Okul rehber öğretmenlerinin/psikolojik danışmanlarının yıllık rehberlik ve psikolojik danışma programlarına yönelik deneyimleri
School guidance teachers'/psychological counselors' experiences with annual guidance and psychological counseling curricula
  1. Tez No: 991596
  2. Yazar: EMRULLAH GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: RPD Programları, KGRPD Modeli, Öğretmen Görüşleri, Etkinlik Düzeyleri, GPC Curriculum, CDGPC Model, Teacher Views, Activity Levels
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarına yönelik rehber öğretmen/psikolojik danışman görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Orta Karadeniz bölgesinde bulunan bir ilde bünyesinde rehber öğretmen/psikolojik danışman bulunduran, devlet okulu statüsündeki okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki okullar oluşturmaktadır. Araştırmada görüşü alınan rehber öğretmen/psikolojik danışmanların farklı türden ve kademeden okullardan olmasına önem verilmiştir. Bu amaç doğrultusunda“küme örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışma nitel araştırma modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmada görüşme ve doküman analizi kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda okul rehber öğretmenleri/psikolojik danışmanlarının“Rehberlik İhtiyaç Belirleme Anketi (RİBA)”uygulamalarına, okul özel hedeflerini belirlerken faydalandıkları diğer yöntemlere, okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarını hazırlarken aldıkları destek ile seçtikleri etkinlik düzeyleri ve türlerine yönelik bulgular elde edilmiştir. Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının uygulama süreçlerinde öğrencilere, velilere ve öğretmenlere yönelik etkinlikleri uygularken yaşadıkları deneyimler tespit edilmiştir. Son olarak da rehberlik ve psikolojik danışma programlarının daha etkili ve verimli tasarlanması ve uygulanması açısından getirdikleri çözüm önerilerine yönelik görüşleri belirlenmiştir.“RİBA”uygulamalarına yönelik olarak, dijital formların kullanımı ve katılımın az olması, özel hedefler belirlenirken görüşler, gözlemler ve görüşmelerden elde edilen bulgular rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar tarafından belirtilen ifadeler olmuştur. Rehberlik ve psikolojik danışma programlarını tasarlarken Rehberlik Araştırma Merkezi ve diğer rehber öğretmenlerin desteği rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar tarafından en fazla belirtilen ifadelerdir. Okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarında öğrenci, veli ve öğretmen etkinliklerinde en fazla düzey 1 etkinlik grubundan etkinlikler seçilmektedir. Bu etkinlik grubunda en fazla tercih edilen etkinlikler“yayın hazırlama”ve“seminer düzenleme”etkinlikleridir. Okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarında öğrencilere yönelik etkinlikleri uygularken sınıf yönetimi, deneyim, ilgi ve motivasyon ile fiziki ve teknik alt yapının olması olumlu deneyimler olarak; zaman ve süre sıkıntısı yaşamak da olumsuz deneyimler olarak görülmektedir. Velilere yönelik etkinlikleri uygularken dijital bilgilendirme olanakları olumlu deneyim, katılım azlığı ise olumsuz deneyim olarak görünmektedir. Son olarak öğretmenlere yönelik etkinliklerde her zaman okulda olup ulaşılabilir olmaları olumlu deneyim olarak, olumsuz tutumlar ise olumsuz deneyim olarak görünmektedir. Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının daha etkili şekilde tasarlanabilmesi için rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar zengin etkinlik içeriklerinin geliştirilmesini, velilerin bilinçlendirilmesini, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin arttırılmasını, rehberlik saatlerinin geri getirilmesini ve norm kadro sayılarının güncellenmesini çözüm önerileri olarak sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the views of school guidance teachers' / psychological counselors' regarding school guidance and psychological counseling curricula. The population of the study consists of public preschools, primary schools, middle schools, and high schools that employ guidance teachers / psychological counselors in a province located in the Central Black Sea region. In the study, importance was given to ensuring that the guidance teachers / psychological counselors whose opinions were consulted represented different types and levels of schools. To this end, the“cluster sampling”method was utilized. The study was designed according to the qualitative research model, and data were collected through interviews and document analysis. As a result of the research, findings were obtained regarding guidance teachers / psychological counselors implementation of the“Guidance Needs Assessment Questionnaire other methods they utilized while determining specific school goals, the support they received while preparing school guidance and psychological counseling curricula, and the levels and types of activities they selected. Experiences encountered during the implementation of activities targeting students, parents, and teachers within the scope of guidance and psychological counseling curricula were identified. Finally, their views on solution proposals for the more effective and efficient design and implementation of guidance and psychological counseling curricula were determined. Regarding ”Guidance Needs Assessment Questionnaire“ implementations, guidance teachers / psychological counselors emphasized the use of digital forms and low participation, as well as findings obtained from opinions, observations, and interviews during the determination of specific goals. The support of the Guidance Research Center and other guidance counselors are the statements most frequently mentioned by guidance teachers / psychological counselors during the design of guidance and psychological counseling curricula. Within school guidance and psychological counseling curricula, Level 1 activities are the most frequently selected group for student, parent, and teacher activities. In this group, the most preferred activities are ”preparing publications“ and ”organizing seminars." In the implementation of activities for students within school guidance and psychological counseling curricula, factors such as classroom management, experience, interest, and motivation, along with the availability of physical and technical infrastructure, are regarded as positive experiences, while time and duration constraints are viewed as negative experiences. In implementing activities for parents, digital information opportunities emerge as positive experiences, whereas low participation is seen as a negative experience. Finally, for teacher-oriented activities, their constant availability and accessibility in school are considered positive experiences, while negative attitudes are perceived as negative experiences. To ensure a more effective design of guidance and psychological counseling curricula, guidance teachers / psychological counselors proposed solutions such as developing rich activity content, raising awareness among parents, increasing in-service training for teachers, reintroducing guidance hours, and updating staff norm numbers.