Ortaokul öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanlarının öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerine ilişkin görüşleri: Nitel bir çalışma
Middle school teachers' and school counselors' perspectives on students' social emotional learning skills: A qualitative study
  1. Tez No: 960973
  2. Yazar: ÖZLEM ATA GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal duygusal öğrenme, okul psikolojik danışmanı, sınıf rehber öğretmeni, ortaokul öğrencileri, nitel araştırma, Social emotional learning, school counselor, classroom guidance teacher, middle school students, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul düzeyinde görev yapan sınıf rehber öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanlarının, öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme (SDÖ) becerilerine ilişkin görüşlerini incelemektir. Nitel araştırma deseniyle yürütülen çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Çalışma grubunu, ortaokulda görev yapan 20 sınıf rehber öğretmeni ve 10 okul psikolojik danışmanı olmak üzere toplam 30 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların SDÖ kavramına ilişkin sınırlı bilgiye sahip olmalarına rağmen bu becerileri önemli gördüklerini ortaya koymaktadır. Katılımcıların büyük çoğunluğu, öğrencilerin SDÖ becerilerini genel olarak düşük düzeyde değerlendirmiş; özellikle öz farkındalık, öz yönetim ve ilişki geliştirme becerilerinde yetersizlikler yaşandığını belirtmiştir. Öğretmen ve psikolojik danışmanlar, sınıf içi ve sınıf dışı uygulamaların, psikolojik danışma hizmetleri ile paydaşlarla yürüttükleri çalışmaların, SDÖ becerileri yanında akademik başarı ve okul aidiyetini de olumlu etkilediğini ifade etmiştir. Katılımcılar, SDÖ alanındaki yeterliklerini genellikle orta veya yüksek düzeyde görürken, gelişime de açık olduklarını belirtmişlerdir. Araştırmada, öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerinin gelişiminde en çok aile kaynaklı zorluklarla karşılaşıldığı; bunu sırasıyla öğrenciye, fiziksel koşullara, öğretmene ve müfredata bağlı zorlukların izlediği belirlenmiştir. Ayrıca, SDÖ'nün etkili geliştirilmesi için öğretmenler, psikolojik danışmanlar, yöneticiler ve veliler gibi farklı paydaşların yanı sıra, okulun fiziksel koşulları ve müfredat gibi boyutlara ilişkin çok yönlü ihtiyaçlar belirlenmiştir. Katılımcılar, özellikle öğretmen ve psikolojik danışmanların mesleki gelişim, yeterlik ve iş birliği alanlarında desteklenmesi gerektiğini; yöneticilerin liderlik, iletişim ve destekleyici rollerinin önemini vurgulamıştır. Bunun yanında, velilerin bilinçlendirilmesi, okul ortamlarının iyileştirilmesi ve SDÖ'nün müfredata etkin entegrasyonu önemli ihtiyaçlar olarak öne çıkmıştır. Ancak, müfredatın yoğun içeriği ve zaman kısıtlamaları, sosyal duygusal öğrenmeye ayrılacak zamanı sınırlayarak sürecin önündeki önemli engellerden biri olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of middle school classroom guidance teachers and school counselors regarding students' social emotional learning (SEL) skills. This study was conducted using a qualitative research design, and maximum variation sampling, one of the purposive sampling methods, was employed. The study group consists of 30 participants, including 20 classroom guidance teachers and 10 school counselors working at the middle school level. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using content analysis. Findings indicate that although participants had limited knowledge about the concept of SEL, they considered these skills important. The majority of participants evaluated students' SEL skills as generally low, especially noting deficiencies in self-awareness, self-management, and relationship-building skills. Teachers and school counselors stated that their in-class and out-of-class practices, counseling services, and collaborative efforts with stakeholders positively affected not only SEL skills but also academic achievement and school belonging. While participants generally assessed their own competence in SEL as moderate or high, they also expressed openness to professional development in this area. The study revealed that the most frequently encountered challenges in the development of students' SEL skills stemmed from family-related factors, followed respectively by student-related factors, physical conditions, teacher-related issues, and curriculum constraints. Moreover, for the effective development of SEL, multidimensional needs have been identified, not only related to various stakeholders such as teachers, school counselors, administrators, and parents, but also concerning dimensions like the school's physical conditions and curriculum. Participants particularly emphasized the need to support teachers' and counselors' professional development, competencies, and collaboration; they emphasized the impotance of administrators' leadership, communication, and supportive roles. Additionally, raising awareness among parents, improvements in school environments, and the effective integration of SEL into the curriculum were highlighted as key areas of need. However, the intensity of the curriculum and time limitations were identified as major barriers to allocating sufficient time for SEL.