Kalıcı mıknatıslı senkron motorun modellemesi ve kontrolü
Modeling and control of permanent magnet synchronous motor
- Tez No: 960941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL BAYRAKTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalıcı mıknatıslı senkron motor, Alan yönlendirmeli kontrol, PI kontrol, H sonsuz kontrol, Elektrikli araçlar, Permanent magnet synchronous motor, Field-oriented control, PI control, H-infinity control, Electric vehicles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Kontrol Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasında, elektrikli araç uygulamaları için uygun olan kalıcı mıknatıslı senkron motorun (KMSM) kontrolü ele alınmıştır. Özellikle alan yönlendirmeli kontrol algoritması temel alınarak bir kontrol sistemi geliştirilmiş ve bu sistemin hem PI (Oransal İntegral) hem de H sonsuz denetleyici yapılarıyla modellenmesi ve performanslarının karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada önce KMSM'nin yapısal ve matematiksel modeli incelenmiş, ardından d-q (doğrudan – karesel) dönüşüm yapıları kullanılarak motorun Simulink ortamında modellenmesi sağlanmıştır. PI kontrol yapısı ile geliştirilen sistemin değişken yük altındaki performansı test edilmiştir. Ek olarak, H sonsuz kontrol yaklaşımı ile tasarlanan yapıda, belirsizliklere karşı dayanıklılık artırılmış ve bozulmalara karşı daha kararlı bir kontrol sağlanmıştır. Her iki kontrolcü için elde edilen simülasyon sonuçları karşılaştırılmış; H sonsuz denetleyicinin, PI kontrol yapısına kıyasla daha az tork salınımı ve daha dengeli hız profili sunduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, H sonsuz kontrolünün KMSM sistemlerinde yüksek hassasiyet ve kararlılık gerektiren elektrikli araç uygulamalarında etkin bir alternatif olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the control of Permanent Magnet Synchronous Motors (PMSMs), which are suitable for electric vehicle applications. Specifically, a control system based on the Field-Oriented Control (FOC) algorithm has been developed, and its modeling and performance comparison using both Proportional- Integral (PI) and H-infinity controller structures have been carried out. The study first examines the structural and mathematical model of the PMSM, followed by its modeling in the Simulink environment using d-q (direct-quadrature) transformation structures. The performance of the system developed with the PI control structure was tested under variable load conditions. Additionally, in the structure designed with the H-infinity control approach, robustness against uncertainties was increased, and a more stable control against disturbances was achieved. Simulation results obtained for both controllers were compared; it was observed that the H- infinity controller provided less torque ripple, and a more balanced speed profile compared to the PI control structure. The obtained results demonstrate that H-infinity control is an effective alternative in electric vehicle applications requiring high precision and stability in PMSM systems.