Konveks prob endobronşial ultrasonografi eşliğinde transbronşial iğne aspirasyonu ile akciğer adenokarsinomu ve spesifiye edilemeyen tip (NOS)tanısı konulan örneklerin egfr, alk ve ros1 mutasyonu çalışılması için yeterliliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of diagnostic adequacy for EGFR, alk and ros1 mutation in lung adenocarcianoma and not otherwise specified via endobronchial ultrasound guided transbronchial needle aspiration
  1. Tez No: 499091
  2. Yazar: TUĞBA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: UZMAN AYPERİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, ALK, EBUS-TBİA, EGFR, ROS1, ALK, EBUS-TBNA, EGFR, lung cancer, ROS1
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Akciğer kanserinin en sık görülen patolojik tipi küçük hücreli dışı akciğer karsinomudur (KHDAK). KHDAK'lu olgular tanı anında %30-40 oranında ileri evrede saptanır ve bu olgularda minimal invaziv işlemler tercih edilmelidir. Konveks prob endobronşial ultrasonografi eşliğinde transbronşial iğne aspirasyonu (EBUS-TBIA), KHDAK'nin mediastinal evrelendirilmesinde yüksek sensitiviteye sahip minimal invazif bir tekniktir. Son yıllarda KHDAK'da genetik mutasyonları göstermek için yapılan moleküler testler sayesinde tedavide yenilikler ortaya çıkmıştır. Özellikle ileri evre KHDAK'nde hedefe yönelik tedavinin birinci basamak olarak uygulanmasının sağ kalımı olumlu yönde etkilediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, EBUS-TBİA ile adenokarsinom veya NOS tanısı konulmuş histopatolojik örneklerde EGFR, ALK, ROS1 mutasyonları çalışılabilmesi için materyal yeterliliğini değerlendirmektir. Gereç Yöntem: Çalışmaya Ocak 2013-Aralık 2016 arasında Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde; EBUS-TBİA ile akciğer adenokarsinomu veya NOS tanısı konulmuş 114 olgu dahil edildi. Çalışma retrospektif olarak planlanmıştır. Olguların demografik özellikleri, örneklenen lenf nodu sayısı, lenf nodu çapı, lenf nodu istasyonları, hedeflenebilir gen mutasyonu varlığı ve moleküler testlerin çalışılabilmesi için materyal yeterliliği kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 114 olgunun; 86'sı (%75,4) adenokarsinom, 28'i (%24,6) NOS tanısı aldı. Olguların çoğunluğu erkek cinsiyetten oluşmaktaydı (%73,7). Ortalama yaş 59,1±9,2 idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların tamamında EGFR, 113'ünde ALK ve 98'inde ROS1 mutasyonu çalışıldı. Tüm hasta grubunda EGFR, ALK, ROS1 mutasyonu için materyal yeterlilik oranı sırasıyla %88,6, 93,8 ve %91,8 olarak bulundu. Toplam 13 hastada (%11,4) EGFR gen mutasyonu, 9 hastada (%8) ALK rearanjmanı ve 1 hastada (%1) ROS1 rearanjmanı pozitif bulundu. SONUÇ: Bu çalışmada mediastinal evrelemede kullanılan diğer yöntemlere göre daha az invaziv bir teknik olan EBUS-TBİA ile KHDAK'nin hedefe yönelik tedavi planlanmasında belirleyici mutasyonların çalışılabilmesi için y materyalin toplanmasının etkin bir şekilde yapılabileceği görülmüştür. EBUS-TBİA akciğer kanserinin tanı ve evrelendirilmesinde sıklıkla kullanılan bir teknik olup günümüzde artık tedavinin yönetimininde de rol almaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common pathologic type of lung cancer is non-small cell lung carcinoma (NSCLC). About thirty to forty percent of the NSCLC cases are diagnosed in advanced stages and because of this, minimal invasive procedures are preferred. Convex probe endobronchial ultrasound (EBUS)-guided transbronchial needle aspiration (TBNA) is a minimally invasive technique with high sensitivity in the mediastinal staging of NSCLC. In recent years, molecular tests have been developed to show genetic mutations in NSCLC emerged innovation in treatment. There are studies showing that the using targeted therapy as a first-line treatment, especially in advanced NSCLC, improves survival. The aim of this study was to evaluate the adequacy of materials obtained via EBUS-TBNA processed as histopathological specimens for EGFR, ALK, and ROS1 genetic mutation analysis in patients with diagnosis of lung adenocarcinoma or not otherwise specified (NOS). Materials abd Methods: One hundred and fourteen cases diagnosed as lung adenocarcinoma or NOS via EBUS-TBNA between January 2013-December 2016 in Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi were included in this study. The study was designed as a retrospective manner. Demographic characteristics of the patients, the number of sampled lymph node, lymph node size, lymph node stations, targeted gene mutations and material adequacy for molecular tests have been recorded. Results: The diagnosis of 86 (75.4%) out of 114 cases included in this study as having adenocarcinoma and 28 (%24.6) as having NOS. Most of the patients were males (%73.7). The mean age of patients was 59.1±9.2. EGFR gene mutation was studied in all of the patients included in the study, ALK in 113 and ROS1 in 98. The material adequacy ratios for EGFR gene mutation, ALK and ROS1 rearrangements were found to be 88.6%, 93.8%, and 91.8% respectively. EGFR gene mutation, ALK and ROS1 rearrangements were found positive in 13 (11.4%), 9 (8%), and 1 (1%) patients respectively. Conclusion: This study showed that the acquisition of adequate material can be effectively performed by EBUS-TBNA which is a minimally invasive technique for mediastinal staging in order to study deterministic genetic mutations for NSCLC targeted therapy plan. EBUS-TBNA is a commonly used technique in the diagnosis and staging of lung cancer and now it is appearing to play a role in the management of treatment.