kg, i.p.) on day 10. The K-AgNPs/Res group received K-AgNPs/Res (100 mg/kg, i.p.) for 10 days. The K-AgNPs+Dox group was given K-AgNPs (25 mg/kg, i.p.) for 10 days followed by a single dose of doxorubicin (2 mg/kg, i.p.) on day 10. The K-AgNPs/Res+Dox group was treated with K-AgNPs/Res (100 mg/kg, i.p.) for 10 days, followed by a single dose of doxorubicin (2 mg/kg, i.p.) on day 10. At the end of the experiment, tissue samples from all groups were collected for histopathological and immunohistochemical examination. Additionally, MDA, GSH, and SOD levels were analyzed using biochemical methods. The expression levels of NF-κB, TNF-α, IL-1β, caspase-3, Nrf2, and Bcl-2 genes were evaluated using qRT-PCR analysis. Results: In the lung sections of the Dox and K-AgNPs+Dox groups, compared to the Control, Res, K-AgNPs, and K-AgNPs/Res groups, prominent areas of degeneration, edema and thickening in the bronchiolar walls and interalveolar septa, cellular desquamation, polymorphonuclear cell infiltration, and vascular congestion were observed. In the Res+Dox group, histological damage was partially reduced compared to the Dox group; however, the improvement remained limited compared to the Control and Res groups. In contrast, lung sections from the K-AgNPs/Res+Dox group demonstrated the most prominent histological improvement compared to the Dox group. Immunohistochemical analyses revealed increased MUC1 expression in the Dox group, which was decreased in the treatment groups. Biochemically, MDA levels were elevated, whereas SOD and GSH levels were significantly reduced in the Dox group. Gene expression analyses showed that the expression of NF-κB, TNF-α, IL-1β, and caspase-3 was upregulated in the Dox group, while Nrf2 and Bcl-2 gene expression levels were downregulated. The K-AgNPs/Res combination significantly reduced these harmful effects at histopathological, biochemical, immunohistochemical, and gene expression levels. Conclusion: This study demonstrates that doxorubicin-induced lung injury is associated with oxidative stress, inflammation, and apoptosis mechanisms. The findings suggest that K-AgNPs/Res has a protective potential against doxorubicin induced lung toxicity and may offer promising therapeutic benefits.