Din görevlilerine uygulanan ruhsal hastalık farkındalık eğitiminin ruhsal hastalıklara yönelik inanç ve sosyal mesafeye etkisi
The effect of awareness training on mental illnesses given to religious officials on beliefs in mental illnesses and social distance
- Tez No: 960882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KOÇAK UYAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Din görevlisi, psikiyatri hemşireliği, ruhsal hastalıklara yönelik inanç, sosyal mesafe, farkındalık eğitimi, Religious official, psychiatric nursing, beliefs about mental illness, social distance, awareness training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma din görevlilerine uygulanan ruhsal hastalıklara yönelik farkındalık eğitiminin, ruhsal hastalıklara yönelik inanç ve sosyal mesafe üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla ön test son test deseninde tasarlanmış randomize kontrollü türde bir çalışmadır. Araştırma Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan ve kura yöntemi ile belirlenen Yunus Emre Yatılı Kız Kuran Kursu ve Mehmet Fuat Binici Kız Kuran Kursunda yürütülmüştür. Araştırmaya din görevlilerinden 26 müdahale, 26 kontrol grubu olacak şekilde toplam 52 kişi katılmıştır. Din görevlilerine ruhsal hastalıklara yönelik farkındalık eğitimi verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası her iki gruba da ön test ve son test şeklinde Kişisel Bilgi Formu, Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği ve Sosyal Mesafe Ölçeği uygulanmıştır. Müdahale ve kontrol grubunda yer alan din görevlilerinin Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği toplam puan ve alt boyut puan ortalamalarına ait ön test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmazken müdahale sonrası Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği toplam puan ve tehlikeli alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde müdahale ve kontrol grubunda din görevlilerinin Sosyal Mesafe Ölçeğine ait ön test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmazken müdahale sonrası Sosyal Mesafe Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak din görevlilerine uygulanan ruhsal hastalıklara yönelik farkındalık eğitiminin ruhsal hastalıklara yönelik inanç ve sosyal mesafe üzerinde olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a randomized controlled study designed in a pre-test-post-test design to determine the effect of awareness training for religious officials regarding mental illnesses on belief and social distance towards mental illnesses. The research was conducted in Yunus Emre Girls' Quran Course and Mehmet Fuat Binici Girls' Quran Course in Selçuklu district of Konya province. A total of 52 people, 26 intervention and 26 control groups, participated in the study. Awareness training on mental illnesses was given to religious officials. Before and after the training, Personal Information Form, Belief Scale for Mental Illnesses, and Social Distance Scale were applied to both groups as pre-test and post-test. While there was no significant difference between the pre-test mean scores of the total score and sub-dimension mean scores of the Belief Scale for Mental Illnesses of the religious officials in the intervention and control groups, it was found that there was a significant difference between the total score and dangerous sub-dimension mean scores of the Belief Scale for Mental Illnesses after the intervention. Similarly, while there was no significant difference between the pre-test mean scores of the Social Distance Scale of the clergy in the intervention and control groups, there was a significant difference between the total mean scores of the Social Distance Scale after the intervention. As a result, it can be said that the awareness training on mental illnesses applied to religious officials has a positive effect on beliefs and social distance towards mental illnesses.