Endobronşial ultrasonografi ile tanı almışantrakotik lenf nodlarında spesifik radyolojiközelliklerin tanımlanması ve bu bulgularınklinik ve histopatolojik tanı ile korelasyonu
Identification of specific radiological features in anthracotic lymph nodes diagnosed by endobronchial ultrasonography and correlation of these findings with clinical and histopathological diagnosis
- Tez No: 960823
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHNAZ OLGUN YILDIZELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antrakoz, Antrakotik lenf nodları, Ev kökenli partikül akciğer hastalığı (DAPLD), Granülomatöz lenfadenit, Endobronşiyal ultrasonografi (EBUS), Endobronşiyal ultrason eşliğinde transbronşiyal iğne aspirasyonu (EBUS-TBİA), Mediastinal lenfadenopati, Benign ve malign lenf nodlarının ayırımı, PET-BT, Anthracosis, Anthracotic lymph nodes, Domestic acquired particulate lung disease (DAPLD), Granulomatous lymphadenitis, EBUS, EBUS-TBNA Mediastinal Lymphadenopathy, Benign vs malignant lymph nodes, PET-CT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Antrakozis karbon partiküllerinin solunum sistemi ve lenfatik sistemde birikmesi olarak tanımlanmakta olup günümüzde sıklıkla mesleki ve çevresel faktörler neticesinde gelişmektedir. Antrakotik lenf nodları zaman içerinde büyüme gösterebilmektedir. İleri tetkik amaçlı yapılan veya insidental olarak radyolojik görüntülemeler esnasında saptanan bu durum tanısal anlamda karışıklık veya zorluklara yol açabilmektedir. Amaç:Bu çalışmada Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) ile histopatolojik olarak antrakoz saptanmış olgularda antrakoza spesifik radyolojik bulguların tanımlanması, klinik, histopatolojik ve radyolojik bulguların korelasyonun değerlendirilmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinde 01.01.2017 ile 01.06.2025 tarihleri arasında endobronşial ultrasonografi (EBUS) eşliğinde transbronşiyal iğne aspirasyonu (TBİA) uygulanan hastaların retrospektif olarak değerlendirildiği, tek merkezli bir kesitsel gözlemsel çalışmadır. Hastaların EBUS incelmesinde lenf nodu boyutları,kontur yapısı, dansite, ekojenite düzeyi ve kalsifikasyon varlığı gibi ultrasonografi özellikleri, ek olarak hastaların demografik ve klinik bilgileri, PET-BT görüntülemelerinde Patolojik boyuttaki mediastinal ve hilar lenf nodlarının boyutları ve SUV değerleri kayıt altına alınmıştır. Bulgular: EBUS-TBİA ile değerlendirilen 158 hastanın sitopatolojik sonuçlarına göre, %34,8'inde (n=55) malignite, %38,0'ında (n=60) antrakoz ve %27,2'sinde (n=43) granülomatöz hastalık saptanmıştır. Olguların radyolojik özellikleri karşılaştırıldığında Malignite grubunda lenf nodlarının çoğu homojen (%81,8), hipoekojen (%80,0) ve düzenli konturlu (%78,2) iken; antrakoz grubunda heterojenite (%75,0), düzensiz kontur (%65,0), hiperekojenite (%75,0) ve kalsifikasyon (%36,8) daha sık görüldü. Granülomatöz hastalıklar maligniteye benzer şekilde homojen (%79,1) ve hipoekojen (%79,1) özellikler sergiledi. Ayrıca, antrakoz olgularında lenf nodu çaplarının (kısa aks 13 mm; uzun aks 15,5 mm) diğer gruplardan anlamlı derecede küçük olduğu belirlendi (p0,05) Sonuç: Bu çalışmada, antrakotik lenf nodlarında PET-BT'de yalancı tutulumların sık görülebileceği ortaya konmuştur. Hiperekojenite, düzensiz kontur, düşük nekroz sıklığı, kalsifikasyon varlığı ve bronkoskopide makroskopik antrakoz saptanması, antrakozu destekleyen bulgular olarak belirlenmiştir. Ancak mevcut literatürün sınırlı olması ve hasta sayısının düşük kalması nedeniyle, sonuçların doğrulanması için daha geniş ölçekli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anthracosis is defined as the accumulation of carbon particles in the respiratory and lymphatic systems, and it frequently develops as a result of occupational and environmental factors. Anthracotic lymph nodes can enlarge over time. This condition, whether performed for further investigation or detected incidentally during radiological imaging, can lead to diagnostic confusion and difficulties. Objective: The aim of this study was to identify specific radiological features of anthracosis diagnosed histopathologically through Endobronchial Ultrasound (EBUS) and to evaluate the correlation between clinical, histopathological, and radiological findings. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional observational study was conducted retrospectively at the Department of Pulmonology, Marmara University Pendik Training and Research Hospital, between January 1, 2017, and June 1, 2025. Patients who underwent transbronchial needle aspiration (TBNA) under EBUS guidance were included. Radiological characteristics such as lymph node size, contour, density, echogenicity, and calcification were assessed during EBUS examinations. Additionally, patients' demographic and clinical data, as well as the size and SUV values of pathological mediastinal and hilar lymph nodes on PET-CT imaging, were recorded. Results: Among 158 patients evaluated by EBUS-TBNA, cytopathological results revealed malignancy in 34.8% (n=55), anthracosis in 38.0% (n=60), and granulomatous disease in 27.2% (n=43). Comparison of radiological features showed that in the malignancy group, most lymph nodes were homogeneous (81.8%), hypoechoic (80.0%), and regularly contoured (78.2%). In contrast, the anthracosis group more frequently exhibited heterogeneity (75.0%), irregular contours (65.0%), hyperechogenicity (75.0%), and calcification (36.8%). Granulomatous diseases displayed features similar to malignancy, with predominantly homogeneous (79.1%) and hypoechoic (79.1%) nodes. Lymph node diameters were significantly smaller in the anthracosis group (short axis 13 mm; long axis 15.5 mm) compared to the other groups (p0.05). Conclusion: This study demonstrated that false-positive PET-CT uptake may frequently occur in anthracotic lymph nodes. Hyperechogenicity, irregular contours, low necrosis rates, the presence of calcification, and macroscopic anthracosis observed during bronchoscopy were identified as supportive features of anthracosis. Nevertheless, due to the limited number of cases and scarcity of studies in the literature, larger multicenter studies are warranted to validate these findings.